Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jen neúspěšné revoluce trvají krátce, Larry Correia: Ničitel světů (Sága zapomenutého válečníka 3)

nicitel svetu

Být Ochráncem Zákona je těžké. Zvlášť pokud zjistíte, že k Ochráncům patříte neprávem a Zákon vyžaduje vaši smrt. Ještě obtížnější ale je, dostanete-li jako svůj poslední úkol přidat se k povstání, jejímž cílem je vládu Zákona svrhnout. Ashok Vadal naštěstí bere své poslání smrtelně vážně. A tak mu ani nevadí, když jednu z klíčových postav odboje unesou. Prostě na chvíli opustí řady rebelů, aby se mohl vrátit se zachráněnou prorokyní a malou armádou. Teď ho ovšem čeká zatím nejsložitější část – zabránit totální likvidaci bezkastých.

Možná se z Ashoka stává opravdový vůdce povstání. Jeho neochvějná víra ve správnost Zákona utrpěla vážné trhliny. Což ovšem neznamená, že by z něj nyní byl mírumilovný zastánce rovnosti všech lidí. Ostatně, nelze žít v míru, když se vládnoucí kasty snaží všechny vaše lidi vymazat z existence. A jestli je Ashok v něčem opravdu dobrý, pak je to zabíjení. Naštěstí pro něj byli bezkastí vždy bráni jen jako spodina společnosti bez jakýchkoli schopností. A on už se postará o to, aby válečníci všech rodů poznali, o jak krutý omyl se jedná.

Nejvyšší inkvizitor by též moc rád změnil poměry ve společnosti. Ne snad pro náboženský zápal či idealistickou vizi. Jeho podpora povstání bezkastých představuje součást plánu na poněkud odlišnou revoluci. A zatím to vypadá, že vše skvěle vychází. Navíc se mu hodí, že nový vůdce Ochránců má s Ashokou nevyřízené účty a hodlá se osobně postarat o to, aby byl tento odpadlík potrestán. Z následného chaosu by se už dala snadno vytvarovat nová společnost. Inkvizitor ale netuší, že možná dal do pohybu události, které se nedají kontrolovat. Zvlášť pokud Ashok opravdu nemůže zemřít.

Larry Correia v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1977 v Kalifornii.
  2. Debutoval románem Lovci monster s.r.o.
  3. Jeho velkým koníčkem jsou střelné zbraně.
  4. Získal několik cen Dragon Award za nejlepší fantasy román.
  5. Dvakrát byl nominován na cenu Hugo.

Naštěstí pro bezkasté existuje místo, kde by mohli uskutečnit svůj sen za spravedlivější společnost. Naneštěstí pro současné elity nemá Ashok v plánu čekat, až se těch pár přeživších dostane do tohoto zapomenutého útočiště. Namísto toho vyráží do útoku. Vzdor přesile a skutečnosti, že každá jeho akce ho přibližuje k Ochráncům. Ti už se nemohou dočkat, až tohoto svého bývalého kolegu seznámí se Zákonem. Netuší ovšem, že povstalci nemají na své straně pouze Ashoka a nově nalezenou víru v božstva.

Ashokův příběh v Ničiteli světů pokračuje v úspěšné strategii. Hlavní hrdina se cestou z A do B postupně setkává s událostmi, které nahlodávají jeho víru v Zákon. Po několika menších potyčkách a pár nečekaných odhaleních se dostane k závěrečnému střetu, během nějž by měl zemřít, ale nemůže. A tak místo toho zvítězí, načež je okolnostmi přesunut do místa C, kde jedna kniha končí a druhá začíná. Autorem zvolené tempo a důraz na akci nicméně nedávají čtenářům šanci všímat si ničeho jiného než vyprávění. Nevadí tedy, že většina postav se vždy nachází v místech, kde si to děj žádá. Zapomenutý válečník možná nebude připomínán dlouhou po dočtení poslední kapitoly, ale jako příjemná akční fantasy v zajímavém prostředí zatím tato série funguje dokonale.

  • Larry Correia: Ničitel světů (Sága zapomenutého válečníka 3)
  • Fantom Print, 2023
  • Obálka: Kurt Miller
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • 384 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 279 Kč)
14. března, Tomáš R. Tokoš

Sága zapomenutého válečníka 03 - Ničitel světů

Sága zapomenutého válečníka 03 - Ničitel světů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 279 Kč