Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Já, Finis: Když záchrana lidstva spočívá v rukou malých kluků, Václav Dvořák: Já, Finis

Dvořák: Já, Finis

Na planetě Zemi dochází k mizení téměř všech zástupců mužského pohlaví, a to jakmile dovrší svých osmých narozenin. Stejný osud nyní čeká bratra hlavního hrdiny a situace vůbec nevypadá pro rodinu vesele. Podaří se Petrovi zachránit svého sourozence, a přitom spasit i osud celého lidstva? Václav Dvořák je zpět s dalším povedeným příběhem určeným (nejen) pro dětské publikum.

Petr, hlavní hrdina románu Já, Finis, je jedním z mála chlapců, kterým se podařilo dovršit osmých narozenin bez toho, aby nenávratně zmizeli ze Země. Existuje totiž pravidlo, že jakmile do tohoto věku některý z kluků dospěje, beze stopy se vytratí. Nikdo neví kam a proč, ale všem musí být jasné, že to nevěstí nic dobrého. Petr má štěstí v neštěstí v tom, že disponuje jistou oční vadou, a stejně jako ostatní kluci s fyzickou indispozicí zůstal tomuto osudu ušetřen.

Jenže nyní se blíží osmé narozeniny také jeho malého bratra a Petr je odhodlaný udělat cokoli proto, aby svého sourozence zachránil. Když se blíží ona osudná noc, podaří se mu díky jeho citlivým očím zahlédnout přízraky, které chlapce kamsi unáší, ale nedokáže tomu zabránit. Stejný osud ovšem čeká také bratra jeho nejlepší kamarádky a tentokrát bude Petr připraven.

Vše proběhne v zásadě podle plánu a hlavní hrdina skončí na místě, kam mizí všichni chlapci. K jeho děsivému zjištění jde ale o velmi nehostinné místo, z kterého bude nesmírně obtížné se vrátit domů, a to i za předpokladu, že není tak úplně jediným uprchlíkem.

Temný svět plný nebezpečí na každém rohu

Já, Finis představuje v pořadí druhou knihu určenou pro malé čtenáře z pera Václava Dvořáka. Tou první byl sci-fi román Písečníci a bludný asteroid, v kterém nás autor vzal do velmi zábavného světa jedné vesmírné akademie. Byť se tehdy nevyhnul podobnostem s jedním známým dílem, šlo o opravdu povedený a nesmírně čtivý počin. Já, Finis však nenavazuje na tuto sérii, ale jde o samostatné dílo se zcela novým hrdinou a zcela novým světem.

Václav Dvořák v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1976.
  2. Působí jako docent na Technické univerzitě v Liberci.
  3. Na své prvotině Píseční a bludný asteroid pracoval 5 let.
  4. Její pokračování s podtitulem Probuzení krále právě vychází.
  5. Všechna svá díla si vydává sám a všechna obsahují povedené ilustrace.

Ten působí o poznání temnějším dojmem a děj nakousává i některá složitější témata, která místy připomínají zápletku z Goldingova Pána much. Byť zde jde o podstatně mírnější verzi uzpůsobenou pro dětské publikum. I tak ale nebude o děsivé okamžiky, které místy pokoušejí minimální věkovou hranici, nouze. Sám o sobě je načrtnutý svět natolik nehostinný, že rozhodně nejde o místo, do kterého byste se toužili navrátit. Stejně tak zde nenaleznete ani větší množství vedlejších dějových linií. Vše se jednoduše točí kolem hlavního tématu, a tím je přežití na nepřátelském místě, a to bez jakékoli pomoci od dospělých.

Dojde k záchraně lidstva?

Hlavního hrdinu Petra vykresluje autor uvěřitelným způsobem a snadno se dokážete vcítit do jeho obav, které navíc umocňuje skutečnost, že ho ostatní vidí jako jedinou možnou spásu. Což by bylo dost i na podstatně odrostlejší postavu. Sympatické na tom vše je, že Dvořák svého protagonistu popisuje velmi lidsky a nebojí se ukázat všechny jeho slabosti. Díky tomu se s ním dá velice lehce ztotožnit, a jde tak o dílo, které může být pro malé kluky velkým přínosem. O něco složitější to má publikum dívčí – nejde o to, že by hrdinové byli v podstatě jen kluci, to samotné asi ničemu nevadí, jako spíše o výsledné odhalení důvodu, proč dochází k únosu jen dětí mužského pohlaví, které může být pro malé čtenářky poněkud demotivující.

Já, Finis představuje napínavé a místy trochu strašidelné dobrodružství skupiny kluků, kteří se snaží splnit dva nesmírně složité úkoly – zachránit lidstvo a přežít. Jejich cesta se skládá z povedené akce a dojemných momentů, které vás nutí otáčet stránku za stránkou. To vše navíc provází velice povedené ilustrace Jakuba Cenkla. Byť zde na čtenáře nečeká fascinující epický fantasy svět, jako dobrodružný román o přežití slouží Já, Finis velice dobře.

  • Václav Dvořák: Já, Finis
  • Václav Dvořák, 2020
  • Ilustrace: Jakub Cenkl
  • 290 stran, 379 Kč
2. září 2022, Adéla Košařová