Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když „snaha přežít“ už není ten nejdůležitější problém, Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 7

Vaughan Brian K. a Staples Fiona: Sága 7

České vydání Ságy pomalu finišuje a dohání svůj originál, který se na podzim dočká už devátého pokračování. Série si na svůj počet dílů udržuje slušnou kvalitu a každý nový díl je přijat nejen s velkým očekáváním, tak i s velkými obavami, protože osudy všech hrdinů jsou často na hraně. A není tomu jinak i v sedmém díle.

Posádka stromové lodi pokračuje v putování, ale protože jim pomalu dochází palivo, je nutné ho někde sehnat. A tak nachází útočiště na novém místě. Původní krátká návštěva se ale přehoupne na půl roku a Marko s Alanou zde nachází nové spojence. Nový domov i noví kamarádi nejsou nic špatného, ale nekončící válka má prsty všude, a tak musí všichni brzo vyklidit pole.

Sedmá Sága přináší další posun v čase, autoři si s tím ale vrásky moc nedělají a vypráví svůj příběh dál bez toho, aniž by svým čtenářům prozradili něco zpětně. Tento díl se navíc tak trochu opakuje. Hlavní hrdiny opět uvrhne na nové místo, kde se zprvu zdá být všechno v pořádku, ale pak mají co dělat, aby odtud vyvázli živí a zdraví. Jak už bylo ale několikrát zmíněno ve spojitosti se Ságou, tady nejde tak moc o děj, ale hlavně o postavy, jejich vývoj a vzájemné vztahy. A ty jsou zpracovány na jedničku.

Fiona Staples a Brian K. Vaughan v pěti bodech

  1. Fiona Staples je kanadská komiksová kreslířka, inkerka, lettererka a koloristka.
  2. Její práci v různých formách najdete na řadě komiksů, například North 40, T.H.U.N.D.E.R. Agents, DV8: Gods and Monsters a další.
  3. Pro Ságu dělá autorka po výtvarné stránce naprosto vše, od prvních skic až po ruční lettering, a inspiraci hledá v reálném světě – například některé interiéry na planetě Štěp jsou kreslené podle kambodžské architektury.
  4. Brian K. Vaughan je jednou z největších osobností současného komiksu a držitelem neuvěřitelného množství komiksových cen.
  5. Vaughan ale nezůstal jen u komiksu. Byla mu nabídnuta práce na jednom z nejúspěšnějších televizních seriálů, na Ztracených.

Za sedm dílů jsme si už mohli o jednotlivých charakterech udělat určitý obrázek. Známe jejich cíle, chápeme jejich jednání. I když, je to vlastně pravda? Člověk se pořád vyvíjí a v jeho životě dochází k určitým událostem, které ho dokáží kompletně změnit. Změnit jeho názory, postoj i víru. A přesně takoví jsou i hrdinové Ságy a je jedno, jaké jsou rasy. Tady si hlavní postavy uvědomují sílu války, jejich víra se otřásá v základech a zaslepenost si potřásá ruku s fanatizmem. Dialogy, monology i vyprávění samotné malé Hazel jsou v tomto díle opravdu výživné, syrové a často chytají za srdce.

Malá Hazel si za svůj krátký život prožila spoustu zlého a viděla násilí v mnoha podobách. Ona ani její rodiče přesto nejsou apatičtí, jsou však situace a věci, které dokázaly jejich existenci nadobro porušit. Jejich vnitřní konflikty se dostávají do sporu s venkovním světem, s nepřáteli i s těmi nejbližšími. Více si tak uvědomují svou křehkost, jsou upřímnější a často jdou až do krajnosti. Po dějové stránce se Sága skoro nikam neposunula, ale vnitřní vývoj postav a vztahy mezi nimi jsou skvěle vygradované a zároveň i citlivě podané.

Sága se ale netočí jen kolem Marka a Alany. Svou drobnou epizodku si ukradne i smolař Vůle nebo Gwendolyn se Sofií. Nechybí už klasická přestřelka, noví záporáci nebo i ztráty. A to ztráty překvapivé a emotivní. A jak poznamenala samotná vypravěčka: „Milion mrtvých je statistika… Zatímco ztráta jednoho života je tragédie."

Brian K. Vaughan a Fiona Staples vytvořili něco jedinečného a přitom jednoduchého. Originálního a zároveň klasického. Skvělý scénář jde ruku v ruce s dechberoucí a zároveň šokující kresbou, která je precizní a silně naturalistická. A to po všech stránkách. Sága patří mezi nejlepší původní komiksové série a své místo si drží zaslouženě.

  • Fiona Staples a Brian K. Vaughan: Sága 7
  • BB art, 2018
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Fiona Staples
  • 154 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
8. srpna 2018, Tereza Vršková

Sága 7

Sága 7
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč