Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jakého skóre dosáhnete s Quantum Break?, Cam Rogers: Quantum Break – Nulový stav

Rogers Cam: Quantum Break: Nulový stav

Takže abych pravil na závěr… Vlastně, promiňte, já jsem zase moc cestoval časem, jak mne k tomu inspiroval příběh videohry Quantum Break. K vychutnání jeho verze nebudete potřebovat počítač ani konzoli a pro „pasivní“ zážitek nemusíte čekat na nepovedenou hollywoodskou adaptaci. Jeden ze členů tvůrčího týmu totiž napsal knižní zpracování. Stojí tedy za to číst scifistický thriller i bez interakce, či se s ním zaseknete hned v prvním levelu?

Jack Joyce se už před lety rozloučil se svým potrhlým a rozhazovačným bratrem Willem. Nyní ho ovšem zkontaktoval kamarád z dětství Paul Serene a vyzval jej k návratu do městečka Riverport, aby zhlédl Willův údajně revoluční objev. Jack zjišťuje, že chod v rodném městě nyní kontroluje korporace Monarch, s níž Paul spolupracuje. Co je však důležitější, Will objevil tzv. „chrononové částice“, umožňující cestování časem.

Paul předvede Jackovi malou ukázku a až moc pozdě přijde na scénu Will, aby se je marně snažil od pokusu odradit. Experimenty se strojem času totiž podle něj mohou způsobit katastrofu. A skutečně, v následujícím střetu s bezpečnostními silami Monarchu potkají bratři jistou osobu z vedení firmy, která jim dosvědčí, že v nedaleké budoucnosti výsledky Willových experimentů zastaví chod celého vesmíru.

Jack je nyní odhodlán najít řešení problému kosmických rozměrů pomocí několika věrných přátel a schopností časové manipulace, získaných po ozáření chronony. Avšak musí se mít stále na pozoru před vojáky Monarchu, vybavenými podobnými silami.

Zběžný výzkum prozradí, že ze hry kniha přebírá akční zápletku, která dává úžasně dohromady fantastické s dramatickým, takže přináší zase něco nového pro hráče, co touží být hrdiny inteligentnějšího hollywoodského blockbusteru. Samotná hra dokonce obsahuje několik „televizních“ epizod, reagujících na uživatelovo rozhodnutí. Jsou to orgie vizuální zábavy a mluvím o tom proto, že literární adaptace, stejně jako většina podobných adaptací videoher nebo filmů, bude logicky orientována právě na pravidelně se opakující akční sekvence a obecně vizuální složku. Přesto autor Cam Rogers dokáže obdařit postavy odpovídajícím vnitřním životem i motivací.

Úvodní přibližně pětina románu, která zahrnuje seznámení se s hlavními hrdiny a samozřejmě odstartování samotného děje, je možná právě až příliš vysvětlující, takže čtenář chvilkově ztrácí kontakt s příběhem. Naštěstí je tato krize zažehnána rychle a postupně se začínají střídat akční scény s chvilkovými přestávkami. Děj může ze začátku i mást, ale jakmile přijde na řadu skutečné cestování v čase, celistvý obraz se nakonec složí a potvrdí promyšlenost konceptu.

Kromě sofistikovaného použití časové smyčky přišli tvůrci každopádně také s celkově zajímavě pojatou zápletku a osvěžujícím přístupem k některým známým klišé typu zlá korporace. Pravidla pro cestování časem jsou zde inteligentnější, než tomu v obdobné fikci bývá, takže svět sice počítá s množstvím potenciálních budoucností v daný okamžik, ale měnit minulost je pro temponauty nemožné. Bohužel některé zaběhnuté konvence, tentokrát vypravěčské, přetrvávají, tudíž hlavní hrdina, jenž ke svým speciálním schopnostem přišel náhodou, působí daleko méně zajímavěji než jeho zkušená přítelkyně a hlavní záporák má i celkem hloubku, ovšem agresivní bezpečák už tolik ne.

Velká část toho, co jsem popsal, se patrně týká i hry, přičemž kniha do sebe zakomponovala také řadu nerealizovaných nápadů – i když některé z nich se blíží lacinému hororu. Přepis prostě nikdy úplně neopouští stín své předlohy, jenže právě od ní získal mnoho zajímavého…. Dobrodružství Jacka Joyce je každopádně vzrušující hned v několika médiích a možná strčí do kapsy Tima z Braid i Prince z Persie!

  • Cam Rogers: Quantum Break – Nulový stav
  • Baronet, 2017
  • Překlad: Petr Kotrle
  • Obálka: BLT Communications
  • 432 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
18. května 2017, Jiří Kábrt

Quantum Break: Nulový stav

Quantum Break: Nulový stav
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč