Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

I komiksový Lucifer může zažít zmrtvýchvstání, kol.: Božská komedie (Lucifer 4)

Carey Mike: Lucifer 4 - Božská komedie

Když Lucifera unavilo šéfovat Peklu, usmyslel si, že si stvoří vlastní vesmír, a za protislužbičku se mu to nakonec povedlo. Ale nic není zadarmo a i svůj vlastní vesmír si člověk musí zasloužit.

Neil Gaiman ve svém Sandmanovi vytvořil magický svět, který sklízel jeden úspěch za druhým a nakonec se nebývale rozrostl mnohými spin-offy. U nás v Česku došla řada jen na několik málo z nich. V jednom hraje prim Sandmanova sestra Smrt a ve druhém padlý anděl Lucifer, jehož příběh se dočkal už čtvrtého pokračování.

Lucifer si rozhodl uspořádat svůj kosmos na trochu jiných principech, než jak to udělal jeho konkurent Bůh. Do popředí se místo přikázání a omezení dostává svoboda, neřkuli přímo anarchie, která je postavená na jednom jediném zákonu – žádné uctívání a klanění. Ať už bohům, démonům nebo samotnému Světlonoši. Lucifer se kochá svým dílem a je na něj patřičně pyšný, ale jak už to tak bývá, pýcha předchází pád a ten bude v Luciferově případě hodně hluboký. Během svého života si totiž stihl udělat mnohé mocné nepřátele a k bývalým spojencům se otočil zády.

Navzdory názvu celé série v tomto dílu nebude bývalý pán Pekla hrát hlavní roli, hlavně proto, že po většinu doby příběhu je spálený na škvarek po koordinované misi jeho starých nepřátel, kteří využili nestabilní povahy jeho moci, která v sobě nese dva nesmiřitelné prvky ve velmi křehké rovnováze.

Lucifer v pěti bodech

  • Postava Lucifera se poprvé objevila ve snu v komiksu Superman's Pal Jimmy Olsen #65, svou aktuální podobu však dostal v komiksu The Sandman #4.
  • Gaiman se při tvorbě podoby Lucifera inspiroval hlavně v díle Johna Miltona Ztracený ráj.
  • Mike Carey byl nominován na nejprestižnější komiksovou cenu Eisner Award právě za sérii Lucifer.
  • kromě Lucifera Carey pracoval na scénáři pro sérii Hellblazer, ve které zůstal pekelné tématice věrný. Dále se podílel na sériích X-man: Legacy a Ultimate Fantasitic Four.
  • Carey je kromě komiksů také autorem scénářů k filmu a seriálů Stranded a také knihy The Devil You Know (Poznaný Ďábel).

Navzdory tomu, že svět je přímo přeplněn mytologií a mystikou, hlavní party tentokrát sehrají obyčejní lidé. I když i to označení obyčejní je poněkud sporné, když vezmeme v úvahu, že jde o malou holčičku Elaine, která je shodou okolností dcerou archanděla Michaela a kabaretní zpěvačky Jill Presto, která uzavřela smlouvu s Basanos. Nezní to sice tak pěkně jako smlouva s Ďáblem, ale ten je tady za klaďase. Je nutno konstatovat, že v konečném důsledku je pozice Jill ještě méně záviděníhodná, Basanos si totiž nehodlají brát servítky se svými služebníky, natož se svými nepřáteli.

Nejkouzelnější na celé sérii je komplexnost a mystická atmosféra sandmanovského univerza, které je s mistrovským umem splétáno ze širokého proudu mytologických i zcela fantaskních motivů. Ty spojuje hluboký příběh, jenž je i přes svou epičnost (vždy jde o dobývání celých světů a oživení jejich stvořitele) vyprávěn velice civilně, s velkým důrazem na osudy jednotlivých postav.

A ani ti nejmocnější tvorové se tady neobejdou bez promyšlené psychologie, ať už jde o malé cameo rozkošné Smrti nebo vzestup a pád Lucifera, který si bude muset připustit, že i ta největší moc má své hranice a že i on někdy potřebuje pomoc. Je až neuvěřitelné, jak se autorům podařilo přiblížit bytosti člověku tak vzdálené, jako jsou andělé, antropomorfní personifikace nebo samotný Lucifer či Bůh.

Komiksový Lucifer tak opět dokazuje, že toho zvládne více než jen pouze přemostit čekání na dalšího Sandmana. Naopak se dá směle tvrdit, že se stane rovnocenným hráčem. Zároveň ale předvádí i sílu komiksového média a jeho výjimečnost. Kniha nedokáže tak dobře zachytit rozmanitost a poetiku kresby a film zase neumožní divákovi pokochat se jednotlivými detaily a je omezen, i co se vypravěčských postupů týče. Sandmanovské univerzum a příběhy z něj jsou skvělým příkladem unikátnosti komiksu jako média, a proto by je neměl minout ani člověk, který komiksům moc neholduje.

  • M. Carey, P. Gross, R. Kelly, D. Ormston: Božská komedie (Lucifer 4)
  • Crew a Netopejr
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • obálka: Christopher Moeller
  • 192 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 530 Kč)
22. srpna 2013, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lucifer 4 - Božská komedie

Lucifer 4 - Božská komedie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 589 Kč 530 Kč