Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Když Mr. Hyde dorazí do Gothamu, je z toho pěkný cirkus, kol.: Černý diamant (All Star Western 3)

kol.: All Star Western 3 - Černý diamant

Jonaha Hexe, zjizveného lovce odměn v obnošené jižanské uniformě, představil tuzemským komiksovým fandům roku 2010 komiks Tvář plná násilí, širšímu publiku pak akční film s Joshem Brolinem v hlavní roli. Poté se svérázný pistolník na pár let odmlčel, než se k postavě roku 2014 vrátilo nakladatelství BB Art v rámci komiksové série All Star Western. Její třetí svazek s podtitulem Černý diamant poodhaluje stíny z Hexovy trýznivé minulosti.

O tom, že Jonah Hex neměl příliš šťastné dětství, nejspíš nikdo nepochybuje. Hluboké jizvy na tváři i na duši ostatně naznačují mnohé. Ten, kdo by snad přesto váhal, se v novém svazku Hexových dobrodružství může přesvědčit na vlastní oči. Scenáristická dvojice Justin Gray a Jimmy Palmiotti, která s Jonahem Hexem strávila slušnou řádku let, totiž všem zájemcům hned v úvodu nabízí rychlokurz o Hexově původu, během nějž v několika málo kapitolách zrekapituluje to nejdůležitější, co je potřeba o minulosti postavy vědět.

Komiksová série All Star Western (The New 52, 2011–2014)

Na dalších stranách se už příběh přehoupne do současnosti, kde Jonah Hex, jeho nebezpečná milenka Tallulah Blacková a jejich nepříliš užitečný sidekick Amadeus Arkham čelí nové výzvě. Mírumilovného klauna z Halyho cirkusu totiž podle všeho přestalo bavit rozesmávat lidi nejapnými vtípky. Namísto toho se rozhodl vykouzlit jim úsměv na rtech pořádným kuchyňským nožem, což samozřejmě v Gothamu vyvolá určitou míru paniky. Může to snad nějak souviset s neohlášeným příjezdem cizince dvojího vzezření, který si podle aktuální nálady říká dr. Jekyll, anebo pan Hyde?

Záporák z půjčovny

Ano, právě o postavu proslulého schizofrenika z hororově laděné prózy skotského prozaika Roberta Louise Stevensona se opírá velká část děje nového svazku All Star Western. A vzhledem k tomu, že úvodní maniakální řádění pomateného gothamského klauna minimálně v obrysech připomene pozdější Jokerova válečná tažení a stokrát omleté šíření nejrůznějších toxinů, lze oprávněně tvrdit, že originalitou nový scénář zrovna příliš neoplývá. Naopak se zdá, že Gray s Palmiottim recyklují zavedené komiksové a literární motivy, ať už pro potěchu svou či těch, kterým se podobné vracečky líbí.

Justin Gray a Jimmy Palmiotti v pěti bodech

  1. Američtí komiksoví scenáristé Justin Gray a James Jimmy Palmiotti s oblibou na komiksech pracují společně.
  2. Pro nakladatelství DC Comics několik let psali série Monolith, Hawkman a především Jonah Hex, v letech 2013 až 2014 si ale zkusili například i Batwinga.
  3. Postavě pistolníka Jonaha Hexe se věnovali prakticky nepřetržitě od roku 2005 až do roku 2014. Podepsání jsou tak i pod jeho přechodem do nové série v rámci prvního DC relaunche, The New 52.
  4. Kromě toho společně vytvořili také několik jednorázovek a limitovaných edicí s několika známými hrdiny, mj. s Punisherem a Rudou Sonjou.
  5. Česky autorům kromě komiksů All Star Western a předchozího Jonaha Hexe (Tvář plná násilí) vyšel ještě horor Hory mají oči – Počátek.

To by samo o sobě nevadilo, potíž je v tom, že jejich scénář zůstává až trestuhodně povrchní. Vše se odehrává v obrovské rychlosti, aniž by zbyl prostor na to dát celému příběhu dostatečně jasné kontury. Chování postav neurčuje zápletka či jejich vlastní vrtkavý charakter, nýbrž svévole scenáristů. Kupříkladu Tallulah Blacková v půlce příběhu znenadání zmizí za obzor, poté co se rozhodne připojit k asijské bojovnici Barbary Ghost a podpořit ji ve snaze najít její zotročenou matku. Opravdu k tomu ale má Tallulah pádný důvod, anebo se scenáristé prostě postavy potřebovali na čas zbavit? A co závěrečný střet Hexe s Hydem? Nepřipomíná snad tak trochu řešení ušité až příliš horkou jehlou? Vždyť záporák zmrzačenému hrdinovi dobrovolně kráčí v ústrety, aniž by k tomu měl sebemenší důvod.

Akční béčko s předžvýkanými motivy

All Star Western se zpočátku jevila jako velmi slušná alternativa k superhrdinským komiksům, autoři ale její značný potenciál zatím nedokážou naplno využít. Namísto originálních příběhů z Divokého západu servírují čtenářům jen akční béčkové honičky, dávno předžvýkané příběhy a v neposlední řadě drobné jednohubky s neskrývanou společensko-politickou agendou. V tomto čísle takový doplněk představuje samostatný příběh o indiánském náčelníkovi Tomahawkovi, sjednotiteli utlačovaných indiánských kmenů proti bělošským okupantům. Třebaže jde o přímočarý a příliš čitelný vhled do americké historie, může se paradoxně pyšnit suverénně nejlepší kresbou v celém svazku. Zodpovědný je za ni Phil Winslade, zatímco hlavní dějovou linku nadále kreslí Moritat.

Nejvíc na celém svazku asi zamrzí, že se čtenář o Hexově původu dozvídá jen ze slepence útržkovitých epizod a autoři nedostali možnost zpracovat celý příběh na větší ploše. Když navíc i humorná vsuvka v podobě otravného intelektuála a zbabělce Arkhama začíná pomalu ztrácet své kouzlo, nehledají se na nové exkurzi do westernového Gothamu pozitiva zrovna snadno. Po velmi slibné jedničce a obstojné dvojce tak protentokrát po dočtení panuje spíše zklamání. Příslibem do budoucna by mohla být snad jen pozoruhodná postava Arkhamovy šílené matky či tajuplná bokovka Tallulah Blackové, ale kdoví, zda čtenáře scenáristé tímto směrem vezmou. Zdá se totiž, že i oni nemají zcela na výběr a musejí v mnohém ustoupit požadavkům amerického nakladatele.

19. září 2018, Jakub Ehrenberger

All Star Western 3 - Černý diamant

All Star Western 3 - Černý diamant
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč