Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jen taková další šifra mistra… alchymisty?, Kevin Sands: Alchymistova šifra

Sands Kevin: Alchymistova šifra

I přesto, že je Alchymistova šifra prvotinou autora, stihla již posbírat 28 různých ocenění. Zadní obal knihy slibuje vysokou míru dobrodružství a napětí. Plus nějaké ty šifry a záhady, jak se na název knihy sluší. O nepřehlédnutelný obal se postarala ruská ilustrátorka, která vytvořila i obal pro fantasy sérii Časodějové, proto bude možná obálka Šifry pro mnohé čtenáře povědomá. Ale co obsah této jedovatě zelené krásky? Je stejně poutavý jako přední strana knihy?

Rok 1665. Christopher je lékárenský učedník v Londýně a nemá si na co stěžovat. Jeho mistr Benedikt totiž není jako ostatní. Netluče ho hlava nehlava, jak již to mistři mají ve zvyku, a více než mistrem je Christopherovi spíše otcem. Co víc si přát, než mít střechu nad hlavou, učit se zajímavému řemeslu a mít nejlepšího věrného přítele? Idylické časy však netrvají věčně. Londýnem se šíří znepokojivé zprávy, že někdo postupně zabíjí lékárníky. Záhadný vražedný kult se nenechá ničím zastavit a smrt se nevyhne ani Blackthornově lékárně.

Učedník Christopher je najednou na vše sám, jediným vodítkem k odhalení pravdy zůstává šifra, kterou mu mistr zanechal. Čas se krátí a každou vteřinou je Christoper ve větším nebezpečí. Musí použít veškeré znalosti, které se naučil, aby šifru vyluštil a odhalil tajemství, kvůli kterému umírá tolik lidí. Podaří se pouhému učedníkovi rozlousknout záhadné poselství, ukryté v záhadné šifře?

Christopher, sirotek a lékárenský učedník, je typický chlapec, který má v rukávu plno klukovin, zároveň je však vnímavým a všímavým učedníkem, kterého jeho řemeslo opravdu zajímá. I když je zbrklý v klučičích lumpárnách, o to více je opatrný ve svém řemesle. Ještě aby ne, míchání léků není jen tak, jelikož stačí větší špetka toho, menší tamtoho a pohroma je na světě. Zajímavě působí také popisy receptů a ingrediencí, které skutečně kdysi byly používány. Autor knihy si raději na začátku románu neodpustil varování: „Nezkoušejte to doma. Vážně.“ Kdo ví, kolik čtenářů nadchne Alchymistova šifra natolik, že si pořídí sadu Malého chemika?

Kevin Sands v pěti bodech

  1. Alchymistova šifra získalo 28 různých ocenění.
  2. Kevin žije v kanadském Torontu.
  3. Dříve působil jako učitel, profesionální hráč pokeru, vědecký pracovník a obchodní poradce.
  4. Má dva tituly z teoretické fyziky.
  5. Alchymistrova šifra je jeho první knižní série.

Kniha si na základě knihovnických škatulek spokojeně hoví v poličce pro kategorii čtenářů od 10 let. O nalákání mladých čtenářů se postarala i výzva na předních deskách knihy – Hledej indicie, odhal tajemství, zůstaň na živu. Až by se skoro mohlo zdát, že jde o gamebook, populární žánr knih, kdy sám čtenář ovlivňuje, jakým směrem se bude příběh odvíjet. Skutečnost je však jiná, jedná se o klasický příběh, jenž si, navzdory zařazení do dětských knih, užijí i čtenáři, kterým už není „náct“ a překročili „cet“.

Alchymistova šifra je zábavná jednohubka s chystaným pokračováním. Příběh má hezky vykreslené autentické prostředí, hlavní hrdina působí sympaticky a čtenář se s ním snadno ztotožní. Ději neschází poutavost a má přirozený spád, nevyskytují se zde hluchá místa. Vše je chytře namícháno v takovém poměru, aby čtenář udržel pozornost, o což se zejména postarala detektivní linka příběhu. S menším nádechem spoileru lze bez nadsázky říct, že děj se podobá honbě za svatým grálem. Samotné vyústění počítá s pokračováním, Alchymistova šifra představuje jen zdařilý začátek, úvod do něčeho většího. Vydání druhého dílu v České republice zatím není známo, nicméně série již obsahuje tři knihy a čtvrtá je rozepsaná. Máme se tedy na co se těšit.

  • Kevin Sands: Alchymistova šifra
  • Fragment, 2017
  • Překlad: Dušek Zdík
  • Obálka: Olga Zakis
  • 280 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasyie již za 260 Kč)
10. března 2018, Lýdie Hochmanová

Alchymistova šifra

Alchymistova šifra
289 Kč 260 Kč