Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Iustus, část první

Moudrý: Iustus 1

Martin Moudrý: Iustus 1

Potkali jste ho někdy? Muže v šedém obleku s očima staršíma než čas? Ne, myslím že ne. To už byste totiž byli mrtví. Byl strašlivější než Smrt, hrozivější než věčnost a nesmiřitelnější než celá Devátá sféra dohromady. Ale nic netrvá věčně. Teď se smí jen dívat. Na tupé ovce, v něž se změnilo Hospodinovo stádo. Na zlo, nenávist a hnilobu prosakující světem. Má to všechno jako na dlani a trpělivost nikdy nepatřila k jeho silným stránkám. Nechtěl bych být ve vaší kůži, vážně ne. Protože tenhle svět… se ZMĚNÍ.

„Ne, prosím, ne!“
Vím, co jsem si slíbila. Vím, že jsem chtěla, aby si mysleli, že se mi to líbí.
Nemůžu.
Ne, když jsem nahá.
Ne při pohledu do těch prázdnejch děr, co mají místo očí.
Zabijou mě.
Nejdřív mě budou mučit, potom mě zabijou.
Vím to úplně jistě a s tím vědomím nedokážu přemejšlet, nedokážu nic hrát, nedokážu vůbec nic. Jen brečet a prosit.
„Prosím!“

„Seš nádherná, miláčku,“ šeptá mi jeden z nich do ucha. „Máš ty nejhezčí kozičky, jaký jsem tenhle tejden viděl. Víš, jednou jsem holce na bradavky připnul žabky vod záclon. A pak jsem je pomalu zahřejval benzínovým zapalovačem. Takhle jsem ječet holku snad nikdy neslyšel. Ani při sebeskvělejším šuku. Chtěla by sis to zkusit?“
Chtěla bych si to zkusit?
Chtěla bych?
Chtěla?
Chchchchch…
Au.

„Je stydlivá. Naše stydlivá veverka. Určitě se nemůže dočkat, se dívej, jak z ní teče pot. Je tak vzrušená, že ani nemůže mluvit. Viď, koťátko?“
„Nu… mám-li být upřímný, pak ano. Opravdu se docela těším.“
Ne. Ani z úst atraktivní nahé dívky se můj hlas neposlouchá vůbec příjemně.

Je přímo ostudné, že ani bytost mého formátu nedokáže ve skutečnosti natáhnout čas. Na světě je tolik zla, tolik násilí, že se to prostě nedá stíhat. Na druhou stranu by bylo čirým bláznovstvím neužít si kvůli práci trochu zasloužené zábavy.
„Tak co bude, pánové? Mám tady čekat snad do rána? Mluvili jste přece o výprasku! Tak ať už máte kalhoty dole!“
„Hele, volové, vono jí snad přeskočilo!“ směje se hranoloidní svalovec s módně nagelovanou pěšinkou. Ostatní kumpáni se přidávají.
Na lidech mne fascinuje, jak se dokáží bavit i pár okamžiků před smrtí.
„Myslím, že se pleteš, princezničko, ten vejprask dostaneš ty,“ sklání se k mému dočasnému tělu druhý výtečník. Sice o půl hlavy menší, méně robustní, ale zato s poměrně vkusným účesem. V těchto časech věc nevídaná.
„Promiňte, pánové,“ krčím zamyšleně čelo. „Ale myslím, že nechápete jednu věc. Až do této chvíle jste se bavili vy. Myslím, že v rámci rovnoprávnosti – a já věřím, že žijeme v rovnoprávné společnosti – tedy v rámci rovnoprávnosti by bylo vhodné, abych si užila také já. Nemyslíte? Hoši?“
Ten třetí se přestává usmívat. Vytahuje z klopy špendlík a v očích se mu zračí něco, co jsem byl zvyklý vídávat ve zřítelnicích bytostí jiného formátu.
„Fajn pusinko, seš vtipná. OK. Zasmáli jsme se. Ale jestli ještě jednou promluvíš bez dovolení, tak ti tímhletím trochu sešpendlím pusinku. Nechci tě nějak vovlivňovat, ale prej to dost bolí.“
„Bolí? A bolí to víc, než když ti někdo utrhne moudí?“
„Co?“
Někdy je nejlépe odpovědět názornou ukázkou.
Trhl jsem štíhlou, bolestivě napnutou paží.
Přetržený konec prádelní šňůry s prásknutím prorazil zvukovou bariéru.
Mé prsty se sevřely kolem zmíněné části anatomie.
Muž se špendlíkem zaječel.
Kamarádi ztuhli.
„Teď se dobře soustřeď,“ usmál jsem se. „Na svou otázku pořád očekávám odpověď.“
Pak to chvíli nebylo ale vůbec hezké na pohled.

