Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Je komiks Zátopek působivě důmyslná reklama na olympiádu?, Jan Novák, Jaromír 99: Zátopek… když nemůžeš, tak přidej!

99 Jaromír & Novák Jan: Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej!

Život Emila Zátopka je pro komiks natolik vhodnou látkou, až je s podivem, že nevznikl dříve. Když na letní olympiádě v roce 1952 získal tři zlaté medaile, z toho jednu za maraton, který běžel poprvé v životě, celý svět ho měl za superhrdinu. A vítězství nad limity lidského těla mu dost možná zachránilo život.

Když Janu Novákovi, přednímu českému spisovateli, před lety filmoví producenti odmítli scénář o životě Emila Zátopka, po vzoru svého hrdiny se nevzdal. Filmový scénář přepsal do komiksového libreta a oslovil kreslíře a hudebníka Jaromíra 99, který je zásadní postavou českého komiksu. Grafický román s podtitulem …když nemůžeš, tak přidej snoubí silný příběh se zkušenostmi etablovaného spisovatele a imaginací osobitého a precizního kreslíře.

Na texty příjemně skromná kniha nese příběhů několik, stěžejní jsou ale tři: ten první je o překonávání sebe sama, druhý je příběhem vzdoru a tím třetím je love story jako z hollywoodského filmu. Kniha končí (a v podstatě i začíná) obrazem, na kterém Emil Zátopek líbá svou ženu Danu jen chvíli poté, co získal třetí zlatou medaili. Ten snímek má sílu ikonických filmových záběrů, které vejdou do dějin, pravděpodobně i pro retro zabarvení. O výjimečné grafice ale později.

Je mrazivě lehké zapomenout, jak vypadala každodenní realita 40. a 50. let a autorům se to daří sugestivně připomenout. Novák sleduje Zátopkův život od roku 1922 do roku 1952, tedy od narození do helsinského triumfu. Talent pro běh objeví už na základní škole učitel tělocviku, Zátopek tomu ale nevěnuje moc pozornosti. Po studiích je zařazen do výroby v Baťově Zlíně, každý den mu pod motivačními hesly typu Šetřete slovy! strojově prochází pod rukama jeden a ten samý produkt. K běhu se vrátí mimochodem a se stejnou mimochodností závody vyhrává. Přes nepřehlédnuté výsledky je přechod od pásu na běžeckou dráhu byrokraticko-politickým martyriem. Zátopek si ale svou neústupností a asertivní přístupem k politice Strany kariéru profesionálního sportovce prosadí.

Jan Novák v pěti bodech

  • Přední český spisovatel, překladatel a dokumentarista se narodil v roce 1953
  • V roce 1969 emigroval s rodiči přes Rakousko do Ameriky
  • Později se přestěhoval z Chicaga zpět do České republiky
  • Jeho román Zatím dobrý (2004, Paseka – Argo 2011) byl v rámci ceny Magnesia Litera vyhlášen knihou roku 2005.
  • Zátopek je jeho prvotina na poli komiksu

Mnohem více odvahy ale bylo potřeba při události, která Jana Nováka k Zátopkově osudu přivedla. Považoval ho totiž za filmový, silný a univerzální. Když se česká výprava v roce 1952 chystala na na olympijské hry v Helsinkách, Zátopek odmítl nastoupit do autobusu bez svého svěřence Stanislava Jungwirtha přezdívaného Jogurt. Mladého běžce straníci na poslední chvíli nenápadně vyškrtly ze soupisky, protože měl špatný politický profil. Jungwirthův otec za vyprávění politických vtipů skončil v uranových dolech. V těch samých dolech tou dobou kutali bývalí mistři světa v hokeji, Zátopek si ale přesto postavil hlavu.

Pokud řekneme, že kniha je lehce a autenticky napsaná, jedním dechem lze dodat, že kresba je na tom možná ještě lépe. Novákovy texty dokonce občas působí jako komentáře k sugestivním ilustracím Jaromíra 99 (vlastním jménem Jaromír Švejdík). Ostře řezané tvary postav a objektů se mění s náladou komiksu, Švejdík vypiloval vizuální a expresivní jazyk, který řekne mnohé i bez textů.

Mnoho komiksových okének s přehledem obstojí jako velkoformátové tisky, každý totiž vypráví silný příběh. Mimochodem, v Praze opravdu proběhla výstava tisků z knihy. Vizuální dojem umocňují retro barvy, které Zátopka odlišují od černobílých knih Alois Nebel, Bomber nebo Kafka, které ze Švejdíkova portfolia vyčnívají nejvíc. Cihlová odkazuje na řadové domky v Baťově Zlíně, antuku nebo běžecké trenýrky, žlutá evokuje vyšisované propagandistické plakáty, zelenomodrá a černá společenskou náladu popisované doby.

Autorskému tandemu Novák-Švejdík se daří nenásilně a uvěřitelně přenést Zátopkovy osobní vzpoury proti režimu a armádním autoritám na papír, stejně jako jeho lásku pro sport a touhu překonávat sám sebe, na kterou odkazuje podtitul knihy. Přesto trochu zarazí, že Zátopek v celé knize neudělá ani jedno špatné rozhodnutí, ani jeden přešlap. Na konci tak ve čtenáři hlodá pocit, jestli právě nepřečetl bravurně ztvárněnou „agitku“ na právě probíhající olympijské hry a pohled do kolonky vydavatel tu úvahu jen přiživuje. Tak jako tak, Zátopek se sportem především královsky bavil a dle výsledku lze soudit, že se při práci bavili i autoři komiksu.

21. srpna 2016, Ondřej Horák

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej!

Zátopek ...když nemůžeš, tak přidej!
398 Kč 358 Kč