Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jaké to je, když papíroví teroristé straší soukromého detektiva, Lavie Tidhar: Usáma

Tidhar Lavie: Usáma

Kdo by neznal Usámu bin Ládina, asi největšího teroristu přelomu tisíciletí. Jenomže zatímco tady z amatérských videí hřímal nenávistná prohlášení směrem ke zkaženému Západu, v alternativní realitě je jméno vůdce Talibanu spojeno pouze s úspěšnou literární sérií spisovatele, který si říká Mike Longshot. Na druhou stranu i papírový terorista dokáže napáchat pěknou paseku.

Joe je typický detektiv. Ani příliš úspěšný, ani břídil. Navíc má neodolatelnou potřebu splnit každou zakázku ke spokojenosti svých klientů. Takže když si ho najde tajemná žena a požádá ho, aby odhalil pravou totožnost spisovatele Longshota, neváhá Joe ani minutu. Pravda, určitými motivy jsou i neomezené finanční zdroje jeho zaměstnavatelky a skutečnost, že sám Joe touží zjistit, kdo stojí za těmi napínavými knihami plnými nesmyslného násilí.

Proto se okamžitě a po hlavě vrhá do vyšetřování. To ho postupně zavádí do mnoha světových metropolí, kde se nachází drobné zmínky o spisovatelově životě. Čím víc se blíží finální odhalení, tím nebezpečnějším se celý podnik stává. O detektiva se začnou zajímat muži z tajemné agentury, jimž není Joeovo pátrání po chuti, a kteří jsou ochotni sáhnout i ke krajním řešením, aby jeho snažení zarazili.

Jak nebezpečí roste a otázek přibývá, začíná Joe pochybovat o tom, co je skutečnost a co by se dalo označit za autorskou licenci. Přesto je odhodlán obětovat vše, aby zjistil, kdo si vymyslel jedenácté září nebo útoky na ambasády v Africe. Je přitom stále jasnější, že i literární postava dokáže, byť nepřímo, zabít spoustu lidí, soukromých detektivů nevyjímaje.

Lavie Tidhar v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1976 v Izraeli, kde také vyrostl.
  2. Ve svých patnácti letech začal cestovat po světě, žil postupně na několika místech, včetně Laosu a JAR.
  3. Od roku 2013 žije v Londýně.
  4. Román Muž leží a sní získal v roce 2015 cenu za nejlepší britskou fikci.
  5. Jeho román Central Station byl časopisem Guardian zařazen mezi nejlepší sci-fi knihy roku 2016.

Lavie Tidhar miluje alternativní historii. Výtečně to dokázal již románem Muž leží a sní, kde nechal Hitlera po komunistickém puči emigrovat do Anglie, a udělal z něj dokonce soukromé očko ve službách bohaté židovky. A stejně jako Adolf i Joe se postupně dostává do spirály pochyb, kdy nemá jasno, co je vlastně skutečnost a co fikce.

Zatímco v předchozí knize jsou tyto pochyb jen zpestřením hlavní dějové linky, zde hrají hlavní roli. Tato existencionální nejistota trochu připomíná příběhy z dickovského univerza, jimiž se ostatně Tidhar nechal inspirovat. Kontrast vložených úryvků z Longshotových děl, nezúčastněně popisujících jednotlivé teroristické útoky, zde vhodně dokresluje realitu, v níž hlavní hrdina žije. A i když čtenáři ví, kde je nahoře, kde dole a kdo je ve skutečnosti literární postavou, přesto se při čtení neubrání pochybnostem. Co kdyby se náhodou stalo, že jsou pouhým výplodem živé fantazie oni?

Usáma je výtečně zpracovaný román od jednoho z nejnadanějších spisovatelů současnosti. Tidharova fantazie spolu s jeho citem pro barvité popisy a předkládání znepokojivých otázek zaručují, že je velmi snadné (a motivující) se knihou rychle pročíst až do konce. A přesto (nebo spíš právě proto), že některé otázky zůstávají nezodpovězeny, neexistuje nic lákavějšího, než opět nalistovat první stránku a pokusit se dalším čtením najít mezi řádky skryté indicie, které by vnesly trochu víc světla do záhady tajemného spisovatele a jeho nebezpečné fikce.

  • Lavie Tidhar: Usáma
  • Argo, 2017
  • Překlad: Petra Johana Poncarová
  • Obálka: Pavel Růt
  • 335 stran, 358 Kč (v e-shopu Fantasye již za 322 Kč)
9. listopadu 2017, Tomáš R. Tokoš

Usáma

Usáma
Vložit do pytle na zboží  Koupit 358 Kč 322 Kč