Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ivan Svoboda nabízí jednoduché povídky k ukrácení dlouhé chvíle, Ivan Svoboda: Letmé polibky nebes

Svoboda: Letmé polibky nebes

Vždy je dobré mít po ruce nějakou tu záložní literaturu pro případ, kdyby oči četly, ale mysl si potřebuje odpočinout. Přesně tohle splňují Letmé polibky nebes.

Navzdory promo textu popisující tyto příběhy jako zdánlivě jednoduché a nekomplikované, nic v následujících povídkách není doopravdy složité. Všechny jsou si více či méně podobné a nabízí dostatek písmenek k zabití nudy. A též i jistou dávku tajemna, jsou-li čtenáři ochotni zapojit vlastní představivost a domyslet si důsledky jednotlivých zápletek. Žádný z příběhů nicméně takovou aktivitu nevyžaduje. Stačí se jen pohodlně usadit, vypnout a číst.

Ivan Svoboda v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1942 v Praze.
  2. Více jak deset let psal skeče pro přední české herce v redakci zábavy Československého rozhlasu.
  3. Po roce 1989 pracoval v několika nakladatelstvích (například Pressfoto).
  4. Od roku 1995 působil jako výtvarník.
  5. Nakreslil desítky omalovánek a her pro děti.

Muž u ohně popisuje jedno zvláštní setkání dvou pozemšťanů, kteří utekli před zkázou svého světa. Shodou okolností jsou oba Češi a mají spoustu témat, která se dají probrat v exotickém prostředí neznámé planety. Důvody vedoucí ke zkáze Země jsou zde upozaděny filozofováním ne nepodobným debatám nad pátým pivem. Tajemství nového domova spolu s náznakem podivné hrozby na konci pouze lehce dokresluje atmosféru.

Jak to naopak dopadá, když Zemi navštíví zástupci mimozemské civilizace, ukazuje Řidič modrého kabrioletu, který se ničemu nedivil. Autor čtenářům nedává příliš prostoru k tomu, aby se na rozdíl od hlavního hrdiny divili. Děj sleduje vzpomínání spolujezdce, z nějž se jakoby náhodou vyklube mimozemšťan na cestě domů. A pokud něco obhajuje stoicismus ve světle neznámých jevů, pak je to tato povídka. Ať se totiž děje cokoli, neděje se vůbec nic.

Akvárium je příběhem úspěšného muže, který nakrátko navštíví svou vlast a docela náhodou potká svého bývalého kolegu, který vzdor obrovskému vědeckému potenciálu vypadá sešle, zničeně a každým coulem jako někdo, komu osud nepřál. Postupem času se ale hlavní hrdina dozví, jak moc nebezpečný je zneuznaný génius. A proč je nebezpečné příliš podléhat nostalgickému vzpomínání.

Před zneužíváním moderních technologií varuje Utrpení mladé Adlerové. Tato dcera geniálního vědce žije dočasně na odlehlém ostrově a kromě plavání, opalování se a občasného flirtu s návštěvami sní též o budoucí vědecké kariéře. Jenomže při své smůle se slečna Adlerová stane svědkyní podivného vojenského experimentu, který se z neznámého důvodu odehrává na stejném ostrově. Naštěstí pro všechny je toto utrpení poměrně krátké a větší hrůzu vzbuzuje zapojení vlastní fantazie.

Letmé polibky nebes jsou knihou do čekáren a zastávek veřejné dopravy. Krátké povídky umožňují čtenářům skočit v čase dopředu a opět se věnovat svým každodenním činnostem, aniž by tím utrpěla jejich pozornost. Není zde prostor pro ztotožnění se s hlavními hrdiny, kteří sami působí jako pouzí pozorovatelé a komentátoři. Autorovi se podařilo do těchto obyčejných textů propašovat náznaky tajemna a nebezpečí neznámých technologií, a přesto ani trochu nenarušit celkovou jednoduchost vyprávění. Bylo by chybou hledat zde víc než pouhou příležitost k ukrácení několika dlouhých chvil. Což ale neznamená, že tato kniha neplní svůj účel.

  • Ivan Svoboda: Letmé polibky nebes
  • Petrklíč, 2021
  • Obálka: Radka Kulhánková a Pavel Štědrý
  • 153 stran, 269 Kč
11. srpna 2021, Tomáš R. Tokoš