Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kacíř a čarodějka se musejí spojit, aby vyšetřili vraždy v klášteře, Philippa Gregoryová: Kacíř a čarodějka (Řád temnot 1)

Gregory Philippa: Řád temnot 01 - Kacíř a čarodějka

Novic Luca Vero je vyslán bojovat s Ďáblem a jeho temnými úklady, pátrat po kacířích i zběhlých křesťanech a vykonávat nad nimi soud. Prvním místem, které s řádovým pomocníkem Freizem navštíví, je klášter Lucretili vedený mladičkou abatyší Isoldou, jíž provází muslimská důvěrnice Ishraq. Řádoví vyšetřovatelé jsou tam svědky podivných událostí i úmrtí a musejí nalézt viníka.

Nová série temné historické fantasy Řád temnot dorazila i k tuzemským milovníkům tudorovské Anglie. Philippa Gregoryová se specializuje na historickou literaturu uvedeného období a již má za sebou i mnoho dalších dílů několika literárních sérií. Některé z nich jsou čistě historické a jiné obsahují jisté fantazijní prvky, stejně jako Kacíř a čarodějka.

Jméno růže po výrazných inovacích

Luca Vero dostal na vybranou. Díky mimořádným schopnostem a vzdělání se mohl buď stát bojovníkem s pekelnou temnotou, nebo být potrestán za odpadlictví. Protože chlapec není hloupý, vydává se vyšetřit první tajemný zločin. V ženském klášteře dochází k podivným zjevením, dokonce i vraždám. Abatyší je zde mladá a krásná Isolda, kterou k řádu poslal bratr, aby se mohl zmocnit zděděného majetku. Dívku trápí její úděl, ale může se spolehnout jen na pohanskou přítelkyni Ishraq. Naštěstí i po tom, co ji obviní z čarodějnictví. Otázka je, bude-li její pomoc stačit.

Emancipovaná abatyše dělá bráškovi problémy

Hlavní myšlenka série Philippy Gregoryové vypadá jednoduše a skýtá autorce mnoho námětů na pokračování. Mladý a ne dost horlivý člen řádu jménem Luca je příliš všetečný a inteligentní. Vrtá do stanovených pravidel a paradigmat, což mu přineslo jen problémy. Jako řešení se naskýtá nová práce, která potřebuje právě mladíkovo odhodlání a nedůvěřivost.

Bude vyšetřovat zločiny způsobené temnotou a bojovat s ďáblovými pohůnky. To proto, že ve druhé polovině 15. století se mnoho hrůzných a neuvěřitelných činů páchaných lidskými zločinci jevilo jako dílo Satanovo. Mladý novic dostane za úkol odhalovat viníky, oddělovat pravdu od lži, skutečnost od smyšlenek a realitu od magie. Má stanovit, co je dílo pekelné a co lidské.

Philippa Gregoryová v pěti bodech

  • Narodila se v roce 1954 v Nairobi.
  • Studovala na sussexské univerzitě, pracovala v BBC, na edingburské univerzitě získala titul PhD. z literatury 18. století; intenzivně se angažuje v charitě (Zahrady pro Gambii).
  • Miluje historii a je autorkou historických románů zejména z tudorovské Anglie.
  • Jejím debutem byl román To druhé Boleynovic děvče (zfilmováno), dalšími romány jsou Válka sestřenic (zpracováno pro televizi) a série Řád temnot, k němuž patří Kacíř a čarodějka.
  • Bydlí na stoakrové farmě (v národním parku North York Moors) s manželem, dětmi a šesti vnoučaty; ve svém volnu se zabývá jízdou na koni, lyžováním, procházkami a zahradničením.

Práce se mu daří i díky jeho dvěma souputníkům. Jedním z nich je oddaný kolega z kláštera, bez vzdělání a vznešenosti, zato se selským rozumem. Tento Sancho Panza jménem Freize dokáže vrátit svého parťáka na pevnou zem, podporuje páníčkovy teorie a přidává pomocnou ruku, když je zapotřebí. Druhým je muž, který na jejich počínání spíše dohlíží a působí jako kontrolor i tajný agent představených. I přesto jim mnohokrát pomůže, třebaže má občas výhrady a leckdy zcela odlišné názory.

Tmářství a nepochopitelné zločiny baví

První, na co si čtenář asi vzpomene při rychlém zdolávání nepříliš hustě popsaných stránek, je film a kniha Jméno růže. Tato klasika historického žánru, taktéž z prostředí kláštera, jen pro změnu mužského, je známa zejména starším fanouškům dějin. Vyšetřování charizmatického Seana Conneryho, zaplaveného vršícími se mrtvolami, bylo bezesporu originální a napínavé.

Kacíř a čarodějka je obdobou zmíněného snímku, určenou zejména teenagerům. Ani tato kniha ale není k zahození. Je pravda, že v porovnání s filmem ztratila na originálnosti a dvojice hlavních postav také není tím nejvýraznějším párečkem. Zato jsou dost sympatičtí, aby se jejich příběhy dobře četly a fanoušci dost natěšeně očekávali, jestli se jejich cesty rozdělí či navždy spojí. Historický příběh hlavně pro mladší

Stejně tak potěší kompozice hned dvou případů, které se v knize vyšetřují, třebaže se jejich vyvrcholení dá částečně odhadnout i předem. Na druhou stranu, hlavně v prvním a mnohem delším detektivním případu, je několik povedených překvapení a zvratů. Je klidně možné, že pro mladší část čtenářů bude těch odhadnutelných odboček i zakončení mnohem méně, než pro ty zkušenější.

Kromě toho ani oni by nemuseli být zklamaní, protože postavy jsou sympatické, děj se zajímavě komplikuje a historické reálie skutečně sedí. Čtenář se přímo ocitá v době pevně sešněrované církevními nařízeními, v níž bují inkviziční mašinerie a lidé mají mnohem méně svobody i možností řídit svůj osud. Obálka příliš s postavami nesouvisí, i když zobrazuje přitažlivou šlechtičnu a mladíka v cestovním. Zaujme i netradičně pojatá mapa Středozemí na obou vnitřních deskách.

  • Philippa Gregoryová: Kacíř a čarodějka (Řád temnot 1)
  • Fortuna Libri (edice Teen), 2012
  • překlad: Jana Pacnerová
  • obálka: Larry Rostant
  • 272 stran, 294 Kč (v e-shopu Fantasye již za 233 Kč)
18. března 2013, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).