Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jasnovidci všech zemí, spojte se! , Samantha Shannonová: A zrodí se píseň (Kostičas 3)

Shannonová Samantha: Kostičas 3 - A zrodí se píseň

Sedmidílná série Kostičas je běh na dlouhou trať. Příběh Kmotryně Paige Mahoneyové se však konečně dočkal v překladu třetího dílu A zrodí se píseň, na který všichni fanoušci netrpělivě čekali už od vydání Vidořádu. Jak si Paige poradí s novou hrozbou v podobě senzorů, které dokážou identifikovat jasnovidce a zradou přítele, kterému tak věřila?

Svět jasnovidců je nebezpečně ohrožen. Odboj Vidořádu vyvolal řetězovou reakci – Scion se chystá na protiútok. Pod závojem tajemství a lží vyvíjí senzory Senshield, které dokážou identifikovat jasnovidce na první pohled, což by pro všechny nepřirozené znamenalo jediné – hromadné zatýkání a genocidu. Pod taktovkou Nashiry Sargasové se velitelka Hilliarda Vanceová chystá zasáhnout – a jejím hlavním cílem je Paige Mahoneyová.

Kmotryně Paige Mahoneyová se stále nemůže vzpamatovat z toho, že ji podvedl její někdejší pán a přítel. Musí sebrat všechny síly, aby zmobilizovala zbytky Vidořádu a ukryla je před zraky Scionu dřív, než bude příliš pozdě. Dalším problémem je Senshield. Paige se tak s hrstkou svých nejbližších vydává na nebezpečnou výpravu s nejistým koncem, který může s velkou pravděpodobností skončit i její smrtí.

Souboj obálek

V pořadí již třetí díl série Kostičas z pera britské autorky Samanthy Shannonové dobyl česká knihkupectví a prohnal se jimi jako vichřice. V zahraničí se série dočkala po vydání prvních dvou dílů reedice s novými obálkami, čeští čtenáři skončili ale o poznání lépe, jelikož se nakladatelství Host rozhodlo převzít obálky ze speciálních vydání a barevně tak zachovat styl dosud vydaných dílů, což je rozhodně velké pozitivum. Estetika především! Když už je řeč o grafickém zpracování, také A zrodí se píseň obsahuje pro větší přehlednost slovníček pojmů spolu s mapou a rozdělením řádů jasnovidnosti.

Samantha Shannonová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1991 v Západním Londýně.
  2. Vystudovala anglický jazyk a literaturu na Oxfordu.
  3. Svůj první román Aurora napsala již v patnácti letech, ale jejím prvním publikovaným dílem je právě Kostičas.
  4. Na ten se již před vydáním prodala filmová práva a kniha byla zatím přeložena do pětadvaceti jazyků.
  5. Momentálně spisovatelka pracuje na dalších částech téhle sedmidílné série. Čtvrtý díl by měl pravděpodobně vyjít v roce 2019.

Vidořád většinu čtenářů šokoval svým koncem, který poměrně zamíchal kartami, a obrátil tak štěstí na stranu nepřátel hlavní hrdinky Paige. Po lehce zmatečném prvním díle, ve kterém autorka pouze rozvíjela svůj fiktivní svět a akcí nabitém Vidořádu přichází další milník – A zrodí se píseň. Dalo by se říct, že slouží jako určitý most, který má za úkol přehradit události z prvních dvou dílů a přichystat scénu na druhou polovinu série. I tak je ale velmi důležitý, jelikož se v něm objevuje nová hrozba spolu s další nepřítelkyní, která by dokázala konkurovat i někomu takovému, jako je prezident Snow ze série Hunger Games.

Běh o přežití

Oproti předchozím dílům působí A zrodí se píseň o dost dynamičtěji, jelikož je skupina hlavních hrdinů neustále v pohybu po celé Velké Británii. Akce a napětí jsou již samozřejmostí. Nechybí ani nečekaná úmrtí, která jsou pro posun děje velmi důležitá. Autorka se v tomto díle také hodně zaměřuje na psychiku postav, a to především hlavní hrdinky Paige, která se musí vyrovnat s celou řadou ran a tlakem z očekávání. Nechybí ani romantická linka mezi Paige a Strážcem, která se vyvíjí na pozadí a doplňuje příběh.

Všechny tři knihy ze série spojuje jediné, a to touha po přežití. Těžko říct, jakým směrem se budou ubírat další díly, jedno je ale jisté – bude to pořádná horská jízda. Autorka stále mlží ohledně Refájců a Emejců, jejichž střet se nevyhnutelně blíží. Čtvrtý díl by měl vyjít nejspíše v roce 2019, což je poměrně dlouhá doba. Pokud ovládají anglický jazyk, mohou si čtenáři čekání zkrátit novelou Bledý snílek, která se odehrává před událostmi prvního dílu.

A zrodí se píseň je důstojným pokračováním fantasy série Kostičas, která by neměla uniknout těm, kteří milují propracované alternativní světy prolnuté s nadpřirozenem a silnou hlavní hrdinkou, která se nebojí obětovat pro dobro ostatních i svůj vlastní život.

  • Samantha Shannonová: A zrodí se píseň (Kostičas 3)
  • Host, 2017
  • Překlad: Lenka Kapsová
  • Obálka: Louise Haywood-Schiefer / Shutterstock
  • 422 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
3. února 2018, Kateřina Kopišťová

Kostičas 3 - A zrodí se píseň

Kostičas 3 - A zrodí se píseň
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč