Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Inkoust, kov a sklo: Když slova mají moc ničit i tvořit, Gwendolyn Clareová: Inkoust, kov a sklo

Clareová Gwendolyn: Inkoust, kov a sklo

Elsa se narodila a vyrůstá ve Veldaně, která se na první dobrou podobá jakémukoli státu z našeho starého kontinentu až na to, že zdání klame. Její domov je stvořen z několika inkoustových čar, kterým vdechla život její matka, jež ho neustále mění a přetváří k dokonalému místu pro živobytí. Dívenka pomalu přebírá své vrozené vlohy a po čase se stane stejně schopnou jako její rodič, ale štěstí netrvá věčně. Iluze ráje a bezpečí musela nutně jednou pominout. Maminka, která byla dospívající mladé ženě nejbližší ze všech, je unesena a nikdo neví, kde je jí konec.

Děvče je nuceno opustit dvojrozměrnou domovinu a vydat se do viktoriánské Anglie, aby se pokusila vypátrat vazby, které zde měla její matka. Avšak nepídí se po ní jen ona, v patách jsou jí i členové řádu, kteří mají ovšem jiné priority, než jsou život a zdraví její příbuzné. El je nucena hledat si spojence na místě, kam by sama dobrovolně nikdy nepláchla. Země je plná nejen krásný zákoutí, ale i temných intrik, jejich rozplétáním však nemůže strávit nepřeberné množství času, protože hodiny tikají a zítra už může být na hrdinství pozdě.

Gwendolyn Clare v pěti bodech

  1. Zaměřuje se na fantasy a sci-fi žánr.
  2. Svým debutovým románem Inkoust, kov a sklo prorazila na mnohé mezinárodní scény.
  3. Její poezie získala nominaci na prestižní Rhysling Award.
  4. Má bakalářský titul v oboru ekologie, BS v geofyziky a doktorský studijní program v oboru mykologie, který doplňuje její kolekci akronymů.
  5. Ráda snoubí práci a cestování.

Inkoust, kov a sklo je jednou z těch knih, která má potenciál nalákat čtenáře zejména na do detailů vyšperkovanou anotaci v kombinaci s nádhernou obálkou. Už žánrově je tento kousek poněkud specifický, jelikož steampunk s fantasy prvky není zrovna něco, co by se v českých luzích a hájích těšilo velké oblibě. Za všechny případy hovoří nevydání celých sérií Etikety a špionáže či Arabely z Marsu.

Vyprávění ve třetí osobě, které dílu vévodí, je určitě zdařilým uchopením celé příběhové linie, jež se primárně soustředí na umění vytvářet nové reality, což je vděčné téma samo o sobě. Minoritně se budete točit kolem hlavní hrdinky, která chce svým věrným posluchačům odvyprávět svoje svízele, ale vzhledem k tomu, že se jedná o vcelku milou slečnu, tak s tím nebudete mít problém. Možná je to právě stylem psaní, možná i námětem, ale knížka se vám doslova ztratí pod rukama a za pár chvil budete mít dočteno.

Rozhodně je zde patrný záměr utvořit klasickou trilogii pro mladé dospělé, která jim nabídne všechno, co od ní očekávají, a to včetně romantické zápletky, vztahových strastí i pořádné dávky dobrodružství, která je zvedne ze židle. V tomto ohledu se jedná o starý dobrý profláklý vzorec, jež ve většině případů funguje dokonale a bez jakýchkoli zádrhelů.

V kostce řečeno, Inkoust, kov a sklo představuje titul s nadějným rozjezdem, svižným středem a šokujícím, leč mírně předvídatelným zakončením. Jestli chcete něco lehčího, co spolehlivě zabaví, ale přitom neurazí, tak směle do toho.

  • Gwendolyn Clareová: Inkoust, kov a sklo
  • CooBoo, 2019
  • Překlad: Magdaléna Stárková
  • 336 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 299 Kč)
2. června 2020, Anastasja Višťalová

Inkoust, kov a sklo

Inkoust, kov a sklo
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč