Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kdyby Harryho Pottera napsal Arnošt Lustig, David Mack: Půlnoční fronta

Mack David: Temné umění 01: Půlnoční fronta    PŘEDOBJEDNÁVKA

Je čas nazývat věci pravými jmény. Všichni už dávno ví, že smrtijedi byli alegorií na nacisty – proč rovnou nevytáhnout do magického boje proti fašismu na skutečném historickém poli druhé světové války? Evropa je přeci tak velká… a děly se v ní hrůzy strašlivější než jakákoli fikce.

Příběh starší než čas sám – kluk, co za záhadných okolností přijde o rodiče, je na poslední chvíli zachráněn před jistou smrtí. Touha po pomstě chlapce naplní odhodláním vydat ze sebe maximum a odvahou bojovat proti nepříteli, o jehož existenci do nedávna neměl ani tušení. Naštěstí má, z nějakého záhadného osudového důvodu, který před ním jeho okolí tají, přirozený talent pro tajemná umění. Dokáže zkrotit své démony, podmanit si síly pekla a zvítězit v boji proti zlu, které ohrožuje celý svět?

Kulisy, z nichž mrazí

Anotace Půlnoční fronty se čte jako nadpoloviční produkce oddychové young adult fantasy – proto by se jí člověk neměl nechat zmást, ať už jejím fanouškem je či není. Půlnoční fronta se v jednom faktoru zásadně liší. Neodehrává se v žádné alternativní realitě, v žádném smyšleném zpustošeném světě. Odehrává se na pozadí hrozivých reálií, jež si lidé smutně připomínají ve dny památky obětí druhé světové války – v zemích, které nejvíce trpěly útlakem nacistů. Pokud jste se nikdy nedokázali začíst do učebnic dějepisu, David Mack vám spolehlivě doplní mezery ve znalostech. Jeho postavy totiž jedno po druhém obchází různá dějiště děsivého konfliktu. Je libo projít se pochodem smrti směrem k Babímu Jaru v Kyjevě, kde německé jednotky zmasakrovali tisíce Židů? Chcete se proplížit za plot továren na smrt v Polsku nebo se snad procházet pod rouškou noci temnými uličkami okupovaných francouzských měst? V tom případě si dejte něco na posilněnou, nebude to zrovna oddychové čtení.

Záblesky reálné války sice celkovou atmosféru „pouze“ dokreslují a většina z děje je pouhou fantasy fikcí, dodávají však světu Davida Macka jasný rámec, zákonitosti a omezení – mágové nejsou všemocní a operují na pozadí konfliktu, nikoli na jeho popředí. Základní principy se nezměnily, historické události se odehrávají tak, jak je historie zná – jen se v tom obrovském válečném chaosu pohybuje několik postav, které se snaží trochu přisypat do misek vah své strany. Hlavní postavy pracují ve stínech jako tajní agenti a jen s velmi omezenými prostředky, proto místy román působí spíš jako špionážní thriller než magická fantasy. Čtenář sleduje několik na sobě víceméně nezávislých linií, a proto se bojištěm projde na celé řadě míst zároveň.

I proto jsou velkým specifikem románu, které čtenáře mohou zprvu zaskočit, velké skoky časem i prostorem. Půlnoční fronta se odehrává po dobu celé války, ale je spíše mozaikou nejrůznějších jejích aspektů. Postavy svádějí jeden boj za druhým, ovšem ne vždy v pravém slova smyslu – snaží se zneškodnit nepřítele a rozvrátit celou jeho strukturu nejrůznějšími prostředky, a ne vždy se jim to daří. Mnoho zůstane nevyřčeno, řada plánů selže a hrdinové zažijí hrůzy, na něž nejsou trénovaní. A čtenář s nimi.

Život s démony

Postavy vládnoucí magií to nemají zrovna jednoduché, válku stranou. V tomto světě magie nevychází z moci samotných lidí, nýbrž z démonů. A aby ji mohl jedinec ovládat, musí k sobě pekelné síly připoutat. A pak už mu nezbývá než si osvojit všemožné zlozvyky od cigaret přes alkohol až k sebepoškozování, aby se z nich nezbláznil. Čím víc, tím hůř.

Největší síla postav se tak automaticky stává jejich největší slabinou. Démoni jim dávají ohromnou moc, ale za cenu zdravého rozumu i tělesného zdraví. Každý démon jim může poskytnout jiné schopnosti a musí si pečlivě vybírat, kolik jich k sobě připoutají. Princip něčeho za něco ve fantasy magii sice není nijak ojedinělý, Mack si s ním ale hezky pohrál a je mnohem větší zábava sledovat postavy, kterým na jejich cestě nehází pod nohy klacky jen jejich nepřítel, ale ztěžují jim to i spojenci.

Půlnoční fronta je první dílem trilogie Temné umění a už během něj hrdinové stihli vyřešit celou jednu světovou válku – pokud máte chuť na drsnější fantasy s až příliš reálnými základy, tuto knihu si jistě užijete. Druhý díl s názvem Železný kodex se zatím připravuje.

  • David Mack: Půlnoční fronta (Temné umění 01)
  • FANTOM Print, 2020
  • překlad: Jakub Mařík
  • obálka: Larry Rostant
  • 496 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 279 Kč)
2. února 2021, Sabina Dudová

Temné umění 01: Půlnoční fronta

Temné umění 01: Půlnoční fronta
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 279 Kč