Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kate Danielsové pomůže s Vynálezem zkázy i baba Jaga, Ilona Andrews: Magie zabíjí (Kate Daniels 5)

Andrews Ilona: Kate Daniels 05 - Magie zabíjí

Choť. Družka. Alfa. Kate Danielsová tato oslovení nesnáší, ale spárování s Pánem šelem ji holt degradovalo na jakýsi ozdobný přívěsek jednoho z nejarogantnějších a nejpřitažlivějších chlápků v magické Atlantě roku 2041. Již nepracuje pro Cech žoldáků, není členkou Řádu rytířů milosrdné pomoci, nemůže už ani vystupovat jen sama za sebe, naopak každý svůj čin musí zvažovat z hlediska dopadu na Smečku. Případná roztržka s Pánem mrtvých Ghastekem by mohla jednoduše vyústit ve válku mezi Lidem a Smečkou. Udrží Kate svůj výbušný temperament na uzdě?

Pětadvacetiletá Kate Danielsová vede detektivní agenturu, ovšem případy nemá žádné a začíná se cítit jen jako vydržovaná milenka Pána šelem Currana. Trn z paty by jí proto mohla vytrhnout žádost Rudé gardy, aby vypátrala vědce Adama Kamena, který se jim za podivných okolností ztratil, když ho měli bedlivě střežit. Zástupkyně Rudé gardy Rene však není příliš sdílná ohledně toho, na čem vědec pracoval. Vedle toho začínají Páni mrtvých podivně ztrácet kontrolu nad krvežíznivými upíry a svěřenka Julie už zase utekla ze soukromé školy. I tentokrát má tak Kate plné ruce práce.

Hlavní hrdinka jako obvykle používá vyšetřovací techniku „otravuj všechny podezřelé tak dlouho, dokud se na tebe některý z nich nepokusí zaútočit“. Za pomoci Andrey, zahořklé kvůli vyhazovu z Řádu rytířů, a nenapravitelného egoisty Saimana přichází na stopu fanatické společnosti Strážci majáku, která chce sprovodit vše magické z povrchu zemského. Všechny magické bytosti proto na chvíli odhodí vzájemné rozepře, aby společně zabránily katastrofě. Zatímco tedy první dvě třetiny příběhu naplňují přestřelky, souboje a vyjednávání, poslední třetina působí kvůli stovkám mrtvých těl v ulicích téměř jako postapo.

Příběhy autorské manželské dvojice Ilony a Andrewa Gordonových nepřinášejí ovšem jen akční pasáže, čtenářky urban fantasy je milují kvůli výbušnému vztahu drsné Kate a sexy Currana, ale také kvůli dějové lince v pozadí, jež pomalu ale jistě vede k osudnému střetnutí Kate a jejího otce Rolanda, legendárního stvořitele upírů. Kate i v tomhle díle poodhaluje více ze své minulosti a přichází o další iluze, což ji nakonec přivádí až k pochybám o Curranových motivech. Přestože už se zápletka posunula za horizont jiskřivého namlouvání mezi protagonisty, emoční linka příběhu zůstává silná a umocňuje ji ještě starost o život blízkých.

Ilona Andrews v pěti bodech

  • Ilona Andrews je pseudonym manželské dvojice Ilony (*1976) a Andrewa (*1970) Gordonových.
  • Ilona pochází z Ruska, Andrew sloužil v americké armádě, poznali se na univerzitě.
  • Společně píší urban fantasy a pracují hlavně na dvou sériích: Kate Daniels a The Edge, která se nese v romantičtěj¬ším duch­u.
  • První román Magie mrtvých (2007) byl čtenáři přijat dobře a jeho pokračování Magie spaluje (2008) dosáhlo na 32. místo na žebříčku bestsellerů dle New York Times.
  • V současnosti bydlí v Oregonu s dvěma dětmi.

Pro české čtenáře znalé ruských pohádek nabízí série navíc bonbonek v podobě bytostí ze slovanské mytologie: z Kate se stává při návštěvě baby Jagy v domečku na kuřích nožkách neteřinka Kaťuška. Hrdinka tak zjišťuje, že její krev není magicky silná jen z jedné větve, což otevírá nové možnosti v uplétání zápletky pro další díly.

Autoři se v knize Magie zabíjí trochu filozoficky dotýkají otázky spravedlivého postavení ve společnosti. Lidé v tomto světě zastávají druhořadé pozice a je pro ně obtížnější se prosadit, když v sobě nenesou kapku magické krve, případně své nedostatky na tuto okolnost svádí. Jelikož čtenář sérii sleduje z pohledu magicky políbených bytostí, a nevidí tedy do problémů obyčejných lidí, je obtížné jejich snahu o „lepší budoucnost bez magie“ jednoznačně odsoudit, respektive lze jen jasně zamítnout prostředky, které k dosažení cíle zvolili.

Pokud čtenáři hledají akční příběh s neohroženou hrdinkou, drzou a svéhlavou, která neváhá nasadit život za záchranu nevinných a blízkých, jež skáče do problémů po hlavě a kterou nezkrotil ani ten nejarogantnější chlap pod sluncem, pak je série o Kate přesně tím, po čem by měli sáhnout. A i když se příběhy dají číst samostatně, tahle fantasy série je tak dobrá, že by byla škoda nechat si některý díl ujít nebo si opačným pořadím ve čtení dílů nechat prozradit pointy. Magie zabíjí je pátý příběh Kate Danielsové a určitě se nejen já těším na další.

  • Ilona Andrews: Magie zabíjí (Kate Danielsová 5)
  • FANTOM Print, 2013
  • překlad: Hana Šimečková
  • obálka: Adam Dragon
  • 272 stran; 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
11. dubna 2013, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Další výborný díl
Caderly - 16. 04. 2013 17:14

Kniha je skvělá, stejně jako předcházející tři předcházející díly (jedničku považuji jen za dobrou, přece jen bylo vidět, že šlo o prvotinu autorů a rozjezd série). Jen doufám, že FantomPrint vydá i skvělý Gunmetal Magic s Andreou v hlavní roli.
Re: Gunmetal Magic
Jan Nohovec - 18. 04. 2013 07:33

Jak už jsme na Fantasyi před časem řešili, Gunmetal Magic a šestý díl zřejmě vyjde až v roce 2014, ale ve výhledu je i případná povídková sbírka z textů, které už autoři vydali. Držte palce, třeba to bude dřív :-)

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kate Daniels 05 - Magie zabíjí

Kate Daniels 05 - Magie zabíjí
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 251 Kč