Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jsou Mágové jen Harry Potter pro dospělé?, Lev Grossman: Mágové (Mágové 1)

Grossman Lev: Mágové 1

Quentin je sedmnáctiletý, celkem obyčejný kluk, který vyčnívá jen díky svým studijním výsledkům. Nerozumí si s rodiči a je zamilovaný do dívky, jež chodí s jeho nejlepším kamarádem. Ve chvíli, kdy něčeho dosáhne, o to ztrácí zájem a ve svých představách se vrací do knižního světa Filorie, kde hledá útěchu. To se má ovšem velmi rychle změnit, když úspěšně projde přijímacím řízením do magické školy Brakebills.

Společně s dívkou Alicí Quentin díky svým výsledkům přeskočí jeden ročník, což oba odcizí od ostatních. Ve třetím ročníku se studenti dělí podle toho, k čemu mají nadání – například mezi naturály či fyzikály. A právě mezi fyzikály se společně s Alicí hlavní hrdina dostane a najde zde nové přátele. Než se ale naděje, studium na magické škole velmi rychle uteče a Quentina čeká promoce. To ovšem ještě netuší, že ho ta největší zkouška teprve čeká.

Lev Grossman v pěti bodech

  1. Americký spisovatel a novelista z Brooklynu, narozený 26. června 1969.
  2. Absolvoval Harvard College a studoval i na Yaleské univerzitě, odkud odešel před obhájením dizertační práce.
  3. Jeho prvotinou byl Warp, který stejně jako druhý román Codex dosud nemá český překlad.
  4. Do podvědomí českých čtenářů se dostal díky knize Mágové, prvního dílu ze stejnojmenné série.
  5. Je knižní kritik pro magazín Time.

Quentin je velmi vysoký, hubený a také chytrý, a tak se s ním čtenáři rychle ztotožní. Jeho charakter se v příběhu vyvíjí, a tak se z mladého chlapce, který sám neví, co chce, stane promovaný mág. Ale i když je v knize několik okamžiků, jež změní jeho vnímání okolního světa, stále se v myšlenkách vrací k pentalogii Filorie. A ve svém nitru stále tápe a neví, co chce. Naštěstí mu vždy stojí oporou zmíněná Alice, kamarádka a později přítelkyně, která pochází z rodiny kouzelníků a vyznačuje se neúnavnou pílí a výbornými studijními výsledky.

Příběh Lva Grossmana je zasazený do současnosti, psaný v první osobě a popisuje svět kouzel, který existuje hned vedle toho obyčejného. Jde tedy o koncept čtenářům velmi známý už z jiných knih. A bohužel to vypadá, že se autor nenechal jen lehce inspirovat jinými knihami, ale spíše je jen trochu pozměnil. Jeho svět je vlastně jen o něco temnější. Studenti na škole holdují ve velkém alkoholu, později i lehkým drogám a narazíme i na několik erotických scén. Navíc tu chybí nepřítel, zlo, které je potřeba přemoci. Hlavní hrdina zápolí hlavně sám se sebou a se skutečným životem.

Autor se velmi pečlivě věnuje popisu, i když to s ním naštěstí nepřehání natolik, že by tím zpomaloval děj. Ovšem věci, které lze popsat dvěma větami, rozebírá na půlku stránky a naopak věci, jež by si zasloužily více prostoru, Grossman vtlačí do dvou vět. Přesto si zajímavý styl psaní a neméně zajímavý příběh, i když s ne zcela využitým potenciálem, zajisté najde v řadách čtenářů příznivce. A ti, co v knize nenašli to, co hledali, to najdou v druhém dílu této trilogie.

  • Lev Grossman: Mágové (Mágové 1)
  • XYZ, 2015
  • Obálka: Roman Křivánek
  • Překlad: Jana Rečková
  • 402 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
18. prosince 2015, Ivana Scholzová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mágové 1

Mágové 1
369 Kč 332 Kč