Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Je ještě naděje nebo vše pohltí válečné plameny?, Sally Greenová: Hořící království (Zloději dýmu 3)

Greenová Sally: Zloději dýmu 03: Hořící království

Král Zayn je zpět mezi svými, ovšem pobyt v rukou Catherinina krutého otce si na něm vybral svou daň. Řízení země a průběh války je tak v rukou mladé královny. Ta vysílá svého přítele Ambrose zpět do světa démonů, kde má zamezit přístupu k dýmu nepříteli, který jím zásobuje chlapeckou armádu. Hned u vstupu do tohoto světa čelí nečekaným problémům, pomůže jim nakonec Tash, která zůstala ve světě démonů?

Edyon a March dorazili v pořádku do Calidoru, kde však vyšla najevo Marchova zrada. Ten byl vyhoštěn a své útočiště našel v nepřátelské chlapecké armádě Brigantska. Edyon se snaží předat dál vzkaz od královny Catherine, ale zdejší lordi mu nevěří, když jim vypráví o účincích dýmu. Podaří se mu přesvědčit šlechtu, aby pomohla Pitorii, která čelí bezprostřední­mu útoku?

Catherine se ocitla v nelehké situaci, Zayn je upoután na lůžko a řízení celé armády nyní třímá ve svých rukách. Musí řešit každodenní problémy, jako jsou špatné hygienické podmínky v táboře, ale i jednat s potencionálními spojenci. Aby uchovala důvěru vojáků ve svou osobu, musí zamezit pomluvám a jednou pro vždy si vybrat muže, kterému dá své srdce.

Edyon se setkal se svým otcem a doručil mu zprávu od královny Catherine, avšak odpovědí mu jen výsměch dvora. Nejdříve si musí získat přízeň svého otce a hlavně lordů, kteří jediní mohou Pitorii podpořit svým loďstvem. Největším nebezpečím není chlapecká armáda za zdmi Calidoru, ale zrádce, který se skrývá mnohem blíž.

March byl vyhoštěn ze země jako zrádce, při svém bezcílném bloudění potkává Sama. Chlapec se chce přidat k chlapecké armádě, March se této příležitosti chytne a doufá, že by snad svým přátelům mohl posloužit jako zvěd. Ocitne se ve Zlaté gardě brigantského prince Harolda, který svůj nízký věk vynahrazuje krutostí.

Sally Greenová v pěti bodech

  1. Žije v Britském Cheshiru.
  2. V životě vystřídala několik zaměstnání, až začala v roce 2010 psát svůj první román a psaní se proměnilo v její novou práci na plný úvazek.
  3. Do povědomí se dostala v roce 2014, kdy vyšla její první kniha z trilogie Napůl zlý.
  4. Prohlásila, že další trilogii už nenapíše, což porušila Zloději dýmu.
  5. Ráda běhá a ve většině jejích knih najdou čtenáři postavu, která tuto její vášeň sdílí.

Závěrečný díl série Zloději dýmu se rozjíždí velmi pomalu. Hrdiny, z jejichž pohledu děj autorka vypráví, není již třeba představovat. Nejvíce prostoru dostává královna Catherine a Edyon, v obou dějových linkách se hodně řeší politika, všední problémy, úvahy těchto postav o jejich minulosti či budoucnosti. V poslední třetině knihy se pak odehraje většina rozhodujících okamžiku, kdy se ale vtěsná příliš mnoho informací na malé množství stran. Kniha tak působí nevyváženě.

Sally Greenová se drží stylu vyprávění z pohledu více postav, jako vždy se v úvodu každé kapitoly nachází jméno osoby a místo, kde se právě nachází. Avšak střídání postav nefunguje tak plynule, jako tomu bylo v předchozích dílech série, dokonce místy působí rušivým dojmem. Na čem si autorka dala záležet jsou podrobné popisy, a to jak šatů či zboje, tak i způsobu boje nebo postupů zabití. Obsah románu tak krásně ladí s obálkou a ořízkou, které ve své kombinaci červenorůžové a černé evokují temnotu, plameny a krev.

I když postavy v této sérii spíše ubývají, v posledním díle dostal prostor princ Harold, jenž nahradil místo svého bratra Borise a stanul v čele chlapecké armády. Svou krutostí se může rovnat i svému otci. Jeho chování je tak nepochopitelné, že představuje pravděpodobně jedinou z postav této série, do které se nelze vžít. Další novou krev přinášejí členové chlapecké armády, se kterými se seznámí March. Každý z nich má jiný osud a fungují jako vítané oživení, i když by si někteří zasloužili více prostoru.

Na konci Hořícího království se nachází epilog, který krátce shrnuje osudy hlavních postav, a evokuje tak konec celé trilogie, avšak i zde si autorka nechala pootevřená dveře na případné pokračování. I přes určité slabé stránky není závěr série špatný, Greenová jen Zloději dýmu nasadila pomyslnou laťku tak vysoko, že její překonání bylo obtížné nebo přímo nemožné i pro ni samotnou. Nezbývá než doufat, že rozličné postavy, promyšlený a originální svět si získají srdce nejednoho čtenáře.

  • Sally Greenová: Hořící království (Zloději dýmu 3)
  • CooBoo, 2020
  • Překlad: Jana Jašová
  • 360 stran, 369 Kč
29. dubna 2021, Ivana Scholzová

Zloději dýmu 03: Hořící království

Zloději dýmu 03: Hořící království
  369 Kč