Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když s sebou nese záchrana draka nečekané komplikace, Kristina Hlaváčková: Dračí oči – Čarodějka

Hlaváčková Kristina: Dračí oči - Čarodějka

Elena je osmiletá princezna, která se narodila za dramatických okolností a která by se místo vyšívání raději učila bojovat spolu se svými bratry. Aby toho nebylo málo, podaří se jí zachránit dračí mládě, díky čemuž získá nejen oddaného přítele. Draci v ní totiž probudí prastarou mocnou magii. Elena, předurčena k velkým skutkům, tak musí odjet k elfům. Jedině tam se může naučit ovládat svou moc.

Princezna naštěstí není na všechno sama. Kromě zachráněného draka ji doprovází její věrný osobní strážce Michael. A poněkud podezřele vypadající pidimužíci. Samotná cesta za odhalením vlastního potenciálu však není vůbec růžová. Elena se musí vypořádat s velkým množstvím překážek. Počínaje komplikovanými rodinnými vztahy, nevraživostí mezi lidmi a elfy, draky a trpaslíky, a konče strachem z vlastní moci. Přitom podle starého proroctví by se mohla stát oním pověstným jazýčkem na vahách a zajistit mír.

Jenomže příliš velká moc jednotlivce dokáže svádět ke zneužívání vlastního postavení, čehož si je princezna dobře vědoma. Snaží se proto této hrozbě zamezit. Ví však, že do rodného království a k rodičům se smí vrátit teprve tehdy, až obstojí ve všech nelehkých zkouškách. Na obzoru se navíc rýsuje i temná hrozba, která by mohla zničit vše, co Elena zná. Aby dokázala zachránit svět, nesmí ztrácet čas.

Kristina Hlaváčková v pěti bodech

  1. S rodiči strávila část svého života v Nigérii.
  2. Kromě psaní patří mezi její velké vášně i keramika.
  3. Překládala titulky seriálů pro MTV a texty pro architektonický časopis.
  4. Spolupracuje jako překladatelka s ČVUT.
  5. V současnosti připravuje druhý díl trilogie Dračí oči.

Románová prvotina Kristiny Hlaváčkové rozhodně vypadá už na první pohled velmi dobře. A to nejen díky kvalitnímu zpracování samotného hardbacku a poutavé obálce. Autorka zvolila atraktivní fantasy prostředí a osvědčené typy postav a pokusila se vytvořit čtivý příběh. Hodně jí v tom pomáhá fakt, že přestože je její svět poměrně rozsáhlý, není možné se v něm ztratit. Zejména díky tomu, že se zbytečně nezabíhá do detailů a historie jednotlivých ras. A to i přesto, že takovéto fantasy příběhy k tomu přímo svádí. Čtenáři tak nejsou zahlceni přemírou informací, které by je mohly mást a zdržovat od napjatě očekávaného finále celé knihy. To je ovšem pouhou třetinou celého příběhu, neboť se jedná o trilogii.

Všechna očekávání jsou však spíše zklamáním. Z textu je patrna jistá nevyváženost, nejlépe viditelná na hlavní hrdince. Elena je po většinu knihy osmiletou princeznou, která utíká před světem, protože se bojí vlastní magické síly. Někdy se ale zapomíná chovat na svůj věk. To je patrné zejména v pasážích, kdy bojuje proti tomu, aby nikdo nemohl zneužít jejího magického potenciálu. Princezna se rozhodně nechová jako malá holka.

Při samém utíkání od neexistující hrozby se navíc Elena bleskurychle zorientuje ve svých schopnostech a takřka okamžitě se z ní stává princezna bojovnice/léči­telka. A nakonec se ukáže, že její putování má jediný účel. Aby se v závěru mohla vrátit do svého rodného království jako šestnáctiletá slečna bojovnice a čtenáři se mohli těšit na druhý díl.

Dalším zjevným negativem jsou jazykové nepřesnosti, zejména v případě ustálených přirovnání a úsloví, z nichž „bosá hlava“ a „příklad vede“ jsou ty nejstravitelnější případy. Některé postavy, včetně samotné princezny, navíc dovedou během celého dobrodružství měnit způsoby svého vyjadřování, až se překvapivě dostanou k jadrnějším výrazům, jejichž kontextová vhodnost by mohla být diskutabilní. Na stránkách se navíc objevují i logické nepřesnosti, které bohužel nelze přehlédnout.

Všechny tyto nedostatky ruší jinak potenciálně skvěle vymyšlený příběh a čtenář si tak nemůže dosyta vychutnat autorčinu bohatou fantazii. Nezbývá než doufat, že tato trilogie bude mít vzestupnou tendenci.

  • Kristina Hlaváčková: Dračí oči – Čarodějka
  • Fragment, 2014
  • obálka: Kamila Flonerová
  • 392 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
10. dubna 2014, Tomáš Tokoš

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Dračí oči - Čarodějka

Dračí oči - Čarodějka
  299 Kč