Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak lvové: Král steampunkové dekadence je zpět, Petr Schink: Jak lvové

Schink Petr: Jak lvové

Petr Schink patří mezi autory, kteří prorazili steampunku cestu do Čech, a tak není divu, že když se teď tento subžánr dere na výsluní, rozhodl se tento spisovatel přiložit pod parní kotel. A přišel s dalším příběhem oblíbeného pistolníka Fastyngera van Hautena.

Jak lvové navazuje na předchozí román, a to dokonce z obou stran. Schink se totiž nechal inspirovat hollywoodskou marketingovou strategií, ale zároveň ji vyprecizoval do jemu vlastní, absurdní dokonalosti. Jak lvové jsou totiž prequelem a sequelem zároveň. Kniha totiž nabízí v podstatě dvě samostatné, i když navzájem se doplňující se linie. V té první, flashbackové, má čtenář možnost sledovat van Hautena a jeho podíl na vzniku trolích válek. Hlavní osou knihy je ale příběh z pozdější doby, který navazuje na události ze Století páry. Naštěstí linie věnovaná událostem dávno minulým nepůsobí rušivě a dokonce čtenáři přinese nejedno překvapení, které bude mít dalekosáhlé důsledky v hlavní linii.

První věc, která čtenáře praští do očí, je výrazná změna hlavního hrdiny. V momentě, kdy se ujal mladého Abelia, se z neohroženého pistolníka drsných mravů stal ustrašený opatrovník. Naštěstí alespoň ty drsné mravy Fastyngerovi vydržely, takže pořád dokáže pobavit svým cynismem. Na druhou se nám z pragmatického skoro-antihrdiny stal typický skoro-klaďas – tedy ten typ, který se sice nijak cíleně nepere za spravedlnost a záchranu světa, ale tak nějak to stejně nakonec dopadne.

Jenže je tady jeden háček. Problém je v tom, že ačkoli je příběh vyprávěn povětšinou skrze hledí Fastyngerových opakovaček, pistolník samotný se nechá v podstatě celou dobu jenom vláčet dějem, místo aby byl jeho aktivním tvůrcem. Ne že by pokus o ozvláštnění příběhu zmrzačením hlavního hrdiny už v úvodní kapitole nebyl zajímavý, ale čeho je moc, toho je příliš, protože Fastynger se nevzpamatuje až do závěrečné bitvy. A i ta by se bez něj bez problémů obešla.

Petr Schink v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1979 v Ostravě.
  2. Upozornil na sebe především v povídkové soutěži Ikaros, svými texty v tehdejším časopise Ikarie a svou první vydanou knihou Špinavá práce, jejímž hrdinou je právě Charlie Parker.
  3. V roce 2006 se jako osmý zapojil do projektu John Francis Kovář se svým svazkem Kalibr .45, zasazeném do prostředí Divokého Západu.
  4. V roce 2010 vydal knihu Století páry s neméně drsným hrdinou, pistolníkem, nájemným ochráncem i zabíječem nestvůr Fastyngerem van Hautenem. Na rozdíl od ostatních knih se tato však odehrává ve steampunkovém prostředí a patří mezi autorovy čtenářsky nejúspěšnější.
  5. V roce 2011 mu vyšla gangsterka Vylévání krve, jež se měla původně jmenovat Návrat ztraceného syna. Přejmenována byla zřejmě proto, že o krev tam jde ještě o něco více, než o rodinné shledání.

Na druhou stranu o to více prostoru dostanou ostatní postavy. Neobvyklou mocí obdařený Abelio, fanatický vědec doktor Janus a ve flashbackové linii naivní revolucionářka a zároveň Fastyngerova femme fatale Myrtle. Příběhu rozhodně neškodí, že se na parou zastřený svět čtenář podívá i jinou optikou.

Ve svém novém díle se Schink rozhodně nedrží při zdi, naopak oproti přízemnímu každodennímu chlebu pistolníka sledujeme zápletku epických rozměrů. Defilují hromady šílených metafyziků a snad ještě šílenějších industriálů, prastaré proroctví, trolové zmutovaní do neuvěřitelných podob a rozměrů, mýtické bytosti a obří parní roboti. Navíc se to všechno mezi sebou navzájem mele za spektakulárních efektů v epickém akčním závěru. Ovšem Schink se utrhl z řetězu i při vymýšlení čím dál tím dekadentnějších a odpornějších vynálezů a magických praktik. Originální nápady zde rozhodně nechybí, ale knize by neuškodilo, kdyby ubylo extravagance a kdyby byla účelněji zakomponována do příběhu.

I když v konečném důsledků celá kniha stojí na otřepaném ději a hlavní hrdina se ním jen tak mimochodem potácí, je to všechno zabaleno do velmi podařeného kabátku. Zajímavý svět plný parní techniky i kouzel, cynický humor a hromada šílených nápadů dokážou nový počin Petra Schinka katapultovat nad obyčejnou drsnou školu v steampunkovém hávu. Ale pozor, rozhodně nejde o čtení pro útlocitné povahy.

  • Petr Schink: Jak lvové
  • Epocha, 2015
  • Obálka: Jan Doležálek
  • 392 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
28. listopadu 2015, Jan Červenka

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Jak lvové

Jak lvové
299 Kč 269 Kč