Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kdo je Alita?, Jukito Kiširo: Bojový anděl Alita 1 – Zrezivělý anděl; Bojový anděl Alita 2 – Smrtící anděl

Kiširo Jukito: Bojový anděl Alita - Zrezivělý anděl

Křehká dívka, nebo zabijácký robot? Otázku hledání vlastní identity a místa ve společnosti balí tahle slavná manga do zatraceně lákavého hávu světa, v němž se umělé vylepšování těla dostalo na takovou úroveň, že potkat mezi kyborgy člověka z masa a kostí je velká vzácnost. Dříve než vám jej zprostředkuje Robert Rodriguez s produkčním dohledem Jamese Camerona, přesvědčte se na vlastní oči.

Alita je hlava. Doktor Ido, specialista na kyborgy, ji najde na smetišti a udělá si z ní soukromý projekt, který rychle přeroste spíše v láskyplný vztah mezi otcem a dcerou. Ido vrátí Alitě tělo a život a ona se mu přes jeho počáteční odpor odvděčí vydatnou pomocí v jeho vedlejším povolání lovce odměn.

Ukáže se totiž, že tahle hlava má obrovské nadání pro zvláštní bojový styl, pocházející z Marsu. Jak k němu přišla? To netuší ani ona sama, protože si ze své minulosti nic nepamatuje. Přesto okamžitě ví, jak své nadání využít. Alita je totiž bojovnice. A správná holka.

První svazek, Zrezivělý anděl, uvádí příběh pěkně zeširoka, jak bývá ostatně v mangách zvykem. Nikam se nespěchá, čerstvě znovuzrozená Alita objevuje své schopnosti, pátrá po svých vzpomínkách a seznamuje se s okolním světem. Ten rozhodně není jen tak nějakým prostředím, v němž by na sebe postavy strhávaly veškerou pozornost. Naopak, fascinující Vrakoviště, jímž se postavy protloukají, zatímco se nad nimi (doslova) vznáší nedosažitelný svět dostatku a privilegovaných tříd, hraje první housle. A svým obyvatelům nic nedaruje. Vliv prostředí na jedince i společnost se tu ostatně dost tematizuje a žádná z postav, ani ten zdánlivě největší padouch, tak není nakonec černobílá.

A do toho teče spousta krve. Nebo spíše motorového oleje. Protože tenhle svět není pro slabý. A Alita, i přes svou roztomilou tvářičku, velmi rychle ukáže všem, kdo jsou dostatečně bláhoví, aby ji pokoušeli, že je třeba s ní počítat. Zatímco první část knihy přináší poměrně klasické schéma o porážení čím dál silnějších soupeřů až k tomu finálnímu, v té druhé se lehce zvolňuje a slovo dostává pocit mezi bojovými kyborgy poměrně zvláštní: láska. Protože Alita je také mladá dívka. A v až holčičkovské zamilovanosti do výrostka z ulice, který není tím, čím se na první pohled zdá být, ukazuje další ze svých mnoha tváří.

Nejdrsnější sport na světě

Asi nikoho nepřekvapí, že první svazek nekončí pro protagonisty úplně dobře. V druhé knize, Smrtící anděl, se Alita vrací na scénu zatvrzelá, nemilosrdná a cílevědomá. Autor pořádně šlape na plyn a ze čtenářského hlediska je dvojka díky tomu mnohem vděčnější. Po celých 480 stran se pevně drží jedné hlavní linie a poskytuje obrovský prostor malé skupince postav.

Alita je sportovkyně. Dává se na motorball, sport s jediným pravidlem: vítězí ten, kdo po závodu na nebezpečné dráze dorazí do cíle s míčem. Kolik přitom zmrzačí nebo zabije soupeřů, je úplně jedno. Alita se propracovává z nejnižší ligy až na vrchol a její bojové schopnosti jí přijdou opravdu vhod. Dostává se přitom do výrazně mezních situací, co se týče jejích vlastních sil, což je nápomocné procesu vzpomínání. Ne že by zatím autor z její minulosti prozradil příliš, ale střípky se konečně začínají slepovat dohromady.

Mnohem větší důraz je v tomhle svazku kladen i na vztahy mezi postavami – vzájemné pocity náklonnosti, věrnosti i nepochopení. To vytváří ještě výrazně větší dynamiku než samotné souboje ve sportovní aréně. A ty jsou přitom naprosto velkolepé. Není divu, že Cameron při lákání na budoucí film prohlásil, že se chce hodně soustředit právě na motorball, protože ten byl pro velké plátno a stovky milionů dolarů utracené za digitální efekty vyloženě zrozen. To, že si Kiširo pro dosažení takového efektu vystačí s černobílou kresbou v poměrně malých okýnkách, je skoro neuvěřitelné – všechna čest.

Zkrátka, ve dvojce vám postavy opravdu přirostou k srdci, a to, že to dopustíte, je chyba, která vás bude nepochybně bolet. Protože v Alitině světě se na jemnocit a dobré konce nehraje. Obrovský cliffhanger na konci je v podstatě povinností – natěšení na další díl podtrhuje, ale zvětšit jej už snad ani nejde. Tahle manga je po polovině odvyprávěného příběhu na vrcholu sil a doufejme, že už nepoleví.

6. září 2018, David P. Stefanovič

Bojový anděl Alita 01 - Zrezivělý anděl

Bojový anděl Alita 01 - Zrezivělý anděl
Vložit do pytle na zboží  Koupit 549 Kč 494 Kč

Bojový anděl Alita 02 - Smrtící anděl

Bojový anděl Alita 02 - Smrtící anděl
Vložit do pytle na zboží  Koupit 589 Kč 530 Kč