Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jste ochotni riskovat svůj život pro lásku?, Amy Plum: Okouzlená nocí

Plum Amy: Okouzlená nocí

Když ztratíte někoho blízkého, je to, jakoby jste ztratili kus sebe. Šestnáctiletá Kate se spolu se svou sestrou musí vyrovnat s bolestnou ztrátou svých rodičů. V prostředí okouzlující Paříže začne Kate hledat něco, co by jí pomohlo dát její rozbité srdce dohromady. A najde něco, co jí může změnit celý život. Je ale kvůli lásce ochotná ohrozit nejen svoje srdce, ale i svou rodinu?

Každé léto trávila Kate a její sestra Georgia léto v Paříži u svých prarodičů. Když jim bylo nabídnuto, aby se tam přestěhovali po tragické smrti svých rodičů, nabídku prarodičů vezmou. Teprve šestnáctiletá Kate doufá, že tam najde šanci začít nový život. Ve skrytu duše ale celou dobu ví, že její život už nikdy nebude takový, jaký býval. Starší Georgia se snaží svoji bolest zahnat ve velkém stylu – vymetá každou party v okolí. Oproti tomu Kate se uzavře sama do sebe a tráví čas v kinech a v knihách. A pak jednoho dne, když sedí ve své oblíbené kavárně a čte si, potká záhadného kluka.

Vincent je už od začátku jiný, jiný než všichni kluci, které kdy Kate poznala. Potkává ho na každém kroku a nemůže na něj přestat myslet. Kate se do něj pomalu začíná zamilovávat, i když ví, že Vincent není dokonalý kluk. Není to totiž ani smrtelný člověk, je to revenant. Jakási nadpozemská bytost, která svůj život oddala záchraně lidstva. Kromě revenantů existují ale i jiné bytosti. Bytosti snažící se záchraně lidstva zabránit.

Okouzlená nocí patří mezi typické young adult série, které v současnosti vychází ve velkém množství. Autorka Amy Plum se při svém psaní asi hodně nechala ovlivnit tolik profláklou sérií Stmívání. Prakticky oba dva hlavní hrdinové jsou jakousi druhou verzí Edwarda a Belly. Kate se totiž od začátku chová jako uhranutá a při pomyšlení, že by ji někdo od Vincenta odloučil, propadá depresím. Vincenta autorka znázornila jako nadpozemsky krásného kluka, který ale v sobě nese temnou minulost. Narodil se ještě před válkou, a tak je jeho mluva dosti zastaralá a na dnešní dobu neobvyklá. Když potká Kate, naprosto ho okouzlí a on se rozhodne dát ji svůj život.

Celý příběh se často nese v pochmurné až depresivní náladě. Kate se totiž nedokáže srovnat se smrtí rodičů, a když zjistí pravou podstatu Vincentova bití, upadne ještě do většího smutku. Naštěstí se autorce povedlo příběh napsat čtivě. Dopomáhají tomu i neobvykle krátké kapitoly, které příběh posouvají rychle dopředu. Kromě typické romance mezi člověkem a nadpřirozenou bytostí nechybí v knize ani pořádný záporák. Jeho vykreslení se ale autorce moc nevyvedlo, a proto je dramatičtější závěr předvídatelný a nudný.

Amy Plum v pěti bodech

  1. Americká autorka Amy Plum pochází z Alabamy, ale zakotvila v Evropě.
  2. Žila v Paříži a v Londýně, kde vystudovala dějiny středověkého umění.
  3. Než se začala plně věnovat psaní, pracovala jako kunsthistorička a učila angličtinu na francouzské univerzitě v Tours.
  4. Její fantasy trilogie se stala mezinárodním bestsellerem a byla zatím přeložena do jedenácti jazyků.
  5. Amy Plum v současnosti žije opět v Paříži se dvěma dětmi a fenkou jménem Ella.

Okouzlená nocí nepřekypuje originálním dějem nebo zajímavými hrdiny. Jedná se o oddechové čtení, nad kterým nemusíte moc přemýšlet. Příběh je totiž zaměřen hlavně na romanci dvou osamělých duší, které hledají lék na své utrápené srdce a nový smysl života. Akčnější nebo dramatické zápletky se dočkáte jen minimálně, za to vás možná zaujme prostředí krásné a historické Paříže.

  • Amy Plum: Okouzlená nocí
  • Motto, 2013
  • překlad: Tomáš Novotný
  • obálka: Natálie Pecková
  • 320 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
1. února 2014, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Im happy I now signed up
Geri Gregory - 17. 06. 2020 12:09

albuterol sulfate inhaler prices

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Okouzlená nocí

Okouzlená nocí
289 Kč 260 Kč