Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Každý musí jednou prohrát, Jan Kotouč: Bitva o české země (České země 05)

Bitva_o_Ceske_zeme_FRONT

Když se v 19. století vlivem neznámé katastrofy drasticky změnily atlasy světa, dostalo české království možnost stát se opravdovou námořní velmocí. Po několika konfliktech s kdysi mocnými sousedy nastal čas změřit síly s Ruskem. Tomu se sice povedlo jakž takž si udržet statut vlivného hráče, ale postupně samo sebe ničí neefektivitou a neschopností. Přesto se může stát, že Česko-slovenskému království dojdou síly dřív než carovi kanónenfutr.

Každá správná válka začíná jako dokonalý plán na papíře, který v realitě selže ještě rychleji než v jednom odstavci představený pilot, jehož jediným smyslem existence je potkat nepřátelskou letku v místech, kde je nikdo nečekal. Po posledním fiasku dopomohlo Rusko svému protivníkovi k mnoha cenným spojencům. Ti jsou ale na druhé straně světa a alianční závazky se musí plnit oběma stranami. A protože většina královských námořních sil se nachází daleko od domova, přichází ideální příležitost k útoku na samotné Česko-slovenské království. I kdyby se car rozhodl tento svůj záměr netajit, nezmůže se druhá strana na nic většího než drobné pozdržení slavného (a definitivního) ruského vítězství.

Jan Kotouč v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1987 v Praze.
  2. Se svou novelou Příliš blízké setkání zvítězil roku 2008 v patřičné kategorii v Ceně Karla Čapka (v roce 2011 vyšla v upravené podobě v nakladatelství Epocha).
  3. Jeho prvotinou je Pokračování diplomacie z roku 2009.
  4. Přestože vystudoval obor masmédia a komunikace na New York University of Prague, ve své nejnovější knize podává velmi kritický obraz novinářů a jejich přístupu k práci s fakty.
  5. Stojí v čele sci-fi klubu HMS Phantom, českého „fanklubu“ Honor Harringtonové a Davida Webera – ten je ostatně i jeho spisovatelským vzorem.

Začalo to jako zajímavý příběh alternativní historie. Co kdyby něco velice prvoplánově překreslilo hranice kontinentů a změnilo tak poměr sil na celém světě? Potom stačí vykreslit novou velmoc jako progresivní a v rámci možností liberální (ve srovnání s okolím), přidat sympatické hrdiny a hrdinky, jednu zpátečnickou říši zoufale se snažící se udržet status quo, přihodit námořní bitvy (v nichž hrají prim letadlové lodě) a úspěšná série je na světě. Aby to hlavní hrdinové neměli zase tak jednoduché, musí na druhé straně být někdo podobně schopný, avšak se značně omezenými pravomocemi. Takže se vždy objeví, zahrozí a ve velkém finále je zase nucen takticky ustoupit. Ačkoli je tímto dokonalým epizodním záporákem do každého druhého seriálu, autorovi se povedlo dát mu mnohem realističtější důvody pro jeho neúspěchy.

Série České země

  1. Nad českými zeměmi slunce nezapadá (České země 01)
  2. Ofenziva českých zemí (České země 02)
  3. V tajné službě Koruny české (České země 03)
  4. Spojenci českých zemí (České země 04)
  5. Bitva o české země (České země 05)

Bitva o české země se nachází nezáviděníhodné pozici. Jde o poslední díl celé série, což znamená, že musí skončit dostatečně ohromně a epicky. Zároveň je již od začátku jasné, že jinak než vítězstvím Česko-slovenského království to dopadnout nemůže. Ostatně, děj věrně kopíruje trendy předchozích dílů. Což samozřejmě není apriori špatně. Jen to klade větší nároky na autora. Ten může buď překvapit a nenaplnit čtenářská očekávání, nebo se zaměřit na to, aby samotný průběh příběhu byl v takovém tempu a tak čtivý, že stereotyp nezačne vadit.

Jan Kotouč se rozhodl pro přístup víc je líp. A z větší části mu to vychází. Opět se ukazuje, že tato série je hlavně o bitvách. Všechno ostatní je buď prolog představující síly obou stran, nebo epilog slibující nějakou další (větší) potyčku v blízké budoucnosti. V tomto konkrétním případě se nicméně může stát, že některé čtenáře potká něco na způsob válečné únavy. České země jsou sérií, která začala zajímavou myšlenkou na alternativní historii a stihla skončit dřív, než by začala vykrádat sama sebe.

  • Jan Kotouč: Bitva o české země (České země 05)
  • Brokilon, 2022
  • Obálka: Tomáš Flak
  • 470 stran, 548 Kč (v e-shopu Fantasye již za 493 Kč)
30. 0000, Tomáš R. Tokoš

České země 05: Bitva o České země

České země 05: Bitva o České země
Vložit do pytle na zboží  Koupit 548 Kč 493 Kč