Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jaké to je být jen nestvůra?, Vanessa Len: Jenom nestvůra (Jenom nestvůra 01)

big_jenom-nestvura-y2Z-498963

Joan prožívá splněný sen. Užívá si letní prázdniny u rodiny z matčiny strany. K tomu má brigádu snů v Holandském domě, kde může zkoumat dějiny, které ji vždy přitahovaly, a nejlepší na tom všem je, že její pohledný kolega Nick, na kterého si dělaly zálusk všechny holky v širokém okolí, pozval na rande ji. Na domluvené rande však nikdy nedorazí, neboť omylem použije svou schopnost a cestuje v čase vpřed – je totiž nestvůra.

Když byla malá, babička jí řekla, že je nestvůra. Joan to považovala jen za vtip a výstřední oblékání a chování své rodiny z matčiny strany brala jako jejich kratochvíli. Když ovšem zjistí, že umí cestovat časem a ten čas vzala nevinnému člověku, nemůže se s tím vyrovnat. Útěchu hledá u Nicka, ale nečekaně spolu doslova narazí na další nestvůří rodinu Oliverových. Ti se rozhodnou Joan i Nicka zabít, ale jak se záhy ukáže, Nick patří mezi mýtické lovce nestvůr a hrdiny z dávných příběhů, takže jsou to spíše nestvůry, kdo by se měl bát o svůj život. Dokáže Joan zachránit rodinu? A co ji to bude stát?

Hlavní hrdinka Joan je napůl člověk (z otcovi strany) a napůl nestvůra (z matčiny strany). Její nestvůrčí původ jí umožňuje cestovat časem, ale tento čas musí vzít jiným lidem, kterým tím zkrátí život. Joan jako poloviční člověk řeší neustálé morální dilema, zda cestovat časem a zachránit svou rodinu, i když ví, že tím ubírá život nevinným lidem. Přesto touhu cestovat cítí hluboko ve svém srdci. Prostřednictvím Joan může čtenář objevovat krásu Londýna minulosti a spolu s ní objevovat tajemství zapadlých uliček.

Nick by měl být hrdinou příběhu o nestvůrách, avšak jeho zabíjení nestvůr vyvolává smíšené pocity ve chvíli, kdy si čtenář uvědomí, že rodina hlavní hrdinky je taky plná nestvůr a všechny nestvůry vypadají jako lidé. S postupujícím příběhem a odkrýváním detailů o světě nestvůr musí čtenářovy misky vah nejednou zakolísat a tento na první pohled trochu plochý charakter začne mít svoji hloubku. S hlavní hrdinkou je osud neustále svádí dohromady, ale současně se mezi nimi rozprostírá nepřekonatelná propast, kterou sám vytvořil.

Neméně důležitou postavu představuje Aaron Oliver, který pochází z dalšího nestvůřího rodu. Jeho kráse se může rovnat jen jeho arogance, avšak pod tíhou událostí je přinucen spojit své síly s hlavní hrdinkou. Díky Aaronovi se čtenář dozví více o propracovaném světě nestvůr a nestvůřích rodin, z nichž každá má kromě schopnosti cestovat časem ještě jednu další, rodovou. Navíc tato ústřední dvojice spolu skvěle funguje. Na své si přijdou rovněž milovníci ironie a lehkého sarkasmu. Přestože se toho o této postavě a její minulosti moc nedozvíme, pořád je tu ovšem naděje, že se tak stane v pokračování této série, protože právě v ní lze spatřovat velký potenciál.

Vanessa Len v pěti bodech

  1. Australská spisovatelka s čínsko-malajsijskými a maltskými kořeny.
  2. Její vášní je vzdělání.
  3. Žije v Melbourne.
  4. Pokud by mohla sama cestovat časem, zabalila by si pár nejnutnějších věcí a vyrazila do budoucnosti, protože ji fascinuje vše neznámé
  5. Jenom nestvůra je jejím debutem.

Na první pohled čtenáře zaujme krásná obálka knihy, samotná anotace však může v některých čtenářích vyvolat obavy, zda je čeká dobře zpracovaný příběh nebo jedno obrovské klišé. Holka a kluk z odlišných světů a cestování časem jsou celkem neoriginální a opakující se motivy nejen ve světě young adult knih. O to víc může čtenář obdivovat skvěle propracovaný svět nestvůřích rodin a rozličnou sestavu hlavních postav, které jsou dobře zpracované a nelze je jednoduše rozdělit na dobré a zlé, všichni dělají dobré i špatné věci, a činí tak z nějakého důvodu.

Vanessa Len nepěchovala román Jenom nestvůra akcí hned od prvních stránek a odpustila si dlouhé vysvětlování v úvodu. Čtenář je tak do knižního světa a jeho zákonitostí hozen společně s hlavní hrdinkou a postupně se o tomto světě a jeho zákonech dozvídá víc, což jen podporuje jeho potřebu knihu na jeden zátah dočíst až do samého konce. Pokud nejste milovníky předvídatelných konců, tak vás čeká v závěru bonus navíc, neboť s čistým svědomím lze říct, že takový konec určitě nikdo nečekal. Závěr působí napůl uzavřeně, avšak zůstalo tu mnoho nezodpovězených otázek, na které se snad brzy všichni dozvíme odpovědi v pokračování této série, kterou nelze jinak než všem doporučit.

  • Vanessa Len: Jenom nestvůra (Jenom nestvůra 01)
  • CooBoo, 2022
  • Překlad: Petra Badalec
  • 400 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
11. května 2023, Ivana Scholzová

Jenom nestvůra

Jenom nestvůra
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč