Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jaké ovoce ponesou Bobovy mise?, Dennis E. Taylor: Všechny tyto světy (Bobiverzum 3)

Dennis E. Taylor: Bobiverzum 03: Všechny tyto světy

Osobnost Boba Johanssona, vsazená do nesčetných vesmírných sond, má celou věčnost na sledování proměn v kosmu, ale přesto zůstává člověkem. Jako takový si vytváří hluboké vztahy ke smrtelníkům a musí řešit problémy, do nichž se vlastním nerozumem uvrtávají.

Závěrečný díl trilogie Bobiverzum Všechny tyto světy dále pokračuje v předchozích liniích plných problémů lidstva a několika mimozemských ras. Bobové si musí poradit s establishmentem lidských kolonistů, provést zdárnou evakuaci ohrožených obyvatel Delty Pavonis nebo zabránit dalšímu řádění insektoidních Druhých.

Dennis E. Taylor v pěti bodech

  1. Narozen v Kanadě, nyní žije ve Spojených státech.
  2. Živí se jako programátor.
  3. Jeho prvotinou byl román Outland, vydaný na vlastní náklady. Vypráví o experimentu, jenž otevře portál na paralelní Zemi, kde nejsou lidé a která se stane útočištěm po globální katastrofě. Roku 2019 vyšla jeho vylepšená verze. Taylor zároveň nedávno publikoval sci-fi thriller The Singularity Trap o těžaři na asteroidech.
  4. Na Bobiverzum mají navazovat přinejmenším dva tituly zaměřené na ztraceného Boba – Bendera.
  5. Sám o sobě říká, že je ve dne programátorem, v noci spisovatelem a během sezóny snowboardistou.

Kniha je každopádně důstojným rozloučením s příběhem. Ačkoli se dočkáme dostačujícího množství akce, Všechny tyto světy především plynuje navazují na svého předchůdce (Protože nás je mnoho) a nepřinášejí příliš nového ani obsahově, ani z hlediska tempa děje. Jak se tedy vlastně jednotliví Bobové vypořádají se svými úkoly? Taylorova originalita v podstatě spočívá v tom, že dramatické sci-fi zápletky dokáže vyprávět skoro jako každodenní život. Umožňuje mu to povaha hlavních hrdinů, nesmrtelných „géniů“, takřka izolovaných od perspektivy smrtelníků. Je to patrně jeden z důvodů, proč se celá série, zvláště tato její část, čte tak snadno. Bohužel to rovněž vede ke zdánlivé neporazitelnosti Bobů a vytrácí se pocit skutečného dramatu. A je to v poslední knize Bobiverza až bolestivě znát.

Avšak autor do svého příběhu vnáší také dostatečný lidský element v jeho obvyklejší podobě. Rozvíjí tedy romantický vztah jednoho z Bobů, dalšího pak nechává doprovázet mimozemského přítele až do konce života. Jiná linie je naopak vybízí k dramatickému zakončení a opravdu se dočkáme pompézních okamžiků, byť některé z nich jsou možná výsledkem nesnadného morálního dilematu. Většina příběhů, právě jako ve skutečnosti, nemá konkrétní finále a teoreticky vybízí k dalším příhodám, které by rozvíjely nekonečnou cestu historie…

V pěti bodech o autorovi se můžete dočíst, že se z tohoto vesmíru dočkáme ještě přinejmenším dvou titulů. Vzhledem k slibnému rozvoji série bude zajímavé si počkat na zjištění, jak se budou lišit od původní trilogie. Z této série bych za nejlepší nejspíše označil „nabitý střed“, tedy knihu Protože nás je mnoho. Jak je nakonec vidět, i když byl první díl lehce nezáživný, z Boba Johanssona se stal příjemný parťák na mnoho večerů.

  • Dennis E. Taylor: Všechny tyto světy (Bobiverzum 3)
  • Host, 2019
  • Překlad: Filip Drlík
  • Obálka: Jeff Brown
  • 320 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
22. června 2020, Jiří Kábrt

Bobiverzum 03: Všechny tyto světy

Bobiverzum 03: Všechny tyto světy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč