Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

„Kdo dlouho hledí do propasti, toho propast pohltí.“ Friedrich Nietzsche, Jozef Karika: Propast

3FD282D1-AA5F-49FE-9901-752A0C5442B8

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu do temného lesa, až vás les kompletně pohltí. Dokáže se Jozef Karika dostat ze své vlastní autorské propasti?

Bod zlomu je nevyhnutelný. V kariéře každého spisovatele nastane moment, kdy se jeho tvorba začne ocitat v tvůrčí (pro)pasti. Místo, odkud následující kroky povedou nazpět na výsluní nebo opačným směrem. Do absolutní temnoty. Je poměrně ironické, že tím osudovým titulem se Karikovi stal titul Propast.

Propast rozdělila čtenářskou a kritickou veřejnost již po svém vydání v roce 2018. Čeští fanoušci si museli pár let počkat. Čekání jim naštěstí bylo zkráceno poslední česky vydanou novelou Smršť, která jen zvýšila hlad po kontroverzně přijatém díle. V minulém roce byla přání vyslyšena a Propast vydalo nakladatelství Argo v tradičním vizuálu jako většina doposud dostupných děl. Čtenáři se konečně mohli rozhodnout, zda autor umně balancuje nad propastí nebo se již zřítil do jejích útrob.

Jozef Karika v pěti bodech

  1. Úspěšný slovenský autor a publicista díky románu Trhlina v roce 2017 spustil lavinu zájmu po záhadném mizení lidí v okolí hory Tribeč.
  2. Karikova tvorba se dělí do dvou skupin. Horory odehrávající se převážně v horských oblastech a historické thrillery.
  3. Meta román Trhlina pomyslně navazuje na Strach. Hlavní postava formou rozhovoru popisuje příběh, která se podobá osudům postav románu Strach.
  4. Jozef Karika na svém oficiálním webu popisuje autorský proces kontrastu mezi psaním Smrště a Propasti.
  5. Doposud posledním vydaným titulem je Hlad/Žízeň.

Dle legendy existuje na horských vrcholcích neznámá síla či entita, která nemilosrdně shazuje lidi do temných hlubin. Zná ji každý horolezec, ale málokterý tomu chce uvěřit. Legenda po mnoha letech udržela lidi mimo stezku. Nyní se neznámá síla probouzí hladovější než kdy dříve. Podaří se dvojici zvědavých horolezců objasnit záhadu a vybojovat svůj život ze spárů mystéria?

Jozef Karika našel – podobně jako Dan Brown či Miloš Urban – osvědčenou formulku, kterou lze pohodlně pověsit na jakoukoli novelu. V centru dění se vždy nachází pár dobrých duší, které se s naivitou sobě vlastní a odhodláním Muldera a Scullyové snaží rozluštit legendu. Legendu opírající se o tradiční folklór, jež dokázala v průběh dekád zabíjet po desítkách. Srážka s realitou donutí postavy odložit růžové brýle a stanout tváří tvář hrůze, kterou si na začátku dobrodružství nedokázaly představit. Ocitají se ve svízelné situaci osamělí, vyděšení a jediné pojítko s realitou je bolest.

Osvědčené atributy a mrazivá atmosféra stále fungují, co dokáže ale rozladit, je natažení ústřední zápletky a finální pointa. Přebíhání mezi časovými rovinami a náhlá změna narativu stále patří mezi silné Karikovi stránky. Bohužel v tomto případě víc než kdy jindy působí jako maskovací manévr pro protahování zápletky. Pod maskou se nachází psychedelický survival thriller bez špetky invence. Podobně jako v novele Tma i zde prochází hlavní postava vnitřní psychologickou bitvou. Bohužel tentokrát je motiv upozorňující na mentální nemoci rozmělněn zbytečnou mírou mystična, ezoterismu a prolínání dimenzí. Propast se sice oproti Smršti v závěrečném odhalení drží více při zemi, ale pachuť po rozmělněné povídce zůstává.

Krátký rozsah a natažená zápletka zanechávají na čtenářském patře nepříjemně trpkou pachuť, které se bude v budoucnu zbavovat velmi těžko. Mohlo by se jednat o údernou novelku nebo povídku, ale jako plnohodnotný román neobstojí. Propast je svižně napsaná jednohubka podle šablony, která potěší skalní fanoušky, ale po jejím dočtení zůstanou čtenářské chuťové pohárky nedotčeny. Snad se podaří napravit reputaci aktuálně vydanou dvoj knihou Hlad/Žízeň, která má – dle autorových vlastních slov – vybočovat z dosavadní tvorby.

  • Jozef Karika: Propast
  • Argo, 2022
  • Překlad: Jiří Popiolek
  • 216 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
6. září 2022, Ladislav Svatoš

Propast

Propast
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 260 Kč