Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

James Stafford nabízí tak trochu odlišný pohled na Prahu, James Stafford: Truchlivý amoret pražský

Stafford James: Truchlivý amoret pražský

Budete tím možná trochu překvapeni, ale Praha není ani zdaleka tím místem, za jaké ji považujete. Jistě, není zde možné udělat ani krok bez toho, aniž byste nenarazili na nadšené turisty s fotoaparáty, kteří jsou připraveni kdykoli nakrmit prodavače pochybných suvenýrů. Jenomže krom toho je tady spousta tajemných zákoutí, kde se objevují magické artefakty a nesmrtelní vládci.

Když se v jedné větě vyskytne hlavní město České republiky a zmínka o magii, automatickou asociací obvykle bývá jméno císaře Rudolfa II. Toto spojení pak většinou stačí k tomu, aby se lidem vybavila panovníkova záliba v umění nebo proslulý hon za alchymistickými zázraky.

Jenomže co kdyby se alespoň něco z toho opravdu povedlo? Co kdyby si například Rudolf usmyslel, že svému milovanému městu obstará nadpřirozeného ochránce? Třeba v podobě roztomilého amorka? A co by se asi stalo, kdyby tohle stvoření přežilo až do dnešní doby a bylo by ochotno se o některé své zážitky podělit s obyčejnými lidmi? Nebylo by báječné vědět, jak se mu povedlo přinést císaři Lunu? Jak to bylo s magickými tvory a křesťanskými legendami za totality? Proč a kde se v Praze nachází templáři, a jak to dělají, že jsou neporazitelní? A když už jsme u toho, co se doopravdy stalo s golemem?

Truchlivý amoret pražský je především sbírkou krátkých epizod ze života (či existence) tohoto pražského ochránce. Většina příběhů není nic víc než pouhé zachycení jedné scény nebo o něco prodloužený komiksový strip. Xavier Truchlivý je prostě jen ten baculatý skrček s cigaretou a láhví něčeho ostřejšího, který se nebojí poprat se s pražskými legendami proto, že nesdílí stejný názor na popkulturní symboly.

James Stafford ve třech bodech

  1. Narodil se roku 1979 ve Walesu.
  2. V současné době žije v Praze.
  3. Živí se psaním, většinou jako sportovní novinář nebo autor scénářů.

Většina Xaviérových příhod nicméně volá po větším rozsahu, neboť obsahují myšlenku, jíž takováto zkratkovitost vyloženě škodí. Jiné, například příběh o zvláštním bezdomovci nebo třeba pražský golem, působí povedeně a čtenáře přinutí i k nepatrnému úsměvu. Jenomže nelze se zbavit dojmu, že James Stafford příliš klouže po povrchu, a kdyby se v jednotlivých epizodách soustředil míň na efekt a víc na samotný děj, výsledek by byl mnohem lepší.

Když už je řeč o efektu, na grafickém zpracování se podílela hned pětice autorů a autorek, což knize přidává na určité diverzitě. Stejně jako je každý příběh z jiného období čtyřsetleté existence hlavního hrdiny, tak i obrazová podoba se mění podle toho, čí ruka se zrovna nechávala inspirovat Staffordovou fantazií. Výsledek tak vhodně koresponduje s atmosférou, kterou chce autor navodit.

Zatímco Truchlivý amoret je knihou plnou (ne)tradičních nápadů na téma Praha magická, většina příběhů by si zasloužila mnohem víc prostoru k tomu, aby autorova fantazie spolu s doporučeným hudebním doprovodem dokázala čtenáře nadchnout. Proto lze tuto knihu číst dvěma způsoby. Buďto od začátku do konce na jeden nádech, prolistovat, pousmát se a založit do knihovny. Anebo se procházet po hlavním městě a před každou památkou, která se v knize objeví, se zastavit a nechat Prahu, aby svým vlastním kouzlem doplnila bílá místa v tomto díle.

  • James Stafford: Truchlivý amoret pražský
  • Argo, 2017
  • Překlad: Jana Fischerová
  • Obálka: AJ Bernardo
  • 152 stran, 348 Kč (v e-shopu Fantasye již za 313 Kč)
12. září 2017, Tomáš R. Tokoš

Truchlivý amoret pražský

Truchlivý amoret pražský
348 Kč 313 Kč