Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když na Deadpoola vypíšou odměnu, teče krev, Brian Posehn a Gerry Duggan: Deadpool versus S.H.I.E.L.D.

Posehn Brian  a Duggan Gerry: Deadpool versus S.H.I.E.L.D.

Jak Deadpoola bezpečně naštvat? Nezaplaťte, co mu dlužíte, a ještě k tomu na něj pošlete žoldáky z širokého okolí. Do večera máte o zábavu postaráno. Ale ujistěte se, že uklízečka nemá následující den volno – tohle bude vytírat sakra dlouho.

Po nešťastných událostech z minulých dílů má Deadpool v hlavě uvězněnou mysl agentky S.H.I.E.L.D.u – takže dokud dáma nedostane vlastní robotí tělo, má náš červený hrdina v palici trochu těsno. Problém ovšem je, že ne všichni zástupci špionážní organizace přejí agentce brzký návrat do normálního života. A proto jeden z nich uspořádá na Deadpoola hon. A to tedy vážně neměl dělat, protože Deadpool právě prochází menší krizí – jak lépe upustit páru, než si trochu říznout do živého?

Hlavnímu příběhu ovšem předchází menší epizodka z Wakandy v roce 1969. Je příšerně zkratkovitá, stylem kresby a barevností jako by vypadla z šedesátých let a úrovní divnosti se nevejde do žádných pozemských měřítek. Vtipy také zrovna nepřetéká. Takže každému určitě nesedne, ale na zpestření se jako jednorázová jednohubka dá skousnout.

Deadpool versus S.H.I.E.L.D. je v chronologickém pořadí čtvrtý svazek universa od scénáristů Briana Posehna a Gerryho Duggana v doprovodu kresby Mikea Hawthornea. Ačkoli navazuje na předchozí díl, bez problému se v příběhu zorientujete i v případě seznamování se s Deadpoolem. Kromě něj se zde setkáte i s pár agenty, řadou Deadpoolových soků a Doktorem Strangem.

Deadpool se skrývá v detailu

Dávejte při čtení velký pozor na to, co se děje na pozadí panelů. Část vtípků a důmyslného pomrkávání je totiž právě tam a ne v Deadpoolových bublinách – ať už se jedná o čistě kreslířské fórky (Mike Hawthorne má talent na kresbu sekvenčních panelů se stabilní scénou, takže komiks místy připomíná film) nebo poťouchlé pomrkávání překladatele Dareka Šmída, který opět odvádí perfektní práci při převodu originálního textu do tuzemského prostředí – český cynismus v těch správných rukou holt Deadpoolovi sekne stejně jako jeho červený spandexový obleček. A největší fandové komiksu si všimnou i drze geniální narážky na kultovní Watchmen – Strážce.

I Deadpool má bolístky, co se nehojí

Ačkoli se i tentokrát několikrát od srdce zasmějete (nebo jen nemístně uchechtnete nad Deadpoolovým humorem), v novém Deadpoolovi najdete i dost materiálu na pořádnou depku. Deadpool rozhodně není necitlivý žoldák, co nezavře zobák. Naopak – když ho „konečně“ zavře, začne na povrch probublávat, co ho doopravdy žere. Tady se rozhodně vyplatí mít předchozí epizody načtené, aby si čtenář všechnu tu osamělost a mizérii dosyta masochisticky užil.

Na čtvrtý svazek elegantně navazuje Drákulova výzva, která v Česku vyšla jako úplně první deadpoolovský komiks – jestli jste si tedy chtěli dát repete uvedení regenerujícího se degeneráta na český trh, po přečtení Deadpool versus S.H.I.E.L.D. je ta správná příležitost. Další díl vyjde v únoru 2018. Už slyšíte svatební zvony? Přesně tak – příště se nejoblíbenější žoldák Marvelu totiž žení a zváni jsou úplně všichni.

  • Posehn Brian a Duggan Gerry: Deadpool versus S.H.I.E.L.D.
  • Crew, 2017
  • Překlad: Darek Šmíd
  • Obálka: Tom Scioli, Val Staples a Mark Brooks
  • 136 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
18. prosince 2017, Sabina Dudová

Deadpool versus S.H.I.E.L.D.

Deadpool versus S.H.I.E.L.D.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč