Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kate Danielsová stoupá na žánrový vrchol, Ilona Andrews: Magie na vzestupu (Kate Daniels 6)

Andrews Ilona: Kate Daniels 06 - Magie na vzestupu

Nejhorší noční můrou kožoměnců je, když se z jejich dětí stanou lupové. Když je ovládne virus Lyk-Vé natolik, že pro ně není cesty zpět a musí být zabity. Jediným lékem na snížení množství Lyk-Vé v krvi je panacea, tajemství její výroby však drží v rukou evropské smečky a nechtějí se o něj podělit, ani lék prodávat.

Právě když s lupismem bojuje mladá medvědodlačice Maddie, kamarádka Kateiny chráněnky Julie, jako na zavolanou přijde Pánu šelem Curranovi nabídka z Evropy. Pokud pomůže vyřešit spor mezi třemi smečkami, zaplatí mu panaceou. Curran a jeho Choť Kate si uvědomují, že na ně někdo chystá past, pro zázračný lék jsou ale ochotni riskovat své životy. Už totiž nechtějí dál přihlížet, jak děti v atlantské Smečce umírají. A i z nich se možná jednou stanou rodiče.

V malém městě u Černého moře mají za úkol až do porodu udržet v bezpečí vlkodlačici Desandru, která čeká dvojčata se dvěma různými otci, zatímco její vlastní otec jí usiluje o život. Na Saimanově lodi atlantský alfa pár s desetičlennou zálohou vpluje do jámy šakalí. Hrad v abchazské Gagře je sice neutrální půdou, zároveň však pěkně žhavou, nejen kvůli třem znepřáteleným smečkám (nepočítaje v to Curranovu), ale především díky hradnímu pánovi, lordu Megobarimu. Když se s ním u slavnostní večeře Kate poprvé setká, čeká ji velmi nepříjemné překvapení.

Nejenže musí Kate bránit Desandru před útoky jejího otce, těhotné vlkodlačici a jejím ochráncům jdou také po krku podivné kočkovité šupinaté šelmy s křídly, které mají pěkně tuhý kořínek. Jako by to nestačilo, kolem Currana se točí mladinká krásná Lorelei, dcera alfy aljašské smečky. A ke Kateině zlosti na ni Jeho Chlupatost může oči nechat. Naopak o bývalou žoldačku se velice zajímá pán hradu a ona si brzy uvědomí, že celý tenhle komplot vymyslel kvůli ní, aby ji vylákal z Atlanty.

Ilona Andrews v pěti bodech

  • Ilona Andrews je pseudonym manželské dvojice Ilony (*1976) a Andrewa (*1970) Gordonových.
  • Ilona pochází z Ruska, Andrew sloužil v americké armádě, poznali se na univerzitě.
  • Společně píší urban fantasy a pracují hlavně na dvou sériích: Kate Daniels a The Edge, která se nese v romantičtěj¬ším duch­u.
  • První román Magie mrtvých (2007) byl čtenáři přijat dobře a jeho pokračování Magie spaluje (2008) dosáhlo na 32. místo na žebříčku bestsellerů dle New York Times.
  • V současnosti bydlí v Oregonu s dvěma dětmi.

Magie na vzestupu je velmi akční a zároveň velice emotivní díl, který posune o velký kus ústřední zápletku celé série týkající se očekávaného střetu hrdinky s jejím celoživotním strašákem – vlastním otcem. Přesunem příběhu na jiný kontinent autoři prohloubili svůj fantaskní svět a ukázali, že Změna, která zdevastovala americká města, se starých evropských staveb příliš nedotkla. Seznamují také čtenáře s dalšími mytickými tvory a narážejí i na historky z řeckých bájí a pověstí.

Přestože se děj přesunul z domovské Atlanty do Evropy, čtenář není ochuzen o oblíbené vedlejší postavy. Tento nebezpečný výlet si nenechali ujít Katein věrný vlkodlak Derek ani její pravá ruka Barabáš, na cestu se vydala i Andrea s Rafaelem a Kate se vysloveně vnutila i Teta Bé, která je jako matka, jež přišla vinou lupismu o spoustu dětí, ochotná pro zázračný lék riskovat vše. Největší divadlo pro pobavení čtenáře však vedle věčně se kočkujícího alfa páru odehraje těhotná Desandra a jako hlavní záporák pak hradní pán. Takhle si střet s ním Kate rozhodně nepředstavovala.

Vedle několika akčních scén, mezi nimiž vyniká Katein souboj na meče či závěrečná bitva v hořícím hradě, autoři vsadili na vtipné dialogy, přidali žárlivé výstupy mezi ústřední dvojicí, ale zaútočili i na čtenářovy emoce. Čím déle série pokračuje a čím lépe propracované charaktery postav Ilona Andrews představuje, tím víc se vám dostanou pod kůži, tím hůř prožíváte jejich útrapy a tím víc vám budou chybět, když nadobro zmizí.

Série o Kate Danielsové je skvělá od prvního dílu, a jestli jsem měla u druhého či třetího obavy, že takhle vysoko nemůžou laťku autoři udržet, že se vytratí jiskření mezi hlavním párem, zápletky budou nudné a celkový příběh ustrne, velmi ráda jsem se mýlila. Protože poslední dvě knihy – Magie zabíjí a Magie na vzestupu – poskytnou čtenáři vše, co si jen může od urban fantasy přát.

  • Ilona Andrews: Magie na vzestupu (Kate Daniels 6)
  • Fantom Print; 2014
  • překlad: Hana Šimečková
  • 320 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 223 Kč
19. ledna 2015, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kate Daniels 06 - Magie na vzestupu

Kate Daniels 06 - Magie na vzestupu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 251 Kč