Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kdo se bojí, nesmí do lesa, a kdo má závratě, nesmí na Plošinu Rogera Levyho, Roger Levy: Plošina

Levy Robert: Plošina

Trocha psychedelie nikoho nezabije. Možná i to si říkal Roger Levy, když psal knihu s názvem lehce evokujícím prostředí vysokozdvižného vozu. Každopádně se jedná o počin, který díky své osobitosti stojí za pozornost.

Příběh nás zavede do daleké budoucnosti, v níž lidstvo muselo opustit mateřskou planetu Zemi, protože se působením člověka stala neobyvatelná. Lidský rod tak přežívá na několika jiných obyvatelných planetách. Autor se ale detailními popisy reálií příliš nebrzdí. Pokud si to vyžaduje děj, odkryje karty, ale kniha není žádnou kronikou budoucnosti. Jednomu srdce zaplesá, však kdo by se chtěl mořit nudnými popisy reálií, ale druhý trochu smutně vzlykne, protože právě tohle má na sci-fi rád. Svět, v němž se příběh odehrává, je přesto díky Levyho provokativním glosám velmi vzrušujícím místem. Není všem dnům konec a třeba spokojení čtenáři ještě dostanou příležitost se do světa Plošiny vrátit.

Autor však svou pozornost koncentroval na příběhy několika zdánlivě obyčejných lidí, které poměrně odvážně vede cca 450 stran zcela odděleně, aby se v klíčovém momentu všechny dějové linie protly a nabídly vrcholný cliffhanger. Netrpělivé očekávání, jak to spolu všechno souvisí, je červenou nití četby tohoto románu. Ačkoli čtenáře příjemně poštívá k dalšímu čtení, nejednomu z nich hrozí, že vyvrcholení pro něj nebude dostatečně bombastické.

Co se týče protagonistů knihy, nejvíce zaujme příběh dvou chlapců, kteří se ze svého nevinného dětství přetransformují v děsivé gangsterské duo. Jejich vztah pochopitelně není jen idylický, ale okolnosti mezi dva podivné chlapce, kteří opanují největší vesmírnou mafii, zaseje jablko sváru, aneb jak říkají Francouzi, „cherchez la femme“.

Milovníky největších osobnosti scifistické literatury Roger Levy svou knížkou rozhodně nezklame. Tedy v případě, že jsou odkojení četbou děl Philipa K. Dicka. Psychedelický opar doprovázející díla legendárního spisovatele, jenž je snad nejčastěji ze svých kolegů adaptován i na hollywoodském filmovém plátně, doprovází i dění okolo plošiny. Nicméně Levy se při tvorbě nejspíš neposiloval chemickými preparáty na podporu fantazie, jelikož jeho opar je podstatně řidší než ve většině Dickových knih.

Samotný děj plyne v uvedených intencích sice dosti rozvláčně, ale čtenář se při četbě rozhodně nenudí. Kořením knihy jsou drobná autorova zamyšlení, v nichž nenápadně propojuje své názorové vidění světa s optikou světa budoucnosti. Nezbývá tak než si položit otázku, jak moc absurdní bude naše současnost skutečně působit na následující generace.

  • Roger Levy: Plošina
  • Laser, 2020
  • překlad: Jiří Jaňák
  • 456 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
24. prosince 2021, Radim Červenka

Plošina

Plošina
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč