Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když někdy ani smrt nestačí, lovkyně duchů si vystačí, Stacia Kane: Smrtící duchové (Downside 1)

Kane Stacia: Smrtící duchové

Smrtící duchové jsou dílem spisovatelky, která je na českém trhu s urban fantasy novou tváří. Stacia Kane si pohrává s myšlenkou, co by se stalo, kdyby duchové odmítli odejít na zasloužený odpočinek a zůstali strašit na zemi. A tak se lidstvo ocitá v teroru oživlých mrtvých, jejichž zlovůli se dokáže postavit pouze několik jedinců…

Mocná Církev Skutečné pravdy, která od pádu vlády o všechny pečuje, přísahala, že odškodní občany obtěžované mrtvými. A jedním z jejích pomocníků je právě Chess Putmanová, svérázná potetovaná hrdinka, co má za úkol oživlé mrtvé vracet tam, kam patří. Ale Chess skrývá tajemství – dluží spoustu peněz největšímu zmetkovi pod sluncem. Ranař využívá její slabosti a lovkyně ho musí chtě nechtě poslouchat a vydávat se na nebezpečné mise, které jsou často horší, než se na první pohled zdají.

Dalo by se říct, že Stacia Kane zabrousila hned do několika žánrů, kde hlavní místo přebírá klasická urban fantasy s detektivní zápletkou a lehkou erotikou. V novém příběhu čtenář nachází pořádnou dávku temného městského prostředí, démony i duchy, to vše propojené s naším světem, který už déle není zrovna ideálním působištěm pro živé.

Stacia Kane v pěti bodech

  1. Předtím než se stala spisovatelkou, vystřídala řadu zaměstnání.
  2. Stacia Kane se ráda obléká do černé.
  3. Míchá skvělé koktejly.
  4. Ráda si pouští v autě hudbu nahlas.
  5. Kromě této série napsala ještě další dvě urban fantasy.

Příběh Smrtících duchů je kvalitní a dobře zpracovaný, rychle odsýpá, nenudí a je plný toho, co od pořádného fantasy čtenář očekává. Právě téma duchů, démonů a jiných potvor bažících po lidském těle či duši, vždy diváky fascinovalo. Stacia Kane to ví a podává svůj svět takovým způsobem, že se její kniha dá bez problému přečíst na jeden zátah. Er-forma, kterou píše, už dodává knize jen na uvěřitelnosti.

Po tolika urbankách, které zahltily český trh, se ale čtenář neubrání srovnání s jinými spisovateli a spisovatelkami, kteří se taktéž zaměřili na duchy. Podobnost s těmi nejznámějšími je ale naštěstí opravdu minimální, a tak jsou Smrtící duchové výborným čtivem. Až do okamžiku, kdy se autorka začne věnovat tomu, jakému muži dává Chess přednost a kdo ji víc přitahuje. Škoda, že erotice, která je dnes už neopomenutelnou součástí žánru fantasy, se Stacia Kane bohužel nevyhnula.

Přesto představují Smrtící duchové klasiku podanou novým a čtivým způsobem. Zároveň jsou však kolísavou knihou, která neví, do jakého žánru vlastně chce patřit. Konec je ovšem dostatečně napínavý na to, aby čtenáře plného otázek navnadil na pokračování, což už samo o sobě splňuje základní podmínku dobrého čtiva.

  • Stacia Kane: Smrtící duchové (Downside 1)
  • FANTOM Print, 2014
  • překlad: Leona Malčíková
  • obálka: Juliana Kolesova
  • 286 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 181 Kč)
9. prosince 2014, Michaela Voláková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Downside 1 - Smrtící duchové

Downside 1 - Smrtící duchové
259 Kč 129 Kč