Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kočka, E. E. Knight

Knight E. E.: Země upírů 2 - Kočka

Pokud se jen trochu zajímáte o „upířiny“, určitě jste si povšimli, že tento v poslední době i u nás stále populárnější subžánr téměř bezezbytku ovládly ženské autorky. Jedním z mála spisovatelů – mužů, který se s krvesaji trochu zapletl, je Američan s českými kořeny Eric E. Knight. Jeho cyklus Země upírů je ovšem postaven na poněkud odlišné premise, než je u současného upírského románu obvyklé. Čtenář se tu ocitá v postkatastro­fickém světě ovládnutém mimozemskou rasou Karanů. Ti se „krmí“ vitální aurou lidí, kterou jim zprostředkovávají tzv. Rozparovači, děsivá, těžko zničitelná monstra, při vysávání krve svých lidských obětí.

Lidstvo sice bylo poraženo a zotročeno, ale pořád je dost lidí, kteří se s okupací nesmířili. Hnutí odporu nabývá na síle a Karané i jejich přisluhovači mají stále větší problémy. Existují zcela svobodná území, jež se dokonce Karanům otevřeně staví na odpor. Jedním z nich je i Ozarské svobodné teritorium, v jehož ozbrojených silách válčí i David Valentin. Ten prošel zasvěcením ve Vlka a má před sebou slibnou důstojnickou kariéru. Ne tedy, že by mu šlo o povýšení, ale v bojových situacích prokazuje chladnokrevnost, rozhodnost i kreativitu, a navíc má důvěru mužstva, což jsou předpoklady, z nichž se rodí ti nejlepší velitelé. Bohužel, i v ozarské armádě se najdou kariéristé a důstojníci přesvědčení o své genialitě.

A tak se David po jedné takové krvavé potyčce ocitá až před vojenským soudem. Má dvě možnosti: projít zdlouhavým procesem s nejistým výsledkem, nebo se vzdát své hodnosti a odejít do výslužby. Nakonec zvolí to druhé. Dostane totiž velmi zajímavou nabídku. Jeho potenciálu si všimli nejen Vlci, ale zaujal i jednu z Koček. A právě ta mu nabízí možnost stát se jedním z nich. Ovšem stát se Kočkou není ani zdaleka jednoduché. Valentin tak musí absolvovat obtížnější výcvik a projít zasvěcením z rukou Osévače. Tím získá přístup k novým schopnostem a dovednostem. Bude je potřebovat. Kočky jsou totiž zvědy a tajnými agenty Ozarského svobodného teritoria. Dnes a denně riskují život na území nepřítele…

V druhé knize cyklu autor sleduje další osudy svého hrdiny. Hned na počátku se mu dovedně daří Valentina „vysekat“ z milostného poblouznění, jež bylo hnacím motorem událostí v závěru Vlka. To mu umožňuje opět ho naplno zapojit do boje s Karany. Po krátkém intermezzu na válečném poli, které je mimochodem skvěle propracované a působí velice autenticky, nastává čas, aby se Valentin posunul nějak dál, na vyšší stupeň. Ten pro něj představují Kočky, k nimž se po výcviku a zasvěcovacím rituálu přidává. Jeho mentorkou se stává Alessa Duvalierová, která se mu snaží osvětlit metody práce Koček, jež se od Vlčího způsobu boje dost radikálně liší. Jenže Valentin je prostě Valentin, a jako vždy si dělá věci po svém…

V příběhu nyní přímočaře vedené válečné operace ustupují poněkud do pozadí, aby daly přednost skrytému způsobu boje, jak ho mají rády právě Kočky. Valentin i Alessa se tajně pohybují po území nepřítele a snaží se odhalit jeho plány a předvídat úmysly. Opětovně se střetávají s tajemnou organizací Zalomený kříž, která už několikrát zkřížila Davidovi cestu. A postupně se o ní dozvídají stále více. Zdá se, že tato jednotka vedená tajemným Generálem je mnohem nebezpečnější, než si ozarské vedení vůbec umí představit. A tak je jasné, že o ní Valentin musí zjistit co nejvíce. I když se tím dostane do obrovského nebezpečí.

Ačkoliv jsem v předchozím odstavci naznačil, že hlavní hrdina si odpočine od regulérní války, neznamená to, že by si užil méně bojů. Skutečnost je právě opačná. Valentin se pravidelně dostává do nejlítějších přestřelek a šarvátek, dokonce absolvuje i nějakou tu bitvu. Nechybí samozřejmě i nějaké ty „pošťuchovačky“ s Rozparovači, pro které se nyní náš hrdina stává mnohem nebezpečnějším soupeřem. Ovšem hlavní linie příběhu se točí kolem Zalomeného kříže.

Knight v knize velmi dovedně kombinuje drsnou akci se špionážními tématy, to vše v dobrodružném duchu. Jeho hrdinové se ocitají na nepřátelském území, kde se musí spoléhat jen sami na sebe, a tak jim nezbývá nic jiného než naplno využít všech schopností a možností. Tento způsob vedení knihy umožňuje autorovi nejen vytvářet a následně gradovat scény plné napětí, ale také nenásilně čtenáře seznamovat se situací na okupovaných územích a zdůraznit děsivou efektivnost karanského zřízení, jemuž se vyrovná jen nacistické pojetí hrůzovlády. Kočka tak zdařile navazuje na předchozího Vlka, a zároveň připravuje půdu pro další díly cyklu. Sama o sobě je však výbornou četbou, která čtenáře potěší i pobaví.

  • E. E. Knight: Kočka
  • překlad: Jana a Jan Jam Oščádalovi
  • obálka: Jan Doležálek
  • vydal: Triton, Praha 2009
  • 304 stran / 298 Kč
20. listopadu 2009, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Země upírů 2 - Kočka

Země upírů 2 - Kočka
298 Kč 268 Kč