„Poučné, což?“ pohodil jsem si v zakrvácené ruce urvanými varlaty, až to mlasklo.
„Co… co seš zač?“ vykoktal ten s nožem.
Je zajímavé, jak se nakonec všichni ptají na totéž. Ne, vážně si nemyslím, že by za tím byla nějaká převratná inteligence. Spíše půjde o nějakou dědičnou vlastnost, něco, co si tyto bytosti nesou ve vlastních genech. Ve chvíli, kdy pohlédnou smrti do očí, snaží se všemi možnými způsoby pochopit, co se to za okamžik stane. Nezáleží na tom, že si svůj poznatek odnesou do hrobu. Nemohou konat jinak. Byli tak stvořeni.
Proto v takových okamžicích – z úcty k tomu, kdo je stvořil – odpovídám vždy po pravdě.
„Loki. Jmenuji se Loki.“
„Teď, Mates!“
Ano. Občas je rezignace a zvědavost tím posledním. Mnohem častěji pak přijde ještě agrese.
Oba mladíci se proti mně vrhli. Zkušeně, jako praví bojovníci této doby. Prudce, rychle, synchronizovaně.
Už to jistě museli dělat stokrát. Proti mnohem nebezpečnějším protivníkům, než je šedesátikilová žena.
Ale já jsem Loki.

V jednom okamžiku jsem tam stál.
V tom druhém už ne.
Nůž zmizel muži z pevně sevřené pěsti i s několika prsty, stěna ložnice explodovala výbuchem omítky, jak jsem se od ní odrazil.
Jistě, je to zbytečné, předvádět vrcholné umění boje proti takovým nedochůdčatům.
Ale občas to pobaví.
Má bosá noha prosvištěla útočníkovým kolenem, loket se zabořil doprostřed páteře, palcem a ukazovákem levé ruky jsem ho ještě v letu popadl za pravé rameno.
Když se to udělá dobře, je to děsivě efektivní.
Mládenec se rozlétl na kusy.
Zabrzdil jsem ukázkovým smykem, až po kolena zahalen dýmem z hořících parket. Druhý mladík – ten, kterého jsem se ani nedotkl – se teď rozhlížel v dešti tvořeném součástmi svého kamaráda.
Když mu přímo pod nohy dopadla hlava připojená odhalenou páteří ke kompletní levé paži, pomočil se hrůzou.
„Zajímavé, že?“ vyhnul jsem se padající ledvině, která se konečně rozhodla odlepit od stropu. „Člověk by snad ani neřekl, kolik neřádstva lze najít v jednom lidském těle.“
Poslední, až na chorobné třeštění očí, nereagoval. Moderní účes mu jihl pod stékající krví, moč mu z bot crčela dírkami pro tkaničky a třásl se tak, až ten dobře metrový kus tlustého střeva visící mu kolem krku vypadal jako docela čilý škrtič.
„Ne. Ne. Ne. Ne. Nezabíjejte mě!“ podařilo se rozklepanci konečně vykoktat poslední slova svého života.
„Zabít tě?“ sehnul jsem se k vykastrovanému šťastlivci pro speciální opasek.
„Nemám v úmyslu tě zabít.“
Na mladíkově tváři se rozlil takový výraz nevěřícného štěstí, až na chvíli připomínal malé, docela nevinné dítě.
„Nejdřív.“
Slzy. Ano. Na slzy jsem zapomněl. Když dojdou otázky, když se vyčerpá agrese, objeví se občas slzy. Někdy jako výraz lítosti nad spáchanými činy, většinou jako vyjádření zoufalství nad tím, že vlastní život končí. Dokážu s neochvějnou jistotou rozeznat, kdy se jedná o který případ. Občas slzy chápu, občas jim rozumím.
Nedojímají mne však nikdy.

