Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Je zákeřnější svět lidí nebo svět démonů?, Sally Greenová: Svět démonů (Zloději dýmu 2)

Greenová Sally: Zloději dýmu 02: Svět démonů

Princezna Catherine s hrstkou věrných opustila zdi dobývaného města Rossarb jen chvíli předtím, než padl. Nechávají za sebou prince Zayna i jeho otce a míří vstříc Severní planině. Ovšem sníh a ledový vítr nejsou jejich jediným problémem, pod nohama mají říši démonů, kteří se mohou kdykoli vynořit a všechny je zabít. A pokud se to nepovede jim, tak jim v tom jistě pomůže Brigatské vojsko, které je pronásleduje.

Osudy hrdinů, jež se na konci první knihy spojily, se brzy zase rozdělují. Princezna se snaží všechny zachránit, což ji přivede na šílený nápad. Když se objeví démon, tak se přes vytvořený průchod vydají do podzemí. Nezvládnou to ovšem všichni, Edyon a March zůstávají sami ve sněžné bouři a neví, jaký osud čeká zbytek skupiny. Edyon však musí doručit svému otci dopis od prince Zayna, jinak bude Pitorie navždy ztracena.

Princeznu Catherine čeká těžký postup neznámým světem démonů, kde vládnou úplně jiná pravidla než na povrchu. Při přepadení skupinou démonů ztratí některé ze svých věrných mužů a také Tash, malou lovkyni démonů. Mají ji za mrtvou, ale ona a ještě jeden voják stále žijí. Hluboko v podzemních jeskyních odkrývají tajemství démonů a také tajný plán Brigantska na získání purpurového dýmu démonů, který mladým lidem propůjčuje až nadpřirozenou sílu a schopnost se rychle uzdravovat.

Catherine však čeká také boj, a to hlavně politický. Princ Zayn a jeho otec král jí věřili, ale král je mrtev a princ zajat. Nyní tedy čelí sama tlaku okolí, a to nejen proto, že je dcerou muže, který napadl Pitorii, ale hlavně kvůli tomu, že je žena. Aby zachránila život svůj i svých věrných následovníků, lhala, že za prince Zayna stihla vdát před vypuknutím bitvy. To však zlomilo srdce jejího věrného přítele Ambrose, který ji stále miluje. Nyní si musí vybrat, zda bude i nadále stát po jejím boku nebo z jejího života zmizí navždy.

„Když chceš být vůdcem jiných, musíš čelit těžkým rozhodnutím. Někdy je třeba obětovat vojáky. Prohrát bitvu, abys vyhrála válku. A vůdce musí vždycky přežít … To je tvoje břemeno. Máš jejich životy ve svých rukou a někteří o ně přijdou. Pokud se s tím nedokážeš smířit, pak je nemůžeš vést.“ (str. 24)

Edyon a March prchají sami z planiny, pronásledováni nepřátelskými vojáky a jejich psy. Zachrání se skokem do řeky, ale Edyon ztratí dopis pro svého otce. Ten nejen mu mimo jiné také umožňoval beztrestný přechod přes území Pitorie, ale bez něj musí čelit opět obvinění z vraždy. Pomoci mu může jen March, zrádce, který původně přijel syna svého pána zabít. Při řešení těchto malicherných politických sporů jim utíká životně důležitý čas.

Sally Greenová v pěti bodech:

  1. Žije v Britském Cheshiru.
  2. V životě vystřídala několik zaměstnání, až začala v roce 2010 psát svůj první román a psaní se proměnilo v její novou práci na plný úvazek.
  3. Do povědomí se dostala v roce 2014, kdy vyšla její první kniha z trilogie Napůl zlý.
  4. Prohlásila, že další trilogii už nenapíše, což porušila Zloději dýmu.
  5. Ráda běhá a ve většině jejích knih najdou čtenáři postavu, která tuto její vášeň sdílí.

Druhý díl má temně purpurovou barvu a černou ořízku, výrazně tak potemněla nejen obálka, v porovnání s předchozím dílem, ale také děj. Ten plynule navazuje tam, kde skončil u předchozí knihy a slibuje opět velké množství prolité krve i intrik. Avšak v taková dávce, aby celý příběh nepůsobil přeplácaně a nebrzdil děj. Ten odsýpá v rychlém tempu a autorka nešetří nečekanými zvraty.

Střípky humoru, které se objevují v první knize, zde úplně mizí. V úvodu některých kapitol se objevují výroky králů, královen či ukolébavka, není to ovšem tak často jako u první knihy. Co ovšem zůstalo, je mapa celého tohoto světa v úvodu knihy a označení postavy a místo, kde se nachází v úvodu kapitoly, hned pod malým obrázkem, který danou postavu charakterizuje (např. voják Ambrose má jako symbol u každé své kapitoly meč).

Díky způsobu vyprávění, který umožní čtenáři vidět příběh z pohledu několika zcela rozdílných postav, si čtenář snadno najde cestu ke všem postavám. Jejich charaktery se dále vyvíjejí a mění, čímž působí více reálně. Nejsou jen dobří nebo špatní, mají své pozitivní i stinné stránky, musí bojovat nejen s okolním světem, ale mnohdy i se svým vnitřním já. Co zde ovšem chybí, je nějaký „pohled“ z nepřátelské strany, buď přímo od krále Brigatska nebo někoho z jeho armády. To však lze ospravedlnit tím, že se tato možnost jednoduše nehodila autorce, protože by tím došlo k zbytečnému odhalení dalšího zvratu, kterého se jistě postavy dočkají v dalším díle. Konec je opět otevřený a pokud si Sally Greenová udrží nastalé tempo příběhu a styl psaní, tak se můžeme těšit na dechberoucí vyvrcholení této série.

  • Sally Greenová: Svět démonů (Zloději dýmu 2)
  • CooBoo, 2020
  • Překlad: Jana Jašová
  • 344 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
16. října 2020, Ivana Scholzová

Zloději dýmu 02: Svět démonů

Zloději dýmu 02: Svět démonů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč