Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kde až může být Hranice lidských možností?, Myke Cole: Hranice (Stínové operace 2)

Cole Myke: Stinové operace 2 - Hranice

O tom, že být vojákem není opravdu žádný med, přesvědčil Myke Cole své čtenáře již v prvním díle Stínových operací. Ovšem ta pravá zábava začíná ve chvíli, když vojákům přidáte nadpřirozené schopnosti a naučíte je bojovat pomocí magie. Že z toho nemůže vzniknout nic dobrého? Přesvědčte se sami a vstupte do světa JNO.

Americký autor série Stínové operace svůj vojenský původ nezapře. Tento bývalý voják dokázal bezezbytku zúročit své zkušenosti ze svého působení v armádě a přinést čtenářům neotřelý příběh, který v sobě snoubí prvky klasické fantasy magie a nadupaného akčního nářezu, který nenechá čtenáře vydechnout až do poslední strany. Navíc oproti své debutové knize přidává i trochu té polívčičky okolo.

Po událostech prvního dílu se vracíme zpět v čase, na jiné místo a s jiným hlavním hrdinou. Plukovník Alan Bookbinder je klasická kancelářská krysa. Úředník, který se nikdy nezúčastnil žádné bojové akce a za celý svůj služební život poznal pouze zdi Pentagonu. Jeho život se ovšem otočí o 180 stupňů ve chvíli, kdy zjistí, že je také Napojený.

Čtenáři, kteří si po prvním dílu oblíbili správňáckého Oscara Brittona nemusí zoufat. Byť je druhý díl především o plukovníkovi Bookbinderovi i na Oscara zbylo místo, a to více než významné. S Brittonem se fanoušci setkají především v druhé části knihy, kdy Oscar pokračuje tam, kde jsme v prvním dílu skončili. Tyto dvě oddělené linie navíc dávají zajímavý pohled na hlavní příběhovou osu.

Myke Cole v pěti bodech

  1. Profesionální voják.
  2. Zaměřuje se na žánr military fantasy.
  3. Debutoval románem Kontrolní bod.
  4. Držitel ceny Spisovatelé budoucnosti.
  5. Zkušený povídkář a pravověrný geek.

Myke Cole získává s každou další knihou více zkušeností a na samotném ději je to rozhodně znát. Oproti prvnímu dílu se tak rozhodl v druhé knize zapojit dvě dějové linie a přidat pár nových postav. Díky těmto věcem celý příběh získává větší hloubku. Přesto fanoušci akčních scén nemusí smutnit. Různých potyček a bojůvek si čtenáři užijí dosytosti. Navíc právě použití magie dává těmto scénám správný šmrnc, takže jsou opět ozdobou knihy.

Oproti prvnímu dílu navíc autor zapracoval i na zápletce. Dopomáhají mu k tomu právě dvě dějové linie, ale i příběh jako takový, ve kterém se autor pouští na tenký led a koketuje s politikou. Je pravda, že právě způsob jakým ho Cole nastínil, skvěle do příběhu zapadá a je i umě skrytou kritikou, která ukazuje kam až jsou mocní schopni zajít, aby se udrželi u svého koryta.

Charaktery jako takové zůstávají více méně neměnné, i když i zde je poznat posun, na kterém autor zapracoval. Přesto i nadále nemohou čtenáři očekávat nabubřelost příběhu ve stylu George R. R. Martina a jemu podobných. Na to si ani Cole nehraje, má svůj osobitý styl, kterého se drží a postupně ho vybrušuje k dokonalosti.

I když jsou Stínové operace vcelku nenáročné čtení, rozhodně zaujmou nejednoho fanouška akční fantastiky. Navíc pro čtenáře, které zaujal již první díl, je Hranice nutností. A i když představuje tento svazek teprve druhou autorovu knihu, rozhodně zde lze vidět posun, který je příslibem do budoucna, o čemž svědčí i hodnocení Coleových knih na portálu Goodreads. Pokud tedy hledáte akční oddechovku, která vám zpříjemní čekání na nového Kotletu, jsou Stínové operace dobrou volbou, protože splňuje přesně to, co se od něj očekává, a to je pořádná porce akce a zábavy.

  • Myke Cole: Hranice (Stínové operace 2)
  • FANTOM print, 2014
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Michael Komarck
  • 288 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 188 Kč)
3. února 2014, Petr Čapek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Stínové operace 2 - Hranice

Stínové operace 2 - Hranice
Vložit do pytle na zboží  Koupit 269 Kč 188 Kč