4. března 2010, Martin Moudrý

Diskuze k článku

Ad Iustus
HEX - 06. 03. 2010 11:38

Ukázka z Konce křížů byla z celé knížky to nejlepší, zbytek byl tragedie. Takže dvakrát se nachytat nenechám.
RE: Ad Iustus
FrK - 10. 03. 2010 13:55

Ani mi nemluv. Konec křížů bylo peklo. Nechal jsem toho po sto padesáti stranách a to jsem schopný většinou dočíst do konce i nejhorší slátaniny.
RE: RE: Ad Iustus
Jimm98y - 18. 03. 2010 23:24

Náhodou Konec křížů byl dobrej, přečetl jsem ho dokonce dvakrát - kdy bude tohle oficiálně dostupné i v ČR?
Good Advice On Deciding On Software Download
FrankJScott - 22. 04. 2023 17:46

In reply to the lady asking about diskinternals serial key, coreldraw 2020 crack serial number, inkscape free download, bluebeam crack keygen, spss 28 keygen, foxit reader editor full crack, I highly recommend this helpful resources about software keygen crack forum or smadav pro crack, sam broadcaster 4.2 2 free download full version crack, picasa free download, idm download with crack 64 bit 2021, idm crack download 32 bit, avast download, on top of this my latest blog post about software keygen hack url on top of ulead video studio 10 free download full version with crack, wondershare recoverit full version free download, 4k video downloader crack download, outbyte driver updater crack, avg antivirus free download for windows 7, download wondershare recoverit full crack, alongside all this more on free software download details which is as good as sony vegas free download, autocad 2006 free download with crack, download 4k video downloader crack, video converter free download, x video converter ultimate 7 serial key download, peachtree accounting software free download with crack, on top of going here about software keygen hack link on top of paint free download, latest adobe reader, minitool partition wizard old version, ms office 2022 free download, windows 7 free download, amibroker download crack, alongside all this find about software keygen crack blog not to mention sony sound forge pro 11 full crack & keygen, coreldraw 2022 download cracked, foxit pro crack, diskinternals serial key, idm serial key, cyberlink powerdvd 20 ultra crack download, and don't forget find out more about free software keygen info which is about youtube downloader for windows 7 64 bit, preactivated software free download, sketchup 2022 download with crack 64 bit, winx youtube downloader mac, winrar 64 bit windows 7, any video converter old version, as well as this recommended site on software keygen crack link alongside all ifun screen recorder download, winzip 26.0 keygen, acronis true image free download with crack, planswift free download with crack, download archicad 16 full crack 64 bit, winrar for windows 10 64 bit, as well as this the full report on free software crack url alongside all microsoft excel crack free download for windows 10, open source software download, apowersoft screen recorder download, clickteam fusion 2.5 developer crack download, ms office 2022 free download, adobe xd download free for windows 10, alongside all that guy on software free download url not to mention spss free download crack, free pc software cracked, vmware fusion keygen mac, obs studio free download, crack free download, changed free download, which is also great. Finally, have a look at this full report for software free download tips with deep freeze windows 10 full crack, foxit reader pro full crack, ashampoo winoptimizer key, download fl studio 12 32 bit full crack, adobe photoshop cs3 crack 64 bit, filmora x crack free download, for good measure. Check more @ Best Suggestions On Considering Software Download 3216c12

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).