Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Karmínové pouto: O Karkulce, která musí zachránit svět, Rosamund Hodgeová: Karmínové pouto

Hodgeová Rosamund: Karmínové pouto

Stačí jen trocha nepozornosti a člověk nalezne ve Velkém hvozdu smrt. To pro Rachelle není žádná novinka. Udělala osudovou chybu, za kterou zaplatila obrovskou cenu a od té doby se ji snaží napravit. Vypadá to, že aby se tak stalo, bude muset nakonec zachránit svět. Noci se prodlužují, Hvozd je stále temnější a hrozba stará tisíce let opět nabývá sil.

Hvozd představuje les plný nočních můr. Poslové Hvozdu dokázali člověka pomocí jednoho znamení donutit k hrůzným činům, a pokud označený odmítl, další volbou byla smrt. Ochranu před Velkým hvozdem představují lesodějky. A právě tou se Rachelle měla jednou po vzoru své tety stát, avšak během svých cest zažila setkání, které jí navždy změnilo život.

Rachelle se dostala do služeb krále. Jejím úkolem je hlídat jeho nesnesitelného syna Armanda a možná i s jeho pomocí vykoupit své hříchy, k čemuž nebude potřeba nic menšího, než zachránit svět.

Karmínové pouto je druhá kniha ze série autorky Rosamunde Hodge. Čtení knih ve správném pořadí však není potřeba, protože se jedná o převyprávění známých pohádkových příběhů, které na sebe nenavazují. Od Krásky a zvířete se autorka posunula do temného lesa.

Stejně jako Karkulka neposlechla rodiče a cestou k babičce se toulala po lese, dokud nenarazila na vlka, Rachelle nedbala na rady své tety a nedržela se vyhraněných stezek. Toulala se po hvozdu, dokud nenarazila na bytost z nočních můr a tohle setkání pro ni vše navždy změnilo.

Rosamund Hodgeová v pěti bodech

  1. Je to spisovatelka a katolička.
  2. Miluje kočky a pověsti.
  3. Svou první knihu vydala v roce 2014.
  4. Dnes žije v Seattlu.
  5. Knize předchází první díl „Krutá krása“ – převyprávění příběhu Krásky a zvířete.

O několik let později je ve službách krále, který po ní chce, aby hlídala jeho syna. Rachelle Armanda nenávidí, nejraději by dezertovala a zahodila dobu, kterou strávila ve službách království. Jenže to nemůže, protože brzy nejspíš bude potřebovat princovu pomoc.

V young adult literatuře je převyprávění pohádkových příběhů stále oblíbené. V podání Marissy Meyer se Karkulka proháněla se svým zmutovaným vlkem ve vesmíru, zatímco tentokrát se čtenář ocitá v tajemném fantasy světě, nad kterým visí dávná a mocná hrozba. A ačkoli autorka vychází z pohádky O Červené Karkulce, tak naštěstí brzy od dané příběhové linky opouští, takže čtenáře nečeká vyprávění o snězené babičce. I když se bohužel nedozví, proč má babička tak velké uši…

Svět sám o sobě je temný a zajímavý, dějovou linku Hodge obohatila jednotlivým příběhy z minulosti, které mají za úkol doplnit atmosféru knihy a zabránit čtenáři, aby se při čtení nudil, a to se daří. Kniha se čte lehce, v příběhu není příliš hluchých míst a od začátku do konce funguje.

Postavy nepůsobí ploše, a přestože se opět setkáváme s variací na milostný trojúhelník, nejedná se o nic, co by příliš narušovalo děj. Ačkoli kniha obsahuje všechna oblíbená klišé young adult literatury, autorce se nějakým zázrakem povedlo být chvílemi originální, a to je něco, co čtenář určitě ocení.

Největším kladem příběhu je svět propracovaný do nejmenších detailů a také fakt, že se jedná o knihu bez dalšího pokračování. To je, především v tomto žánru, už spíše ojedinělé, a proto jde o velmi příjemnou změnu.

  • Rosamund Hodgeová: Karmínové pouto
  • CooBoo, 2018
  • Překlad: Anežka Dudková
  • 320 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
26. března 2019, Nela Libovická

Karmínové pouto

Karmínové pouto
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč