Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak to bylo před Skleněným trůnem?, Sarah J. Maas: Krvavé ostří (Skleněný trůn 0.5)

Maasová Sarah J.: Cealene - Krvavé ostří

Než se ukázal skutečný původ Celaeny Sardothien, žila několik let v hlavním městě Adarlanské říše Zlomuvalu jako chráněnka samotného krále vrahů Arobynna Hamela, který z ní udělal nejlepšího nájemného vraha v zemi – Adarlanského zabijáka. To už sice čtenáři vědí z vyprávění hlavní hrdinky nebo z jejích vzpomínek, ale teď dostávají možnost prohlédnout si Celaenin život před tím, než se zúčastnila královského turnaje zabijáků. Na český knižní trh totiž dorazila povídková sbírka, jež se soustředí právě na chvíle, které Celaena prožila ve slavné Tvrzi vrahů.

Kniha obsahuje celkem pět povídek o různé délce a každá z nich je zaměřená na jinou misi hlavní hrdinky. Některé Celaena plní z rozkazu svého pána, jiné jsou jejími osobními posláními, které koná z vlastní vůle. Všechny na sebe ale chronologicky navazují a nevyhnutelně směřují ke chvíli, která zpečetila Celaenin osud a odstartovala dění Skleněného trůnu – její uvěznění a mučení v tvrdých solných dolech Endovieru.

Místo, kde se nachází Tvrz vrahů, bylo přísně střeženým tajemstvím, které ji učili zachovávat do posledního dechu. Ovšem i kdyby ho prozradila, nikdy by nejspíš neuvěřili, že by výstavní sídlo na úctyhodné ulici ve Zlomuvalu bylo domovem jedněch z nejlepších nájemných vrahů světa. Kde lépe se mohli schovat než v samém středu hlavního města? (str. 13)

Vražedkyně a pán pirátů je první povídkou a vypráví o tom, jak se Celaena se svým kolegou Samem vydala do Zátoky lebky, aby tam Arobynnovým jménem vyjednala obchod s věhlasným pirátem Rolfem, který však ani náhodou nepůjde tak, jak si Arobynn představoval. Vražedkyně a léčitelka, která následuje, je ze všech pěti povídek nejkratší a ukazuje Celaenino setkání s dívkou, která získala před uvězněním magie po své matce kouzelné schopnosti léčit, teď ale živoří v ne zrovna bezpečném hostinci v tom snad nejhorším přístavním městě na kontinentě.

Vražedkyně a poušť je rozhodně nejzajímavější povídkou ze všech, protože sleduje Celaeninu pouť na jiném světadíle, kam se na jeden měsíc přišla cvičit mezi Tiché vrahy, legendární cech zabijáků, co žije uprostřed rozpálené pouště. Už tak dost nebezpečná Celaena Sardothien se proto po výcviku stane ještě vražednější. Čtvrtá povídka nese název Vražedkyně a podsvětí a soustředí se Celaenin návrat z pouště, její opětovné zařazení mezi vrahy v Adarlanu a samozřejmě novou zakázku, kterou od Arobynna dostane hned, jakmile vkročí zpět do Tvrze. Celý povídkový soubor pak zakončuje Vražedkyně a říše, která je pořádnou emocionální „ždímačkou“. Povídka je totiž zaměřená na Celaeninu ztrátu Sama, která ji pak provází celou sérií, a její následné uvěznění v Endovieru, takže emoce budou během čtení opravdu téct jako na horské dráze.

Sarah J. Maas v pěti bodech

  1. Narodila se a dětství prožila v New Yorku.
  2. V současnosti žije se svým manželem a psem v Pennsylvánii.
  3. V roce 2008 absolvovala s vyznamenáním Hamilton College s diplomem z tvůrčího psaní.
  4. Skleněný trůn, první díl série, napsala, když jí bylo pouhých šestnáct let.
  5. Svou prvotinu Skleněný trůn vydala i díky nespočtu internetových fanoušků, kteří si její knihu přečetli na stránkách, kam původně publikovala.

Krvavé ostří sérii Skleněný trůn předchází a soustředí se na příběh, o kterém mají čtenáři už svou představu, takže se na první pohled může zdát investice do této povídkové sbírky jako zbytečná. Ovšem navzdory tomu, že se čtenáři opravdu nedozví nic moc nového, co by už předem nevěděli, za to nová kniha skutečně stojí! Sarah J. Maas díky ní mohla podrobně popsat zákulisí celého příběhu a umožnit fanouškům lépe pochopit chování hlavní hrdinky po tom, co s ní dostali možnost prožít chvíle, které utvářely její cestu a teď ji pohánějí vpřed.

Zároveň se v jednotlivých povídkách čtenáři dočkají vstupů postav, které mají své místo i v pokračování. Vzhledem k tomu, že v Česku Krvavé ostří vyšlo až teď, zatímco v Americe se dočkalo světla ještě před vydáním čtvrtého dílu, my kurtizánu Lysandru už bohužel známe. Američtí čtenáři ji poprvé poznali právě v této knize, čímž měli oproti Čechům výhodu. Je opravdu škoda, že u nás povídky nevyšly tak, jak měly, ale Lysandra naštěstí není jedinou novou postavou, kterou Krvavé ostří představuje. V dalších dílech, které u nás zatím ještě nevyšly, se objeví i jiní lidé, s nimiž se Celaena střetla právě během povídek, a tak bude pro všechny čtenáře jistě mnohem příjemnější, že už budou předem vědět, jakou mají nové postavy minulost a co od nich mohou čekat.

Nová povídková sbírka přináší vše, na co jsme už od autorky zvyklí – akci, drama, emoce, čtivost a spoustu dalšího. Jediné, čeho se tu čtenáři tolik nedočkají, jsou velké zvraty, kterými se autorka proslavila. Vzhledem k tomu, že ale tentokrát popisovala příběh, který už čtenáři znají, neměla pro vytvoření šokujících zvratů moc prostoru. Stále je to ovšem Sarah J. Maas, a tak si alespoň pár překvapení na své čtenáře přece jenom připravila. Takže i když tato kniha není vyloženou nutností pro příští pokračování příběhu, pro fanoušky série se stejně stává povinností. Pro pochopení hlavní hrdinky a možnost prožít s ní další dobrodružství poslouží totiž výborně.

  • Sarah J. Maas: Krvavé ostří (Skleněný trůn 0.5)
  • CooBoo, 2017
  • překlad: Ivana Svobodová
  • 408 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
21. března 2017, Adéla Kolářová

Cealene - Krvavé ostří (s.v.)

Cealene - Krvavé ostří (s.v.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 449 Kč 404 Kč