Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když se válka vrátí z dovolené, Jamie Sawyer: Exodus (Věčná válka 2)

exodus vecna valka

Druhé díly většinou znamenají, že se vaří podle původního receptu, jen suroviny se násobí dvěma. Exodus sice nenabobtnal co do rozsahu stran, ale to ještě neznamená, že by to měla mít jednotka poručíka Jenkinsonové jednodušší. Protivníků toužících po jejich krvi je už tolik, že se budou muset postavit do fronty a doufat, že na ně dojde řada. A někteří se rozhodnou jít na to oklikou a zlikvidovat pro jistotu všechno, co alespoň trochu připomíná člověka.

Z bláta do louže, z deště pod okap a ze spárů virem zmutovaných Krellů rovnou do centra nejmilitantnější frakce Asijského Direktoriátu. Dingové poručíka Jenkinsonové umí žít. A protože jsou to vojáci ovládající silnější a odolnější klony sebe sama, umí samozřejmě i umírat. Netřeba dodávat, že Direktoriát darem v podobě Alianční lodě nepohrdne. Zvlášť když se díky tomu mohou dostat ke zbrani, která by jim mohla pomoct vrátit se na mapu galaktických supervelmocí.

Bylo by nicméně od autora nelogické, kdyby zbytek knihy proměnil v mrazivé vězeňské drama plné zoufalých snah přežít další den a nezbláznit se. Dingy čeká mnohem zajímavější osud. Teroristická skupina říkající si Spirála spouští svůj program na přesvědčování lidstva o své jediné pravdě a totální spravedlnosti. Což pochopitelně obnáší násilnou smrt milionů těch, kteří se přesvědčit nenechají. Mezi Krelly se zároveň šíří virus měnící tyto dokonalé zabijáky v něco ještě mnohem nebezpečnějšího. A kdesi v zapadlém koutě galaxie zatím čeká tajemství schopné zničit samotné hvězdy.

Jamie Sawyer ve čtyřech bodech

  1. Narodil se roku 1979 v Newbury, Berkshire.
  2. Vystudoval právo na University of East Anglia v Norwichi.
  3. Pracuje jako advokát se zaměřením na trestní právo.
  4. Jeho oblíbenými sci-fi autory jsou Robert Heinlein a Joe Haldeman.

Jamie Sawyer pokračuje ve svém typickém vražedném tempu a děj Exodu víc, než kterákoli předchozí kniha připomíná řemeslně dobře zvládnutou akční hru. Stačí se na okamžik podívat mezi řádky. Každá část začíná krátkou úvodní scénou, po níž následuje zběsilé cestování napříč úrovní, tu a tam se objeví důležitá indicie vedoucí k další kapitole, občas lze narazit na novou součást vybavení či zbraň, s jejichž pomocí mají protagonisté zdolat další vlnu útočníků, případně rovnou bosse na konci úrovně.

Pochopitelně dojde i na opětovné nasazení duplikantů, díky nimž se mohou objevit mnohem silnější nepřátelé. Během jednotlivých bojů se najde místo i pro nějaký ten krátký dialog vysvětlující, do jaké části vesmíru se čtenáři podívají příště. Málokterá kniha neztratí své kouzlo, je-li pro čtenáře až příliš snadné nahlédnout za oponu (nebo zůstaneme-li u původního přirovnání: až do kuchyně). Ani Exodus není výjimkou. Naštěstí se autorovi daří držet takové tempo vyprávění, že na nějaké poohlížení se mimo vyznačené trasy není čas.

Exodus neslibuje nic než akci, a ještě víc akce. A přestože je děj poměrně předvídatelný, jednotlivé části zápletky obsahují nové a zajímavé prvky. Ano, jestliže se na začátku kapitoly objeví tank, je více než jasné, že ke konci někomu přejede hlavu. Ale i takto jednoduchý příběh má své kouzlo. Autorovi rozhodně ještě nedošel dech a závěrečný díl této trilogie slibuje velké finále.

  • Jamie Sawyer: Exodus (Věčná válka 2)
  • Fantom Print, 2022
  • Překlad: Tomáš Slavík
  • Obálka: Ben Zweifel
  • 336 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 251 Kč)
4. února 2023, Tomáš R. Tokoš

Věčná válka 2 - Exodus

Věčná válka 2 - Exodus
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 251 Kč