Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jeden mrtvý. Jedna noc. Tři vyšetřovatelé., Jaroslav Velinský: Mrtvý z Olivetské hory

Jaroslav Velinský: Mrtvý z Olivetské hory

Jak se zpívá ve známé písni: „Šly panenky silnicí, potkali je myslivci, myslivci tři.“ Pravda je ovšem trošku jiná: oni tři „myslivci“ byli dva staří známí, penzionovaný kriminalista Augustin Veliký a jeho bohémský přítel, malíř Josef Smetana, a toho třetího vzadu jim dělal policista Dvořák. A na túru si vyrazili nejen s panenkami, ale též s panáčky. A zmiňovaný myslivec se také nakonec objevil!

Jména turistů prozrazují, že je tady další z detektivních případů z dílny Jaroslava Velinského. Tentokrát nese titul Mrtvý z Olivetské hory a pořadové číslo tři. Vydavatelství Mystery Press tuto Rodokapsovou klasiku vydává opět pouze jako e-book.

Nervy na pochodu

Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, dokázal nadporučík Dvořák vylákat hospodské povaleče Velikého a Smetanu na pěší (a řádně dlouhý) výlet. A tak nejspíš díky malebnému výhledu, který Smetanovi skýtá putování za několika děvčaty, se seladon a jeho dva společníci ocitnou u ohně s turistickou omladinou, všichni řádně promoklí a prokřehlí. A co čert nechtěl – jeden z mladíků se podezřele dlouho nevrací při hledání dřeva…

Nejednomu čtenáři je jasné, že pohřešovaný mladík se už nevrátí, protože Mrtvý z Olivetské hory není zombie horor, ale detektivka, kde je nějaká mrtvola zkrátka potřeba. Velinský si tentokrát ve srovnání s předchozími případy počíná poměrně nezvykle. Děj je zasazen do divočiny, okruh podezřelých je díky tomu jasně definovaný, a díky odhalování indicií budete moc hádat, kdo je vrahem a proč sáhl k tak radikálnímu řešení. Pátrání v mnohém usnadní znalec místní krajiny, lokální lesník, který se shodou okolností vyskytuje v místě vraždy v okolí táboráku. Bude se hodně mluvit, dedukovat a na konci samozřejmě bude předán vrah spravedlnosti. A na to vše musí stačit jedna jediná bezesná noc.

Velinský jak ho neznáme

Ale zpět k tomu netypickému pojetí. Tento případ ze všeho nejvíce připomíná „klasickou“ detektivku tak, jak ji chápe nezasvěcený čtenář. Vyšetřování případu je založeno na konverzaci s podezřelými a následné konfrontaci výpovědí některých svědků. Občas vypomůže náhoda v podobě prořeknutí, jemného, leč pochopeného náznaku, nebo slabých nervů některých podezřelých. Každopádně cesta k odhalení vraha vede přes čirou dedukci a budete zírat, jak to Velikému a spol. pálí!

Autor rozhodně nebyl žádné ořezávátko co se zapeklitosti a propletenosti vztahů týče. Výhodou je, že vyšetřování se odehrává v lese, proto je v textu pocházejícího z období hluboké totality minimum dobových odkazů. Pokud chcete sérii o Augustinu Velikém načít a jste narozeni kolem data revoluce nebo později, pak máte jedinečnou šanci právě díky tomuto dílu.

Kulisy ovšem značně limitují velkou zbraň (nebo naopak nešvar, záleží na úhlu pohledu) Velinského děl – humor a nadsázku. Mrtvý z Olivetské hory je pojat mnohem vážněji než jeho předchůdci. Chybí vysedávání po lokálech a na minimum jsou omezeny i pubertální rozhovory, narážky a situační humor. V tomto ohledu lze však jen chválit, protože v ponurých kulisách nočního lesa a s mrtvolou „na krku“ většina lidí nemá na žertování náladu. Pár ironických poznámek samozřejmě nemůže chybět, ale ty nijak ponurého ducha celého případu nenarušují; navíc se nikde v textu nestalo, že by autorovi „ujela ruka“ a předved některou ze svých humoriád typických pro předešlé případy.

Jaroslav Velinský v pěti bodech

  1. Jaroslav Velinský se narodil v Praze v roce 1932. Během života vystřídal řadu zaměstnání (z těch méně typických například hlídač v ZOO nebo opravář sportovního nářadí) a také se projevil jako muž mnoha talentů.
  2. Svou detektivní literární tvorbu začal v roce 1969 románem Spravedlivá pistole. Hlavní hrdina Augustin Veliký se pak objevil ve čtyřech dalších knihách. Kromě Velikého přivedl Velinský na scénu ještě jednoho populárního detektiva – Otu Finka.
  3. V roce 1969 vydal i svůj první sci-fi román. I na této půdě sbíral úspěchy a žánrová ocenění. Kromě toho vydal také několik dobrodružných románů pro mládež a je tvůrcem devíti sešitů populární série RODOKAPS.
  4. V porevoluční době dokonce Velinský provozoval nakladatelství pod názvem Kapitán Kid.
  5. A když už jsme u toho Kapitána Kida – pod tímto pseudonymem znala Velinského celá trampská obec a jeho písně se hrály (a stále hrají) na mnoha osadách.

Podobně jako u předchozích dílů je úžasný také závěr samotné rozsahem nikterak impozantní knihy. Řeč není o odhalení pachatele, ale o doslovu z pera Frederika Velinského, autorova syna. Informacemi nabitý a věcně napsaný – to si nechá nejeden čtenář líbit. Dozvíte se o chronologii případů, peripetiích s jejich vydáváním, pohledu samotného autora na svá díla a mnohá další fakta.

Suma sumárum je Mrtvý z Olivetské hory vážnou, leč nikoli smrtelně vážnou, detektivkou. Namísto humoru tentokrát převládá detektivní složka, prim hrají dialogy a vztahy mezi postavami, a prostředí nočního lesa dává ději zajímavý a v mnoha směrech limitující rámec. Pokud budeme charakterizovat tuto detektivku slovy zábavná, promyšlená až rafinovaná a nadčasová, bylo řečeno asi úplně vše.

  • Jaroslav Velinský: Mrtvý z Olivetské hory
  • Mystery Press, 2018 (pouze jako e-book)
  • Obálka: Daniel Špaček
  • 201 stran, 199 Kč
20. srpna 2018, Martin Bečvář