Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I ve světě plném zoufalství lze nalézt něco, za co stojí bojovat, Ed McDonald: Černé křídlo (Znamení havrana 01)

McDonald Ed: Znamení havrana 01: Černé křídlo

Válka s Hlubokými králi skončila téměř před stoletím. Lidstvo tehdy na pokraji nemilosrdné porážky zachránil Stroj, vynález Bezejmenných. Ničivá zbraň, která odrazila útok mocných nepřátel a rozprášila jejich jednotky, však po sobě zanechala nesmazatelný šrám. Tak vzniklo Strádání, rozlehlá, zničená země, která se hemží nebezpečnými tvory a je nasáklá mocnou magií. Do této ponuré části světa se již léta vydává lovec odměn Ryhalt Galharrow. Tentokrát však dostane úkol, který ho zaplete až po krk do sítě intrik, z nichž není cesty ven.

Ryhalt se svou bandou podivínů vydává do Strádání, aby za nemalou odměnu odchytl skupinku zběhů. Během této akce, v níž se čtenář má poprvé možnost podívat do tohoto nepřívětivého světa, dostane zdánlivě jednoduchý rozkaz odvést jistou šlechtičnu z jedné z předsunutých stanic do bezpečí hradeb Valengradu. To ale ještě netuší, že onou tajemnou ženou není nikdo jiný než Ezabeth Tanza, stín z Ryhaltovi dnes již zapomenuté minulosti.

Po tomto úvodu, v němž se čtenář seznámí se základními reáliemi a dostatečně pronikne do nového, temného a originálního světa, který McDonald vytvořil, následuje jízda, jež nenechá nikoho ani na vteřinu vydechnout. A to od postav po čtenáře. Černé křídlo působí z vnějšku jako nenápadná útlá knížka, která v sobě ale skýtá nálož napětí a zvratů, z nichž některé jsou předvídatelné, za to jiné vás udeří ve chvíli, kdy to nejméně čekáte.

Hlavní hrdinové to zkrátka nemají vůbec jednoduché a z každé stránky na čtenáře dýchá těžkost, zoufalství a smrt. I přes tento všudypřítomný zmar však knihou jako živoucí voda protéká naděje a obrovská chuť postav žít, protože i přes tu nepřízeň osudu mají něco, kvůli čemu stojí za to bojovat.

Nekonvenční hrdina, který se vám dostane hluboko pod kůži

Ryhalt Galharrow není typický prototyp hrdiny. Když zrovna neseká hlavy zběhům a zrádcům, tráví svůj volný čas nad nekončící zásobou půllitrů chlastu, kterými zapíjí hořkost, jež se mu za jeho 40 let života postupně nahromadila v hrudi. Přesto si k němu čtenář vytvoří rychle zvláštní vazbu a s napětím sleduje jeho cestu i se zájmem sbírá střípky z jeho ponuré minulosti. V pozadí nezůstávají ani další postavy v čele s lady Ezabeth Tanzou, jejíž přinejmenším komplikovaný vztah s Ryhaltem patří k silným motivům knihy. A to nemluvě o Nenn a Tnotovi, dvou výstředních parťácích hlavního hrdiny.

S debuty autorů to bývá všelijaké, některé jsou povedenější, z jiných sálá autorská nevyzrálost na každém rohu. Ed McDonald patří mezi ty spisovatele, jejichž dílo nechává ostatní prvotiny daleko za sebou. Od výstavby děje po charakterizaci postav – vše působí tak nějak správně a vyrovnaně. Jistá nezkušenost se místy sice projeví, autor ale v tu chvíli šikovně odvede pozornost k další náloži akce a napětí.

Ed McDonald v pěti bodech

  1. Původem Američan, který procestoval kus světa, než zakotvil v Londýně.
  2. Kromě psaní se živí jako univerzitní profesor.
  3. Mezi jeho koníčky patří šermování s meči a rapíry.
  4. Černé křídlo, první díl plánované trilogie, bylo přeloženo do řady jazyků.
  5. Druhé pokračování, s názvem Havraní pláč, vyšlo v originále v roce 2018.

Ne všechny ale Černé křídlo musí nezbytně nadchnout. Pokud například patříte mezi zastánce fantasy světů, u nichž autor při každé příležitosti nastiňuje komplexní historii, politické vztahy a zeměpisné reálie, v tomto románu nic podobného nehledejte. Ne, že by McDonaldův svět nebyl promyšlený, autor však čtenáři překládá jen ta zásadní a nezbytná fakta, která jsou potřebná pro pochopení aktuálního děje. Na druhou stranu mu ale neschází vrchovatá míra inspirace a originality, pokud jde o všudypřítomná monstra. Autor si je velice dobře vědom toho, co v lidech vyvolá děs, a velmi dobře toho využívá pro charakterizaci záporných hrdinů.

Kde by však o něco větší ponor do hloubky neškodil, jsou samotní Bezejmenní. Což o to, potenciál tu nechybí, v některých pasážích však autor zjevně hledá způsob, jak jejich specifickou pozici uchopit. Nejvíce to lze pocítit, když se dostávají do interakce s hlavním hrdinou, který v jejich přítomnosti ztrácí svůj jinak pevný a stoický přístup k autoritám, které většinu času nebere zas tak vážně. Tváří tvář těmto samozvaným bohům ale místy propadá syndromu bezvýznamného mravence.

Jde však jen o drobnou kaňku na jinak téměř bezchybném debutu, jenž dokáže čtenáře vtáhnout hluboko do světa postav žijících v nemilosrdné a tvrdé realitě. Při svém téměř beznadějném boji o přežití ale nacházejí a objevují věci, pro které stojí za to žít. Sledovat jejich cestu pak představuje nezapomenutelný zážitek pro čtenáře, které navíc autor nemilosrdně „potrestá“ nezodpovězenou otázkou, jež zůstane po dočtení poslední stránky viset ve vzduchu. Opověď na ni bude třeba hledat v druhém pokračování, které by v českém překladu mělo vyjít během letošního roku.

  • Ed McDonald: Černé křídlo (Znamení havrana 01)
  • Talpress, 2018
  • Překlad: Ondřej Duha
  • Obálka: Tibor Paštrnák
  • 360 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
2. února 2019, Adéla Košařová

Znamení havrana 01: Černé křídlo

Znamení havrana 01: Černé křídlo
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč