Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak se ztratit v každodenním stereotypu, Tim Weaver: Ztracený

Weaver Tim: Ztracený

Cesty do práce jsou mnohem nebezpečnější, než se může na první pohled zdát. Obzvlášť když jezdíte do kanceláře londýnskou podzemkou. Sam Wren by o tom mohl vyprávět. Kdyby ovšem jednoho prosincového rána nenastoupil do soupravy metra, aby z ní nikde nevystoupil. Zmizel a nikdo neví, co se mu stalo.

Když vám policie nepomůže najít milovaného manžela, obrátíte se na člověka, který má s podobnými případy bohaté zkušenosti. A velmi dobré výsledky. Takovým mužem je David Raker, bývalý novinář a v současné době úspěšný soukromý vyšetřovatel. Jestli někdo dokáže rozluštit záhadu zmizelého Sama, pak je to právě on. Jenomže nejprve bude muset rozplést složitou pavučinu tajemství, která Sama Wrena obklopuje. Proč byl poslední měsíce rozrušený? Co způsobilo jeho podrážděnost a znatelný úbytek váhy? A jak do celého případě zapadá neznámý únosce gayů, po nichž zůstávají jenom rozbité žárovky na chodbě a oholené vlasy na posteli? Hlavní hrdina postupně spojuje všechny indicie vedoucí k odhalení jedné z největších záhad současné britské kriminalistiky. Otázkou zůstává, jak moc se to bude líbit policii.

Tim Weaver v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1977 v anglickém Bathu.
  2. Původně pracoval jako novinář.
  3. Debutoval románem Hon na mrtvého v roce 2010.
  4. Hlavním hrdinou všech jeho knih je bývalý novinář David Raker.
  5. V současné době má Tim Weaver na kontě již devět románů.

Tim Weaver pečlivě buduje napětí, aniž by přitom někde příliš tlačil na pilu. Jeho vyšetřovatel se systematicky seznamuje s událostmi spojenými se ztraceným Samem, a přitom se stále víc dostává k případě ostře sledovaných únosů. Což pochopitelně není nic, co by se policii líbilo. Žádný civilista se jim nemá co vrtat v případu. I kdyby věnoval mnohem větší pozornost těm detailům, které ostatní přehlédli.

Nicméně David Raker má výhodu v tom, že se zná s jistým policistou, s nímž spolupracoval již v minulosti. A přestože výsledkem oné spolupráce byla policistova mrtvá dcera, zničené manželství a kariéra, není pro Davida příliš obtížné přemluvit Colma Healyho k neoficiální kooperaci. Zatímco soukromé očko se snaží co nejdřív vyřešit současný případ, jeho policejní kolega by moc rád opět získal ztracené postavení u sboru a při té příležitosti se pomstil všem, kteří mu posledně ublížili. A to včetně kolegů a jednoho nedostatečně potrestaného vraha.

Ztracený je velmi povedeným thrillerem, v němž nechybí nic, co od podobných knih očekáváte. Napětí, strach, temná tajemství navenek spořádaných občanů, sériový vrah, bezmocná policie, organizovaný zločin a jeden velmi schopný soukromý vyšetřovatel. Děj je vystaven na poměrně nedobytné logice. Všechny postavy jsou vykresleny velmi realisticky a jejich motivy pozvolna vyplouvají na povrch, jak se hlavnímu hrdinovi postupně daří prokousávat se oběma spojenými případy.

Únosce je sice správně vyšinutý, ale zároveň stále zůstává pouhým člověkem. Proto zde nejsou žádné stereotypní hrátky na kočku a myš tolik oblíbené v některých filmových thrillerech. Snad jen závěr by si zasloužil dostat trochu víc prostoru. Když totiž dojde na známé „nic není tak, jak jsme si celou dobu mysleli,“ utne autor závěrečnou scénu v tom nejlepším. Aniž by přitom uspokojivě vysvětlil poslední velkou záhadu. Což poněkud sráží jinak velmi povedený příběh.

  • Tim Weaver: Ztracený
  • Mystery press, 2018
  • Překlad: Alžběta Lexová
  • Obálka: Jan Matoška
  • 432 stran, 379 Kč (v eshopu Fantasye již za 341 Kč)
25. prosince 2018, Tomáš R. Tokoš