Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když nevíte, co chcete, ale nedáte pokoj, dokud vás to nedostane, Stephen King: Nezbytné věci

King Stephen: Nezbytné věci

Každý má nějaké tajné přání či nesplnitelnou touhu. Ale když v malém americkém městečku otevře postarší pan Leland Gaunt svůj obchod, zjistí místní (vesměs) počestní občané, že neexistuje nic, co by bylo doopravdy nesplnitelné. A většinu z toho lze dokonce získat za velmi výhodnou cenu. Stačí někomu provést takový drobný žertík…

Život v Castle Rocku možná postrádá napětí, ale rozhodně mu toho chybí mnohem víc. Není tedy příliš zvykem, aby se někdo chtěl přestěhovat zrovna do tohoto klidného bodu na mapě státu Maine. Leland Gaunt nicméně již dopředu ví, že přesně takové místo je jako stvořené pro ten typ obchodu, který ho nejvíce zajímá. Postupně původně skeptickým starousedlíkům jako by náhodou nabídne přesně tu věc, po které vždy toužili. Pak už je velmi snadné využít jejich pomoci formou protislužby k vykonání něčeho, co by se dalo nazvat přípravou na finále.

Každé americké maloměsto totiž obsahuje přesně tolik lidí, kolik je potřeba k velké dávce sobectví, arogance a nesnášenlivosti. Snad za to může nedostatek vzrušujících zážitků spojený s lidskou přirozeností a skutečností, že denně vídají stále stejné obličeje. A když se tahle kombinace lehce posílí o uměle vytvořené problémy, může dojít k opravdu epické reakci.

Stephen King v pěti bodech

  1. Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  3. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  4. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  5. Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Kolik drobných žertíků snese idylický zapadákov? Vzhledem k tomu, že jde o jedno z oblíbených míst Stephena Kinga, tak jich bude dost na to, aby obsáhly něco přes šest set stran. Protože tahle konkrétní kniha vyšla v USA poprvé v roce 1991, lze ji dnes označit za naprosto typicky kingovský román obsahující všechny nezbytné prvky. Ospalé městečko vzrušené nenadálým otevřením dosti atypického obchůdku. Charismatický prodavač zajímající se o docela jinou měnu, než jsou americké dolary. Hlavní hrdina tak poškozený, jak to okolnosti a uvěřitelnost dovolují. Postupná a nevyhnutelná gradace děje až do katastrofického finále, v němž přestávají platit základní pravidla společnosti, jak je známe. A samozřejmě zde nesmí chybět ani protiváha k onomu prvotnímu nadpřirozenému zlu; sice mnohem méně patrná, ale o to důležitější.

Protože jde o titul z kraje devadesátých let, lze poměrně pravdivě namítnout, že existují i lepší Kingovy romány vystavěné podle stejného plánu. Ať už některé ze starších knih, ale zejména ty pozdější, v nichž koncept zla pečlivě rozdmýchávaného v obyčejném člověku dovedl autor k dokonalosti. Stejně tak již dnes není příliš obtížné odhadnout, jaký konec asi čeká hlavní protagonisty. Což ale vůbec nevadí, protože jakmile se děj přehoupne přes úvodní scénu, není možné přestat číst. V tu chvíli je úplně jedno, jestli bude závěr spíše dobrý nebo ne. Protože v případě příběhů Stephena Kinga je nejdůležitější to, že existují a že čtenáři s jejich pomocí mohou blíže poznat všechny postavy dřív, než s nimi bude autor hotový. Nezbytné věci jsou v tomto ohledu věrné svému názvu.

  • Stephen King: Nezbytné věci
  • Beta-Dobrovský, 2020
  • Překlad: Gabriel Göessel
  • Obálka: Robin Brichta
  • 640 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
29. července 2020, Tomáš R. Tokoš

Nezbytné věci

Nezbytné věci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč