Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jaké tajemství ukrývá tisíc let stará loď Vikingů?, Robert J. Mrazek: Valhalla

Mrazek Robert J.: Valhalla

Najít se dá spousta věcí. Některé objevy jsou ale takového rázu, že dokáží změnit i celý pohled na lidskou rasu. Jak by se s takovými věcmi mělo ale zacházet? Ukázat je lidskému pokolení nebo je navždy ukrýt před zraky všech?

Grónský ledovec v sobě nese nejedno tajemství. Při jedné výpravě objeví expediční tým neuvěřitelný objev. Starou vikingskou loď. Podle runových značek ztroskotala v roce 1016 a zanechala po sobě devět zachovalých těl. Bohatý průmyslník Lee Hancock, který rád objevuje ztracené, se proto spojí s bývalým generálem amerického letectva Stevenem Macaulayem a společně dají dohromady tým vědců, kteří mají za úkol zjistit o mrtvých tělech podrobnosti. Dojde ale k nečekanému útoku, který přežije pouze Macaulay a odbornice na norskou historii Lexa Vaughanová. Kdo stojí za tímto masakrem a kdo se snaží uchránit tajemství lidské rasy?

Robert J. Mrazek v pěti bodech

  1. Robert J. Mrazek je bývalý kongresman USA.
  2. Jeho velkým koníčkem je válka Severu proti Jihu. Sbírá nejrůznější dokumenty a materiály a rád navštěvuje místa samotných bojů.
  3. Jako kongresman prosadil zákon, jímž bylo místo krvavých bojů prohlášeno za národní park.
  4. Po deseti letech psaní zákonů se rozhodl odejít na odpočinek a věnovat se psaní románů.
  5. Mezi jeho nejlepší knihy patří kromě Valhally A Dawn Like Thunder: The True Story of Torpedo Squadron Eight nebo Unholy Fire.

Valhalla je od prvních stránek velmi strhující čtení, které umocňuje autorův styl psaní. Robert J. Mrazek píše poutavě a dokáže zaujmout takovým stylem, že se čtenář nedokáže od knihy odpoutat. Kniha v sobě nese i překvapující prvky, které jsou chytře rozprostřeny v průběhu celého děje, takže je čtenářská pozornost zaujata na plné čáře. Pro milovníky historie je pak příběh zajímavý o to víc, protože se v něm dozví něco více o norské historii a starých vikingech.

Dobrá kniha ale není jen o zajímavém příběhu. Druhou podstatnou a důležitou věcí jsou hlavní postavy a jejich ztvárnění. V této knize je hned několik vypravěčů, kteří se střídají po jednotlivých kapitolách. Nejvíce pozornosti ale na sebe upoutá dvojice uprchlíků Lexa a Steven. Sympatický pár nepostrádá smysl pro humor a hravě umí použít nejen svoje zkušenosti, ale i vzdělání. To se týká především Lexy, která patří v překládání norských run mezi nejlepší na světě. Autor se tak snažil představit hrdiny, kteří dokáží logicky uvažovat a chovají se uvědoměle a uvěřitelně.

Valhalla splňuje vše, co by dobrodružný román měl mít. Zajímavou zápletku, chytré postavy, které hýří vtipem, jsou sympatické a u nichž je čtenáři ihned jasné, proč jim fandit. Odvrácená strana hrdinů je pak dobře mrazivá a nezastaví se před ničím, aby ochránila své tajemství. Příběh je navíc pěkně promíchaný s historií i současnou dobou. Celá kniha se nese ve strhujícím tempu a i přes vážnost některých situací si nese jakousi pohodovou a uvolněnou atmosféru. Mrazek se tak představil jako autor, který čtenáře nejen pobaví, ale přinese jim i něco nového a zajímavého nejen k přečtení, ale i k zamyšlení.

  • Robert J. Mrazek: Valhalla
  • Talpress, 2015
  • Obálka: Trilabit Praha
  • Překlad: Ondřej Duha
  • 326 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
10. října 2015, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Valhalla

Valhalla
299 Kč 269 Kč