Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

JFK 6: Se smrtí v zádech, JFK 7: Hořící andělé, Miroslav Žamboch

JFK 7 - Hořící andělé

Neuplynuly ani dva měsíce od květnového vydání pátého dílu série o Johnu F. Kovářovi, tentokrát z pera Tomáše Němce, a už se nám do ruky dostala kniha šestá, tentokrát od Miroslava Žambocha. Se smrtí v zádech plynule navazuje na styl předchozích příběhů českého Jamese Bonda. Celé dílo nese stopy typického Žambochova rukopisu – prudký spád příběhu, skvěle zpracované akční scény a nenápadný humor, bez kterého by to prostě nebyl JFK.

Autor nebere svůj příběh tak úplně vážně. Místy třeba najdeme narážky na agenta 007, či dokonce Harryho Pottera, což tady opravdu překvapí. A právě díky občasné nadsázce působí pak části knihy, kde jde do tuhého, o to realističtěji – stresující mise a tvrdé souboje jsou střídány odpočinkem a (nejen) Kovářovým flirtováním.

Díky několika dějovým liniím, které se pravidelně střídají, neztrácí vyprávění napětí. V příběhu se také objevuje jedna zápletka za druhou a s odhalením každého tajemství se John stále více zamotává do spirály událostí cizího světa…

Začátek děje zastihuje Kováře na dovolené, ale zdá se, že špičkoví zaměstnanci Agentury si jen tak nevydechnou. John je spěšně odvelen do Prahy, aniž by stačil rozvinout slibně začínající románek s místní kráskou. Cílem jeho nové mise je městský stát Kopřivnice ležící ve světě, který byl téměř vylidněn v důsledku těžké chřipkové epidemie. Nejen že se John dostává na zamořená území a zaplétá se do místních mocenských sporů, ale při tom všem musí ještě chránit svou půvabnou (jak jinak) spolupracovnici, doktorku Lavassi.

Mise s jasným cílem se brzy zamotá a smysl pro spravedlnost nedovolí JFK zůstat stranou událostí tohoto zpustošeného světa…

Sedmý díl, Hořící andělé, pak rozvíjí příběh toho šestého tak povedeně, že by s ním klidně mohl tvořit jeden svazek.

Na konci Se smrtí v zádech se John rozhodl zůstat v cizím světě, aby sám svedl bitvu se soukromou armádou velkostatkáře Hyvela, zatímco zraněná Lavassi byla dopravena do agenturního centra. Po vítězném boji se Kovář probouzí hluboko v lese, napojený na zpola nefunkční lékařskou jednotku, kterou zprovoznil těsně předtím, než omdlel. Ale střelba ozývající se z města znamená, že čas odpočinku ještě nenadešel.

Agent se vydá na pomoc obyvatelům Kopřivnice, napadeným neznámými nájezdníky. Kopřivnická armáda útočníky rychle odrazila, ale brzy vyšlo najevo, že bylo odvlečeno přes dva tisíce obyvatel. Útočníci je naložili do vzducholodí a zamířili na východní trhy s otroky.

Městská rada schválí vyslání tajně vyrobeného Anděla – obří vzducholodě. Velitel místní armády Tomáš Prof však musí zůstat, aby bránil město, a tak je velení nad celou akcí svěřeno Kovářovi. Dobrovolníci jsou připraveni, zásoby naloženy. Záchranná mise může začít…

Jenže ani v jiných světech mezitím není bezpečno. O doktorku Lavassi se začnou zajímat neznámí lidé tvářící se jako zdravotníci. A navíc to vypadá, že Kovář byl na celou misi vyslán z jiných důvodů, než by se mohlo na první pohled zdát…

Děj knihy se dělí na dvě hlavní linie. Jedna sleduje Kovářovu záchrannou misi a představuje výborné prolnutí klasické dobrodružné literatury a sci-fi. Putování v obří vzducholodi a souboje se vzdušnými piráty navozují atmosféru korzárských příběhů, zatímco vybavení lodi a styl vyprávění mnohým určitě připomenou kultovní Star Trek.

Akční část knihy je prokládána kapitolami o ostatních hrdinech světa JFK. A na pozadí celého děje se komtesa de Villefort snaží odhalit spiknutí uvnitř Agentury.

Obě linie se vzájemně doplňují a autor se tak vyhýbá monotónnosti. Oproti předchozí knize série je děj podstatně dynamičtější a vtáhne vás do příběhu dříve, než to vůbec stačíte postřehnout.

Myslím si ale, že pro opravdu dobrý čtenářský zážitek je nejlepší přečíst oba na sebe navazující díly těsně za sebou.

Zkuste to a možná nakonec i vy uvěříte, že „Náš svět si musíme zasloužit“.

  • Miroslav Žamboch: JFK 6: Se smrtí v zádech
  • Miroslav Žamboch: JFK 7: Hořící andělé
  • vydal: Triton, Praha 2006
  • obálka: Jan Doležálek
  • 160 stran, 160 stran / 99 Kč, 99 Kč
7. prosince 2006, Tomáš Fiala

Diskuze k článku

all free dating
Williammax - 28. 07. 2021 17:53

100% completely free dating sites interracial dating sites
dating websites new
Williammax - 29. 07. 2021 20:18

free local dates christian dating for free
gay herpes dating site
KevinBeeri - 09. 08. 2021 10:09

gay dating web site free gay christian dating sites dating a religious guy gay
gay dating etiquette
KevinBeeri - 13. 08. 2021 12:23

am.i too ugly for gay dating gay dating an older man best free gay dating sites
best gay dating sites reddit
KevinBeeri - 16. 08. 2021 10:11

gay dating nearby how to delete dating sites gay big gay covk dating
long beach dating line gay
Patrickamowl - 04. 09. 2021 15:06

gay movie about online dating gay dating at 46 gay dating duluth mn
subscription gay sites -dating
Henryexole - 09. 09. 2021 17:59

free gay dating site canada gay sneaker dating best dating description for gay
gay nerdy dating memes
Henryexole - 14. 09. 2021 09:29

single gay fathers dating gay mens dating sites gay dating shows
custom writings
GustavoJoync - 08. 10. 2021 16:20

argumentative essay school uniforms medical research paper
write a descriptive essay
BrandonNumma - 02. 11. 2021 17:56

writing a persuasive essay writing expository essay write a descriptive essay
why should abortion be legal essay
DonaldMoime - 08. 11. 2021 17:51

personal narrative essay examples how to start a persuasive essay website that writes essays

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).