Warning: parse() Invalid (not defined) template name: 'article_square'. Use define() first. in /home/html/fantasya.cz/public_html/functions/class.FastTemplate.php on line 183

Warning: parse() Invalid (not defined) template name: 'article_square'. Use define() first. in /home/html/fantasya.cz/public_html/functions/class.FastTemplate.php on line 183
Jiří Pavlovský rozjel knižní seriál Kladivo na čaroděje. Má to švih, nápad i hlášky ~ Fantasya.cz ~ Články


       
Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jiří Pavlovský rozjel knižní seriál Kladivo na čaroděje. Má to švih, nápad i hlášky, Jiří Pavlovský: Magie pro každého (Kladivo na čaroděje 1)

Pavlovský Jiří: Kladivo na čaroděje 01 - Magie pro každého

Proč vlastně zakládat další českou akční sérii, kterou bude psát víc autorů? Máme už Johna Francise Kováře, Marka Stona a pár dobrých akčních spisovatelů, kteří si hrají na vlastním písečku… Další už přece nepotřebujeme. Kladivo na čaroděje ale slibuje něco navíc: české prostředí, charakter televizního seriálu a Jiřího Pavlovského.

Při jménu Jiří Pavlovský zpravidla vlhnou i muži. Znamená člověka, který nejenže spoluvlastní jedno z mála českých komiksových nakladatelství Crew, ale především píše zabijácké filmové recenze, v nichž trousí nápadité hlášky na každém kroku. A když z něj občas vypadne nějaká ta povídka, všichni se po ní mohou utlouct. No a najednou se takové jméno objeví na prvních dvou dílech nového českého knižního seriálu – větší publicitu už by si Kladivo na čaroděje nemohlo přát, ani kdyby ho křtila nová tvář Ordinace v růžové zahradě.

Našlapaný děj kazí jen nesympatické postavy

První díl vypadá už od začátku slibně, protože ho uvádí slova „Praha, rok 2012“ a název Magie pro každého. Že by konečně fantasy ze současné české metropole, která by sesadila pomyslnou korunku Tině Salo? Ani nakladatelská anotace, která výstižně shrnuje děj, nevypadá vůbec špatně: „Někdo zabíjí vědce zabývající se magií, vztahy mezi inkvizicí a mágy jsou více než napjaté, démoni se snaží ovládnout zločinecké podsvětí, do starodávné hry vstupují noví a velmi nebezpeční hráči, chodbami pod Olšanským hřbitovem procházejí mrtví a z blázince je unesen tajemný pacient.“

Jiří Pavlovský v pěti bodech

  • komiksový a filmový publicista a překladatel se narodil v Praze v roce 1968
  • spoluvlastní jedno z mála českých komiksových nakladatelství Crew
  • spolu se Štěpánem Kopřivou, Jiřím Kulhánkem a dalšími patří ke generaci, která od devadesátých let jitří českou fantastiku cynickými a akčními příběhy
  • přesto (nebo možná právě proto) publikuje své krátké texty spíše sporadicky
  • Kladivo na čaroděje Pavlovský nejen vymyslel, ale hodlá na ně v budoucnu i dozírat a dále do něj přispívat

Vypadá to trochu na hlavu? Také že je. Ale ne příliš. Přestože se v Magii pro každého uprostřed pražských kruhových objezdů rozplakávají hezké dívky, které následně honí myšky na veřejných záchodcích, všechno to do sebe zapadá jako ozubená kolečka. Pavlovský nakopne děj (hned po povinném prologu do celé série) říznou akcí v bohnickém blázinci a s výjimkou několika drobných momentů se nezastaví až do vypjatého konce. Vzduchem létá krev i magie a hrdinové hláškují v břitkých dialozích, na kterých je poznat, že je psal člověk zběhlý v knihách, filmech i televizních seriálech. Autor Magie pro každého navíc umně osciluje mezi ústřední dějovou linkou prvního dílu, osobním životem hlavního hrdiny Felixe i nepřímým popisem celé fiktivní Prahy – která je sice navenek úplně stejná jako ta skutečná, ale občas ji obývají hodně prazvláštní charaktery. A celé to vůbec nepůsobí divně, ani když Pavlovský tu a tam zasévá drobné sazeničky, z nichž mohou později v průběhu série vyrůst nové dějové linky.

Největším problémem, který proto čtenáři mohou s Kladivem na čaroděje mít, jsou postavy, které se sobě podobají takřka jako vejce vejci. Skoro jako v každém dobrém seriálu jsou to v prvním díle vesměs naprostí lúzři (dobře, někteří možná víc než ti druzí…), všichni úplně stejně hláškují, vězí po kolena v metaforických stokách a mají nějakou speciální schopnost – což je ta hlavní věc, podle níž je čtenáři začnou rozeznávat. Na televizní obrazovce možná funguje, když se postavy chovají podobně, protože mají alespoň rozdílné obličeje, v knize ale všechny mluví stejným inkoustem.

Pozor na příliš velká očekávání

Kladivo na čaroděje se podle prvního dílu jeví velice nadějně. Je to akční, má to řízný děj a dialogy, má to nápad a potenciál na mnoho dalších dílů – protože postavy mají hned několik motivací, proč dále absolvovat šílené eskapády, aby unikly téměř jisté smrti. Nemluvě o graficky dokonalé obálce. Jiří Pavlovský píše velmi dobře, bez problémů se vyrovná jiným domácím akčním spisovatelům a jeho dílo se na rozdíl od ostatních sérií navíc drží pouze na poli fantasy a v kulisách současné České kotliny, čímž si zasluhuje čtenářskou pozornost, i kdyby na něm nebylo jméno vyhlášeného hláškaře. Jako další perličku autor napsal děj prvního dílu relativně uzavřený, a tak se lidé mohou po dočtení rozhodnout, zda to vzdají, anebo budou v kupování pokračovat.

Jediný problém tak tkví v tom, aby od Magie pro každého čtenáři nečekali příliš mnoho. Jiří Pavlovský je totiž bůh, ale stejně jako všichni ostatní bohové není dokonalý a neumí dělat zázraky na počkání. První díl nové konkurence pro agenta JFK je pořád (jen) akční literatura – byť pekelně dobrá – kterou si někteří s gustem postaví na poličku nad záchodem. A tak to má být.

  • Jiří Pavlovský: Magie pro každého (Kladivo na čaroděje 1)
  • Epocha, 2012
  • obálka: Lubomír Kupčík, Lukáš Tuma
  • 200 stran, 159 Kč (v e-shopu Fantasye již za 143 Kč)
1. listopadu 2012, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kladivo na čaroděje 01 - Magie pro každého

Kladivo na čaroděje 01 - Magie pro každého
Vložit do pytle na zboží  Koupit 159 Kč 143 Kč