Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jim Butcher skrývá tváře protivníků za Masky smrti, Jim Butcher: Masky smrti (Harry Dresden 5)

Butcher Jim: Harry Dresden 5 - Masky smrti

Jmenuji se Dreden, Harry Dresden, a jsem jediný profesionální čaroděj v Chicagu. A tím je myšlen OPRAVDOVÝ čaroděj, ne nějaký šarlatán nebo pseudovykladač budoucnosti, ale nefalšovaný praktik magických umění. A kromě toho také soukromý detektiv, k vašim službám!

Již popáté se vrací Harry Dresden na scénu, tentokrát v dílu nazvaném Masky smrti. V předchozích svazcích se mu (mimo jiné) podařilo znepřátelit si Rudý dvůr – mocné společenstvo upírů, přišel o ženu svého srdce, porval se s chlorofágem, tedy oživlým stromem, a udělal pořádnou paseku ve světě víl. A nyní je přinucen problémům ze své minulosti čelit. Rudý dvůr vyslal svého zástupce, aby vyzval Harryho na souboj s velmi specifickými pravidly. Do města se vrací milovaná Susan, která však již dávno není ženou, kterou bývala. V márnici leží neidentifikovatelné tělo. A když se ztratí světoznámá náboženská relikvie a její zloděj je nalezen mrtev, ocitne se soukromý detektiv opět v centru kolotoče událostí, který se roztáčí rychlostí bubínku revolveru, a je i stejně smrtící.

Jim Butcher prezentuje knihu ve stylu detektivky drsné chicagské školy. V praxi to znamená, že kromě notné dávky akce se čtenář dočká také drsňáckých černohumorných či ironických hlášek a vtípků, ponuré atmosféry, napětí hustého tak, že by ho nedokázal rozkrájet ani nejostřejší nůž z Teleshopingu a samozřejmě krásných (i když v tomto případě nikoliv spoře oděných) dam v nesnázích. K tomu přimíchává výrazné fantasy prvky – kouzla, paralelní magické světy, duchy a spoustu dalších, a vytváří tak velmi čtivý mix plný všeho, po čem čtenářovo srdce jen může bažit.

Rychle, zběsile a zábavně

Masky smrti rozhodně nejsou nejlepším dílem série. Tentokrát se nejedná o stoprocentní akční jízdu, při které na začátku knihy autor dupne na plyn a postupně sune nohu k podlaze. Některé pasáže trpí syndromem barcelonského fotbalu – na oko všechno vypadá skvěle, ale autor hraje spíše na efekt a atmosféru, a děj samotný ztrácí tah na branku. Naštěstí lze tuto vadu brát spíše jako kosmetickou, protože i přes tento drobný neduh jsou Masky smrti stále dostatečně akční.

Jim Butcher v pěti bodech

  • Jim Butcher, literární otec Harryho Dresdena, začínal četbou Pána prstenů a Dobrodružství Hana Sola. Jeho prvotními vzory byli J. R. R. Tolkien, Lloyd Alexander a C. S. Lewis.
  • První knihu s Harrym, Storm Front (česky Bouřková fronta) napsal ve věku 25 let.
  • Od té doby se série rozrostla na celkových třináct knih a čtrnáctá se již připravuje. V českém překladu vydal Triton zatím čtyři, na dalších se pracuje.
  • Na motivy knih o Harry Dresdenovi vyšlo kromě audioknih také několik komiksů a počítačová hra. Butcherovy knihy se dokonce staly natolik populární, že na jejich motivy vznikl i televizní seriál.
  • Kromě „The Dresden Files“ série stvořil autor také klasickou fantasy sérii Kodex Alera, která má v současné době šest knih, ale díky úspěchu série o moderním čaroději se již nejspíše nebude nadále rozrůstat.

Popisy některých bitev působí trochu kostrbatě a obsahují bohužel i drobné nepřesnosti – v jedné ze scén například Harry přijde o svoji plamennou berlu, aby jí v následující vteřině použil (ačkoliv v mezidobí neměl nejmenší šanci ji sebrat, protože zrovna počítal během letu vzduchem zuby). Těchto drobností je však v celé knize jen několik a navíc v místech, kde okolní dění tlačí čtenáře vpřed, a tak na zkoumání detailů není příliš času.

Kam postavit postavy

V tomto díle cyklu je Harry zásluhou autora dost ve vleku událostí. Místy je patrná snaha dostat ho pod velmi chabými záminkami a se skřípající logikou na určité místo jen proto, aby mohl vyslechnout rozhovor nebo se utkat s protivníkem a přitom chránit jinou postavu. Navíc čtenář může místy nabýt pocitu, že hlavní postava jedná proti svému přesvědčení, protože ačkoli mu zdravý rozum velí udělat něco zcela jiného (většinou vzít nohy na ramena a zastavit se až na druhé polokouli), rozhodne se pro pravý opak s vědomím, že s trochou štěstí toho nezničitelného parchanta pomocí holých pěstí a pár kouzel nakonec ubije. Ale to už je holt asi úděl čestného a zásadového hlupáka, kterým Harry bezesporu je.

A aby nepřišly vedlejší postavy zkrátka: v Maskách smrti se Butcherovi vyloženě podařily. Oprášil Dresdenovy staré spojence (a lásku), a především přišel se zcela novým typem nepřátel, který na čtenáře nevykoukne z každé druhé knihy. A místo zbylo i pro staré dobré upíry, lidské gangstery a zloděje a okultní síly, snad jen vlkodlaci tentokrát zůstali trochu v ústraní. Navíc se objevil konečně nepřítel, který ještě určitě promluví do života soukromého očka v dalších dílech. Jediným neduhem vedlejších postav je fakt, že jsou téměř stejně charakterově ploché jako hlavní hrdina a nedostávají tolik prostoru, kolik by si zasloužily.

Masky smrti opět nabízí našlapanou odpočinkovou četbu plnou soubojů, kouzel a honiček. Akce, adrenalin a zásadový čaroděj-detektiv v hlavní roli. Pokud od knihy čekáte právě tohle (nebo se vám líbil kterýkoliv z předchozích dílů), dostanete to měrou vrchovatou.

  • Jim Butcher: Masky smrti (Harry Dresden 5)
  • Triton, 2013
  • Obálka: Chris McGrath
  • Překlad: Zdeněk Uherčík
  • 440 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
31. března 2013, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Harry Dresden 5 - Masky smrti

Harry Dresden 5 - Masky smrti
299 Kč 269 Kč