Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Indy v sukních a s blasterem, Kolektiv autorů: Doktorka Aphra a enormní zisk – Já pán, ty pán

big_doktorka-aphra-a-enormni-zisk-ja-pa-5Lm-494816

Doktorka Aphra na Hrad, do seriálů, do filmů samostatných i těch s epizodními čísly! A než k tomu všemu dojde, alespoň do co největšího množství komiksů! Celý svazek věnovaný téhle postavě je doslova pohlazením po duši. Připravte se na tu nejzběsilejší jízdu v předaleké galaxii.

Svazek Doktorka Aphra a enormní zisk – Já pán, ty pán končí tam, kde předchozí kniha věnovaná téhle morálně nejednoznačné archeoložce skončila. Naše oblíbenkyně má v rukou pradávný artefakt s duší lehce pomateného Jedie a snaží se ho co nejvýhodněji zbavit. Mezitím pevně doufá, že její bývalý zaměstnavatel, který si vybudoval pověst na vraždění jedijských mláďat a ničení planet, nepřijde na to, že je Aphra stále naživu. Snaží se smáznout dluhy různého druhu, které má u těch nejzběsilejších zabijáků v galaxii. A dojde i na romanci, přesně takovou, jakou byste od Aphry čekali.

Představte si Indianu Jonese na tripu, se spoustou barevných obrazů a ještě barevnějších mimozemšťanů. Vyjde-li vám z toho Han Solo, nejste daleko od pravdy, nicméně Solo byl na rozdíl od Aphry vždycky dobrák do morku kostí, jakkoli se to snažil zakrýt chlapáckými řečmi. Doktorka sice není úplně bídák, ale že by třeba trpěla nějakou měkkosrdcatostí vůči rebelům a měla zábrany je zneužít ve svůj prospěch, to tedy rozhodně ne.

Vykopáváme na aukci plné těch nejnebezpečnějších zástupců starwarsovského podsvětí, s nevyzpytatelně zákeřným zlem mezi nimi a odtamtud už jen zrychlujeme. Imperiální křižníky, výbuchy vesmírných stanic, Darth Vader i Hera Syndulla… nestaví, nestaví, vůbec nikde nestaví, a když Aphře nevyjde jeden plán, za zběsilého trysku vymyslí další, ještě šílenější a neproveditelnější.

Plány! To je to, co tuhle šílenou jízdu povyšuje na opravdový zážitek! Ona se sice Aphra od počátku tváří, že reaguje a improvizuje (a taky že ano), jenže na pozadí se jí nějak daří být vždy tři kroky před ostatními, schovávat plány v plánech jiných plánů, bezchybně využívat charakterových vlastností a motivací svých (dočasných) spojenců i nepřátel… a když vidíte, jak do sebe o 30 stran později zapadne něco, co se lehce naznačilo, je to pořádný WOW okamžik, byť není tolik času si ho užít, protože Aphra si jen setře pot z čela, že žije zase o chvilku déle a běží dál…

Těchto okamžiků je kniha plná. Scénáristé se tentokrát opravdu vyřádili, daří se jim překvapovat, dojímat, rozesmávat, stále znovu a znovu, dokud se kolo nedotočí do poslední stránky a čtenář nesmekne pomyslný klobouček.

V recenzi na svazek o Kylu Renovi jsem psal o tom, že se skvělými příběhy nemá tahle komiksová série problém, ale že takové potřebují neméně skvělé postavy, aby fungovaly. Tentokrát vše sedí na sto procent.

Doktorka Aphra, dámy a pánové… Snad brzy na shledanou!

29. listopadu 2022, David P. Stefanovič

Star Wars 11: Doktorka Aphra a enormní zisk - Já pán, ty pán

Star Wars 11: Doktorka Aphra a enormní zisk - Já pán, ty pán
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč