Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kladivo na čaroděje 6: Nebuďte snící démony!, Jakub Mařík: Drsné sny (Kladivo na čaroděje 6)

Mařík Jakub: Kladivo na čaroděje 06 - Drsné sny

Z cesty, řítí se další průšvihářská akce Felixovy nezřízené magické jednotky rychlého nasazení. Kradené auto řídí Vincent, Klaudie řve, ať zpomalí, a Walter si nespokojeně mumlá. A všechno to zaznamenává Jakub Mařík.

Za normálních okolností se Felix a jeho banda snaží udržet si policii co nejdál od těla. Ale ve chvíli, kdy za nimi přijde synovec policisty, aby vyšetřili, proč jeho strýce brutálně zabil jeho parťák, navíc s nabídkou honoráře s dostatečným počtem cifer, neodmítnou. To, co způsobilo policistovu smrt, je však nebezpečnější, než by se na první pohled zdálo. Schovává se to, burcuje to lidský vztek a má to opravdu drsný smysl pro zábavu.

Akční a svižné

Jakub Mařík nedává čtenáři příliš prostoru se rozkoukat. Jakmile mu zdůvodní, proč by se hrdinové Kladiva na čaroděje měli mít k nějakému činu a stručně vysvětlí celou situaci, spustí na protagonisty potopu v podobě nepříjemných halucinací, vizí v mysli a přízraků, které jako by vypadly z doby, kdy šestiranné revolvery a safari klobouky byly vrcholem módy. Rychle je protáhne krátkým riskantním vyšetřováním, které vede až do démonského podsvětí, a už je žene do závěrečného dějiště celého případu, kde se po akční stránce dosyta vyřádí.

Mařík má lehký styl vyprávění, s popisy se nezatěžuje víc, než je nutné, a umí být ironický. Vhodně využívá charakterů, vlastností a schopností postav a překvapí i drastickou, ale logicky vysvětlenou, proměnou jedné z nich.

Magický svět zase trochu jinak

Autor zábavně využívá i zvolené prostředí a v něm zaběhnutá klišé. Například zmanipulovaní důchodci v supermarketu jsou vhodnými figuranty pro dokreslení absurdního magického vlivu vyvolávajícího šílenství. Mařík navíc dokazuje, že jeho fantazie ohledně využití příhodných rekvizit nezná mezí, a servíruje příjemně nadsázkovou akční scénu. Podobných si čtenář užije během celého případu Felixova detektivního týmu dosyta.

„Kdybych ji zastřelil a zkusil to hodit na VVK, prošlo by mi to?“ (str. 71)

Nejen v bojových sekvencích, ale i na poli magie se Mařík ukázal jako velmi vynalézavý autor. Nová pravidla magického světa Kladiva na čaroděje si vymyslel tak, aby některá stará porušil, okořenil, nebo si v nich našel kličky. Rozhodně se nebál vyhrát si s magií po svém a vytasit se s, po fyzické stránce, doslova velkým kalibrem.

Ale ne, že by vše jen překopal. Základy světa tak, jak je vystavěli jeho předchůdci, stojí pevně dál a Drsné sny do nich zapadly jako správně tvarovaný dílek skládačky. VVK nebo hlava démoní mafie Rashil a mnoho dalších zakotvených reálií, organizací a postav dávají jakýmkoli způsobem najevo svou přítomnost a drží čtenáře při vědomí toho, že další svazek Kladiva přesně pasuje mezi své starší sourozence.

Jakub Mařík v pěti bodech

  1. Narodil se v Teplicích roku 1981.
  2. Vystudoval právní administrativu.
  3. Jeho povídky se nachází například ve sborníkách Drakobijci nebo Mlok, dále v časopise Pevnost a sbírkách Cáry rubáše a Pěna dějin.
  4. Nezůstává u jednoho žánru, ale pendluje mezi fantasy, paranormální detektivkou nebo kyberpunkem.
  5. Donedávna byl výhradně povídkářem, Drsné sny jsou jeho první samostatnou knihou.

Maříkovi se v šestém Kladivu povedlo předvést parádní, svižně vyvážený příběh plný neotřelých nápadů. Postavy skvěle sedí ve svých rolích, scény odsýpají jedna za druhou a víc než kdy předtím dojde na pořádnou akci s pěstmi i ostrými náboji.

V sedmém dílu se k sérii vrátí autor Krutých strojů Ondřej S. Nečas. Síť přízraků, v níž se bude parta Felixe Jonáše vypořádávat s čarodějnicí, vychází v červnu 2014.

  • Jakub Mařík: Drsné sny (Kladivo na čaroděje 6)
  • Epocha, 2014
  • obálka: Lubomír Kupčík, Lukáš Tuma
  • 160 stran, 159 Kč (v e-shopu Fantasye již za 143 Kč)
1. května 2014, Sabina Dudová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kladivo na čaroděje 06 - Drsné sny

Kladivo na čaroděje 06 - Drsné sny
Vložit do pytle na zboží  Koupit 159 Kč 143 Kč