Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když povídky tvoří skvělý román, Dan Simmons: Hyperion

Simmons Dan: Hyperion

Šest skvělých příběhů. Šest důvodů, proč vykonat pouť na tajemnou planetu Hyperion v době, kdy z ní všichni prchají. Jedna kniha, která se zlatým písmem zapsala do dějin literatury.

Že pro svůj Hyperion převzal Dan Simmons strukturu Canterburských povídek, není žádné tajemství a je to také ta poslední věc, která by se mu dala vyčítat. Z osvěžení staletí starého nápadu totiž vznikl jeden z nejkomplexnějších a nejkrásnějších vesmírů v žánru sci-fi.

Skupina poutníků se sejde na templářské stromolodi, aby vykonala pouť za Štírem z planety Hyperion, obávanou bytostí, jejíž pravá podstata je skryta. Každý s sebou vláčí tajemství, nebo alespoň pohnutý osud. I přes pochopitelnou počáteční nechuť se ale všichni domluví, že aby měla jejich výprava šanci uspět, měli by si navzájem své příběhy vypovědět a pátrat v nich po čemkoli, co by jim při setkání se zabijáckým a uctívaným tvorem mohlo pomoci. Spolu s nimi se tak postupně noříme do šesti samostatných příběhů, které odkrývají hlubiny vesmíru, v němž (snad zdánlivě) panuje lidská Hegemonie.

Hyperion je jeden velký literární experiment. Simmons volí pro každý příběh nejen jiný vypravěčský postup, ale i jiný žánr, od misionářského dobrodružství přes military sci-fi či romanci až po detektivku. Vůbec to nevadí, naopak to od sebe jednotlivé příběhy a vypravěče skvěle odlišuje a hlavně to dokresluje obrovskou rozmanitost, kterou vesmír Hegemonie oplývá.

Dan Simmons se toho prostě nebál. Na plochu jedné knihy vedle sebe umístil společnost umělých inteligencí, krizi víry katolického kněze, intergalaktickou politiku, zamyšlení nad dílem anglického básníka Johna Keatse, putování věčného Žida, propracovanou disputaci o tom, zda dříve bylo vejce nebo slovo, silný ekologický apel, honičky a přestřelky jako vystřižené z klasických kriminálek a mnoho dalšího. Ani pejsek s kočičkou by nenašli více ingrediencí, ale Simmons je s nepopiratelným mistrovstvím ukočíroval v rámci perfektně fungujícího celku. Na konci je pro čtenáře každá z popisovaných planet stejně živoucí a skutečná jako Stará Země, na níž zatím máme to štěstí žít.

Pro prvočtenáře (a že Hyperion si nepochybně budete chtít přečíst vícekrát, i kdyby třeba jen ten jeden příběh, který vás nejvíce vezme za srdce) je obtížné odhadnout, zda to vše i úspěšně směřuje k uspokojivému konci a pointě, protože jde o v půli useknutou součást dilogie (na niž navazují další dvě knihy), ale netřeba věšet hlavu, Pádu Hyperionu se určitě dočkáme ještě letos.

Právě v rámci nového vydání nelze dostatečně vynachválit také přidanou povídku Kentaurova smrt, volně využívající reálií vesmíru Hegemonie. Tou se Simmons vyjadřuje ke své dlouholeté kariéře učitele, a i když její dva příběhy běží dlouhou dobu mimoběžně, nakonec se protnou v silném, až nevtíravě slzopudném závěru.

Je to prostě jedna z těch knih, ke které pravděpodobně přijdete s lehkou nedůvěrou kvůli vší té až podezřele nekritické chvále a po jejímž dočtení rádi rozšíříte řady zapálených fanoušků.

  • Dan Simmons: Hyperion
  • Argo, Triton, 2017
  • Překlad: Jan Pavlík (Hyperion), Petr Kotrle (Kentaurova smrt)
  • 475 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
22. února 2018, David P. Stefanovič

Hyperion

Hyperion
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč