Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Inferium II: Roman Bureš se vrací do brutálního pekla, i s historickými vsuvkami, Roman Bureš: Invaze (Inferium II)

big_invaze-hHO-492317

Talent Romana Bureše se nezapře. Vše původně začalo povídkou O lidském dobytku z antologie Ve stínu Říše, ta měla ovšem takový potenciál, že ji autor rozpracoval do velmi vřele přijatého románu Inferium. Po přibližně třech letech přichází opět s dalším rozšířením celé idey v podobě druhého dílu Inferia – třebaže mezi jedničkou a dvojkou je hned řada rozdílů. Autorovy fanoušky ale rozhodně nezklame.

Na zemi i v Pekle uběhlo přibližně dvacet let. Napůl člověk a napůl démon Rónan, který na konci prvního dílu odcházel zpět do světa smrtelníků, se potloukal po Americe a prožíval tamější padesátá a šedesátá léta. Do chvíle, kdy ho zavolal na Satanův pokyn chřadnoucí démonský kněz Leviathan. V Pekle totiž začala dospívat někdejší holčička Amálka a její čím dál tím delší přítomnost v Inferiu začala vychylovat váhy přirozenosti do takové míry, že Satan musel rozhodnout o jejím návratu na zem. Situace se ovšem chystá využít i Nebe – zatímco prvnímu protržení pekelné blány během nacistických zvěrstev přihlíželi andělé nečinně, do druhého pokusu by rádi sami zasáhli. A to v podobě rozsáhlé invaze do Pekla.

Nebe, peklo, ráj?

Úvod tohoto článku neklame. Roman Bureš se vrací do známých kulis, avšak spíše než pokračování víceméně uzavřeného příběhu z jedničky zde nabízí další rozpracování celého fiktivního světa. Zatímco první díl stavěl na originálním popisu Pekla a jeho střetu s nacisty v prostředí hrůz koncentračního tábora, ve dvojce se ohnisko vyprávění posunulo. Lidský svět o dvacet let později již nenabízí tak intenzivní téma jako nacismus, a tak se autor nesoustředí jen na jednu lokaci, nýbrž nechává hrdiny cestovat mezi gangy prostoupenými USA, Prahou roku 1968, přísně katolickým Irskem či komunistickou východní Asií. A protože rozptýlené lidstvo již není ideální nepřítel, proti silám Pekla staví Bureš tentokrát Nebe.

Roman Bureš v pěti bodech

  1. Rodák z Kladna, v jehož okolí dodnes s rodinou žije.
  2. Počátky jeho literární kariéry se datují do roku 2012, kdy začal postupně psát povídky.
  3. Jeho dosud nejrozsáhlejším dílem je sci-fi trilogie Propast času, jež pojednává o vysokoškolačce Toně, která zjistí, že za jihočeskými humny se objevila anomálie časoprostoru a vedle sebe tu existují římští legionáři i tanky z druhé světové.
  4. Kromě fantastických románů píše i historickou fikci z dob antiky, kam patří knihy Legionář, Zuřící lev či Leon.
  5. Mezi jeho vášně patří kromě psaní i cestování, antika a bojové sporty.

Fanoušci autora již jistě čekají, že i na něm si smlsnul a je tomu vskutku tak. Stejně jako démoni, i andělé považují lidstvo za negramotné opice, jen s tím rozdílem, že zatímco démoni připravují hříšníkům nekonečná muka, andělé zavírají zesnulé do ohrad a snaží se je činit šťastnými, aby jejich pozitivní energii mohli stáčet a používat jako hnací sílu své civilizace. Demokratické republice Nebe však momentálně hrozí změna systému – nekonečný zápas dvou nesmrtelných politických protivníků možná nahradí krutovláda jednoho válkychtivého anděla, který by rád ovládnul Peklo. Jednoduché to ovšem mít nebude, démoni se totiž více než poučili ze svého střetu s nacisty.

O Satanově potenci

Z řádků výše vyplývá, že autor se ve své svérázné vizi Nebe a Pekla tentokrát vyřádil ještě víc než minule, odtud ostatně plyne i úctyhodná délka svazku, který se svými téměř sedmi sty stranami v rozsahu hravě překonává jedničku, která měla zhruba jen dvě třetiny jeho délky. Zároveň se ale mění i nálada vyprávění – zatímco první díl byl akční smršť okořeněná zajímavými postavami a originálním světem, zde akce ustupuje do pozadí a přenechává spíše prostor autorově fantazii a také očividné alegorické kritice řady pozemských zřízení. Přímé i nepřímé popisy Nebe, Pekla i země si vybraly svou daň, a tak mnoha čtenářům může připadat druhý díl zbytečně nabubřelý co do detailů. Zároveň však platí, že kniha neztrácí na své čtivosti, díky níž stránky s velkou sazbou utíkají raz dva, takže rozsah svazku nakonec vůbec není tak děsivý, jak se mohlo zpočátku zdát. V tomto světle nakonec závěr knihy působí vlastně trochu uspěchaně, jako kdyby redaktorova ruka nedokázala vyškrtat méně podstatné pasáže v průběhu vyprávění a místo toho autorovi přikázala to rychle ukončit.

Třebaže tak někteří čtenáři mohou mít nutkání odložit knihu v průběhu čtení, vyplatí se vydržet a užívat si fascinaci autorovými neotřelými nápady a další rozvedení osudů zajímavých hlavních hrdinů, byť s menším množstvím akce. Autor tu opět dokazuje, že je jedním z nejzajímavějších hlasů současné tuzemské fantastiky, s narůstajícím počtem jeho svazků navíc stoupá i množství tváří, které čtenářům nastavuje, a svět Inferia mezi nimi rozhodně patří mezi ty nejlepší. Ačkoli je i druhý díl poměrně jasně uzavřen, obsahuje zmínky, na nichž by se případně dal založit i ještě poslední, třetí díl. Nepředbíhejme ovšem a vychutnejme si prozatím napřed pořádně Invazi. A propos, už jste četli o tom, jak Satan začal mít problémy s potencí? Některé autorovy nápady jsou prostě k popukání.

  • Roman Bureš: Invaze (Inferium II)
  • Epocha, 2022
  • obálka: Žaneta Kortusová
  • 680 stran, 450 Kč (v e-shopu Fantasye již za 405 Kč)
5. února 2023, Jan Nohovec

Infernum 2 - Invaze

Infernum 2 - Invaze
Vložit do pytle na zboží  Koupit 450 Kč 405 Kč