Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Klaun Pennywise je zpátky a s ním i nové hororové číslo Pevnosti, Pevnost 9/2017

Ing. Kristina Nowakowska: Pevnost 09/2017

Prázdniny se nám už dávno přehouply do druhé poloviny, což znamená mimo jiné brzký příchod nového školního roku. Obálka zářijové Pevnosti však nejen školou povinným ukazuje, že můžu být podstatně hůr. To třeba kdybyste v noci potkali takového milého klauna, který zírá z křídového papíru přímo do očí čtenářů. Kromě toho je to také jasné znamení, že tohle číslo ovládl sám velmistr hororu, slovutný Stephen King.

Stephen King je prostě v kurzu. Zatímco v srpnu vstoupilo do kin volné zpracování jeho Temné věže, v září se chystá Hollywood rozšířit počet pacientů trpící coulrofobií. Na plátna kin totiž zavítá Kingovo nejslavnější román To v čele s jeho legendárním klaunem Pennywisem. Ten se proslavil hlavně tím, že řadě lidí v podstatě zruinoval dětství a doživotně jim znechutil návštěvy cirkusů. A Pevnost jeho velký návrat pochopitelně řádně oslavuje. Nové číslo je nabité nejen informacemi o zmiňovaném snímku, ale také o králi hororu samotném nebo o jeho dalších počinech, jež pronikly na filmová plátna.

Filmové rubrice dominuje veledílo jiného mistra slova, a to seriál na motivy díla Neila Gaimana s názvem Američtí bohové. Letošní hit americké stanice Starz jasně ukázal, co se stane, když dá hlavy dohromady úderný tým ve složení Fuller-Green-Gaiman. V Pevnosti se mimo jiné dozvíte, jak kreativně a inteligentně se těmto velmistrům své profese podařilo přenést knižní svět Amerických bohů na televizní obrazovky.

Když už mluvíme o knížkách, které se úspěšně probojovaly do televizního světa, určitě stojí za zmínku Letopisy rodu Shannara stanice MTV. Jde už dnes o legendární fantasy ságu z magického světa Čtyřzemí, kterou Terry Brooks představil v 70. letech. Při příležitosti vstupu jeho díla na obrazovky vydává nakladatelství Omega Brooksovy knihy v novém slušivém kabátu. Do toho se převlékne i čerstvě vycházející druhé pokračování s prozaickým podtitulem Shannarovy elfeíny. O tomto asi nejpovedenějším díle, stejně jako o celé některými proklínané a jinými milované sérii, si můžete přečíst v literární rubrice.

Gaiman Neil: Američtí bohové - X. výročí
Únos a knihtisk

Černobílé stránky zářijového čísla ovládly příspěvky z pera Jakuba Hozy a Kateřiny Foltánkové. Prvně jmenovaný přináší povídku v hlavní roli se svým duchovním synem Nathanielem Darnswornem. Tento zkušený lovec lidí se tentokrát zaplete do děsivých událostí ve vesnici s kouzelným názvem Poslední Šance. Smíchejte jednu unesenou dívku, podivného únosce a spoustu nezodpovězených otázek a dostanete zatraceně povedený příběh plný poctivé šermířské akce.

Krátká povídka Kateřiny Foltánkové čtenáře pro změnu zavede do zcela odlišného světa knihtisku. Nenechte se ale ošálit zdánlivou mírumilovností a klidným předením tiskařských strojů. Ani místní hrdinové v podobě tiskařských šotků to totiž nemají v těchto časech zrovna jednoduché. Povídka U Gutenberga! přináší nápaditý příběh chytře ilustrující v podstatě věčnou a vždy aktuální problematiku novinářské etiky.

Žamboch Miroslav: Drsný spasitel n. v.
Rozhovor sem, rozhovor tam

Zářijová Pevnost kromě hororu, elfů a božstev nabízí taky trilogii poutavých rozhovorů. Rozhovor s Romanem Procházkou, členem kapely Divokej Bill, ukazuje, že k fantastice tíhnou i tvrdí rockeři. Koho nezajímají koníčky této hudební skupiny, může zabrousit k nadupanému rozhovoru s komiksovým kreslířem Joem Benitezem, duchovním otcem Lady Mechaniky. V nabídce také neschází poučné interview s Miroslavem Žambochem o onom euforickém pocitu, když se někdo rozhodne zfilmovat vaši knížku.

Nová Pevnost kromě naprosto vychytané obálky, jež bude ty méně otrlé z nás ještě dlouho strašit, přináší vyrovnané číslo, které ocení nejen fanoušci hororu. Nechybí zde široké pokrytí všemožných fenoménů současnosti, díky nimž budete s novou Pevností vždy a zaručeně v obraze.

Mahaněnko Vasilij: Cesta šamana 1 - Úkol přežít

Dále v Pevnosti 9/2017

  • Otec zombie filmů: Nesmrtelný George A. Romero
  • Upoutávka na nový Blade Runner
  • Příspěvek do žánru LitRPG – Mahaněnkův Úkol přežít
  • Jak dělat steampunkový cosplay (část druhá)
  • Zážitky z letošního Comic-Conu
  • Literární hlídka vyhlíží Přemyslovu krev
  • Historická rubrika poodhaluje tajemství rodokmenů
  • Pozvánka na slovenský Istrocon
26. srpna 2017, Adéla Košařová

Pevnost 09/2017

Pevnost 09/2017
69 Kč 66 Kč